|

Pakisztáni JF-17 : mégse?

Nem várt fejlemény következett be a Kína és Pakisztán által 1999 óta közösen fejlesztett, elsősorban a pakisztáni légierő modernizálására szánt JF-17 / FC-1 hadrendbe állítása körül. A rendszeresítésre készen álló gépből Pakisztán 150 db beszerzését jelentette be korábban és 2007 tavaszára már a pakisztáni légtérben repkedő gépeket vizionált. 2007-ben 8 gép került volna leszállításra.

Most azonban ezen kép szertefoszlani látszik, miután Moszkva bejelentette, hogy nem engedélyezi Kínának az RD-93 hajtómű beépítését a gépbe. A MiG-29 RD-33 hajtóművének továbbfejlesztett változatából korábban Kína már megrendelt 100 darabot 400 további egységre szóló opcióval. Ergo most úgy néz ki a helyzet, hogy nincs exportlehetősége egyelőre. Kína a nemrég hivatalosan bejelentett J-10 mellett ezidáig nem mutatott nagy érdeklődést a típus rendszeresítése iránt.

Moszkva bejelentése néhány nappal a miniszterelnök-helyettes és a védelmi miniszter indiai látogatása után érkezett. Azon indiai tárgyalások után, melynek végeztével bejelentésre került, hogy Moszkva és Új-Delhi megegyezett egy közösen fejlesztett 5. generációs vadászgép megalkotásában, illetve a korábban általunk is megírt közepes teherszállító fejlesztésében. Tegyük hozzá, hogy tűzhöz közeli források szerint a 126 gépre szóló indiai vadászgéptenderen állítólag igencsak jól áll a MiG-35 (MiG-29OVT).

Véletlen műve lenne ezen embargó? Nos, igen valószínűtlen. Úgy tűnik a Moszkva és Washington közötti, Indiáért folytatott harc magasabb sebességbe kapcsolt, ami áldozatok meghozatalát követelte. Megtörtént. Moszkva ezen lépésével Pakisztán egyben sokkal jobban függővé vált a régi F-16 gépeinek modernizálását végző és új Falconjait szolgáltató Egyesült Államoktól.

És mi lesz a pakisztáni F-7P (MiG-21) és Mirage 3/5 gépek leváltására hivatott JF-17 sorsa? Nos perpill a dolog úgy fest, hogy egy embargó hatására megszületett gép szárnyait egy embargó töri el… Hacsak nem tudnak egy az RD-93-hoz a végletekig hasonlító hajtóművet beletolni, akkor ha exportra akarják dobni, kezdődhet egy akár több éves áttervezési folyamat.