|

Irányított lövedék mesterlövészeknek

A napokban közzétett videó alapján halad a DARPA-nak az EXACTO névre hallgató programja: a Lockheed Martin és a Teledyne Scientific & Imaging együttműködésében fejlesztett .50-es kaliberű lőszerrel lezajlottak az első éles lőtesztek.

Más kérdés, hogy bár erről a DARPA csak pár napja tett említést, ezen első tesztekre valójában még a tavasszal került sor.

A program célja egy olyan a cső elhagyása után irányítható lövedék 2015-ig történő kifejlesztése, mely megkönnyítené a mesterlövészek dolgát mozgó célpontok kedvezőtlen körülmények közti leküzdésében.

EXACTO / Extreme Accuracy Task Ordinance | Forrás: DARPA

EXACTO / Extreme Accuracy Task Ordinance | Forrás: DARPA ,

Az ilyen képességekkel felvértezett lövedék összehozása nem új keletű és nem csak a DARPA dolgozik rajta, hiszen 2012-ben a Sandia Nemzeti Laboratórium is bejelentett egy irányítható lövedéket. A nem meglepő módon szintén .50-es kaliberű lőszer az elérhető információk alapján ugyanakkor más elven abszolválná a feladatot. Míg a Sandia által 2 éve bejelentett fejlesztés irányítása lézerrel történne, a lövedék fejében található optika a lézerrel „megfestett” pontra reptetné rá a lövedéket, addig a DARPA égisze alatt futó EXACTO nem használna lézert, távirányítása a lövedékben található optika által küldött kép alapján történne. Ennek elvileg nagyobb találati esélyt kellene jelenteni, lévén a lézerrel ellentétben itt a becélzott állapot észlelésére nincs lehetőség, ahogy a lövedék vezérlésének zavarása is nehezebb lenne.