|

Pakisztáni JF-17 : mégse?

Nem várt fejlemény következett be a Kína és Pakisztán által 1999 óta közösen fejlesztett, elsősorban a pakisztáni légierő modernizálására szánt JF-17 / FC-1 hadrendbe állítása körül. A rendszeresítésre készen álló gépből Pakisztán 150 db beszerzését jelentette be korábban és 2007 tavaszára már a pakisztáni légtérben repkedő gépeket vizionált. 2007-ben 8 gép került volna leszállításra.

Most azonban ezen kép szertefoszlani látszik, miután Moszkva bejelentette, hogy nem engedélyezi Kínának az RD-93 hajtómű beépítését a gépbe. A MiG-29 RD-33 hajtóművének továbbfejlesztett változatából korábban Kína már megrendelt 100 darabot 400 további egységre szóló opcióval. Ergo most úgy néz ki a helyzet, hogy nincs exportlehetősége egyelőre. Kína a nemrég hivatalosan bejelentett J-10 mellett ezidáig nem mutatott nagy érdeklődést a típus rendszeresítése iránt.

Moszkva bejelentése néhány nappal a miniszterelnök-helyettes és a védelmi miniszter indiai látogatása után érkezett. Azon indiai tárgyalások után, melynek végeztével bejelentésre került, hogy Moszkva és Új-Delhi megegyezett egy közösen fejlesztett 5. generációs vadászgép megalkotásában, illetve a korábban általunk is megírt közepes teherszállító fejlesztésében. Tegyük hozzá, hogy tűzhöz közeli források szerint a 126 gépre szóló indiai vadászgéptenderen állítólag igencsak jól áll a MiG-35 (MiG-29OVT).

Véletlen műve lenne ezen embargó? Nos, igen valószínűtlen. Úgy tűnik a Moszkva és Washington közötti, Indiáért folytatott harc magasabb sebességbe kapcsolt, ami áldozatok meghozatalát követelte. Megtörtént. Moszkva ezen lépésével Pakisztán egyben sokkal jobban függővé vált a régi F-16 gépeinek modernizálását végző és új Falconjait szolgáltató Egyesült Államoktól.

És mi lesz a pakisztáni F-7P (MiG-21) és Mirage 3/5 gépek leváltására hivatott JF-17 sorsa? Nos perpill a dolog úgy fest, hogy egy embargó hatására megszületett gép szárnyait egy embargó töri el… Hacsak nem tudnak egy az RD-93-hoz a végletekig hasonlító hajtóművet beletolni, akkor ha exportra akarják dobni, kezdődhet egy akár több éves áttervezési folyamat.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.