|

Újabb sikeres THAAD teszt

A Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) rendszer a napokban, egész pontosan október 27-én egy újabb sikeres teszten esett át.


Ausztrál, izraeli és az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett megfigyelők a Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Kauai szigetéről, egy mobil ütegről indított elfogásnak lehettek tanúi. A célpont egy a csendes-óceáni Kauai szigetéről indított, SCUD-szerű, nem szeparálódó célpont volt, melynek sikeres elfogására az atmoszférán kívül került sor. Azaz a rendszer ismét sikeresen bizonyította, hogy képes nem szeparálódó célpontok észlelésére, követésére és elfogására.

Rakétaindítás - THAAD
Egy rakétaindítás a THAAD rendszer mobil ütegéről. (Nagyítható kép)

A THAAD rendszert ahogy neve is mutatja taktikailag vagy stratégiailag fontos területek (Area Defense) – pl. repterek, városok – védelmére fejlesztették ki. A veszélyforrást nagy magasságban (High Altitude) igyekszik semlegesíteni, kinetikus energiával, azaz a THAAD rendszer által használt rakéta nem robbanófejjel, hanem becsapódással küzdi le célpontját. Egyaránt képes atmoszférán belüli ill. atmoszférán kívüli elfogásra. Elsősorban SCUD-szerű, nem szeparálódó kis/közepes hatósugarú ballisztikus rakéták ellen képes védelmet nyújtani. Patriot PAC-3 ütegekkel kombinálva a rakétavédelem felső tartományát képviseli majd. Utóbbiak az alacsonyabb magassági tartományokban jelentenek leküzdendő akadályt a támadó rakétáknak.

A rendszerben az elfogó rakéta, a radar és mobil ütegek mellett a harmadik komponens a vezetés, irányítás, hírközlés és hírszerzés (azaz C3I) funkciókat megvalósító mobil műveleti központ.

Rakétaindítás - THAAD
a THAAD szerepe egy kétrétegű védelmi rendszerben

A THAAD rendszer maga nem újkeletű, gyökerei a 80-as évek végére vezethetőek vissza, az eredeti hadrafoghatósági dátum pedig 1999 volt, ám technikai problémák jelentősen kitolták ezt. Korábbi számítások szerint 2012-ben állt volna hadrenbe, azonban felgyorsításra került a folyamat, ami végett 2009-re ugrott előre ez a dátum. A fejlesztés koordinátora, a Lockheed Martin idén januárban kapott megrendelést a két első komplett rendszerre – 6 mobil indítóállás, 48 rakéta (mobil ütegenként 8 rakéta), 2-2 radar és műveleti központ.

A THAAD mobil ütege
THAAD mobil üteg…

THAAD radar
és radar