|

Jön a pilóta nélküli Gripen?

A 4+ generációs vadászbombázó pilóta nélküli változatán ügyködik a Saab AB, jelentette be a svéd gyártó az idei Paris Air Show alatt.

A skandináv konstruktőr igyekszik folyamatosan fejleszteni portékáját, hogy a lehető legkisebb lemaradásuk legyen a konkurens termékekkel szemben. Erre jó példa a Gripen Demonstrator, melyen a Gripen „E” verziójába szánt berendezések, rendszerek és hajtómű tesztelését folytatták. A Gripen E tényleges megvalósítását biztosító szerződés elnyerését követően a Saab új célokat keresett, melyet úgy tűnik meg is találtak.

A fejlesztésekhez megfelelő alap lesz a Gripen Demo | Forrás: Saab AB

Forrás: Saab AB ,

Hakan Buskhe vezérigazgató Párizsban olyan kijelentést tett, hogy megkezdték annak a kidolgozását, hogyan lehetne a Gripent pilóta nélkül is bevetésre küldeni. Ez a képesség az Amerikai Egyesült Államok szakértőinek besorolása alapján már a 6. generációhoz tartozik majd, persze azt figyelembe kell venni, hogy a Gripen sárkányszerkezete a fejlesztések ellenére sem változik sokat, tehát nem lesz egy csapásra hatodik generációs masina, viszont a projekt során szerzett tapasztalatokat fel lehet használni a török vagy az indonéz-dél-koreai vadászbombázó fejlesztésénél.

Elviekben egyébként létezik minden „alapanyag”, ami a pilóta nélküli üzemhez szükséges, mivel a Gripen rendelkezik 3 tengely mentén dolgozó robotpilótával és digitális repülésvezérlő rendszerrel, és korszerű navigációs berendezésekkel, ezeket kéne tovább csiszolni és már kész is lenne az áhított képesség.

3 hozzászólás “Jön a pilóta nélküli Gripen?”

  1. Mi értelme lenne ennek? De komolya! Milyen helyzet az, ahol akkora a kockàzat, hogy egy griffet csak pilóta nélkűl mernek odaküldeni! Ha pilótával már túl nagy a kockázat, akkor gyanítom, h egy robotsofő max odaútra lesz megtankolva! Mert biztos, h leszedik! Ott azert meg nem tartunk, hogy emberi problémamegoldó, és helyzetfelismerő képességet adjunk egy robotpilotànak! 25g-t nem tud odahúzni a robi sem! A kinai ötlet a régi gépekkel tök racionális. De ez…. A fejlesszünk fejlődéy érdekében rész ok!