|

Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?

A bukaresti kormány jóváhagyta szerdán azt a törvénytervezetet, amelynek alapján Románia 12 darab használt, amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépet vásárol 628 millió euróért Portugáliától – közölte a Mediafax hírügynökség.

Mircea Dusa védelmi miniszter szerint a gépeket korszerűsíteni fogják, és 2015-től kezdődően adják át Romániának. „Ezek régi gépek, de új hajtómű van bennük, új az elektronika, a legkorszerűbb fegyverzettel rendelkeznek” – mutatott rá a szaktárca vezetője.

A többfeladatú vadászbombázókért az első részletet Románia már idén kifizeti. Ennek érdekében a kormány szerdai ülésén négy frekvenciasáv felszabadításáról is sürgősségi rendeletet fogadott el. A rendelet szerint a frekvenciák értékesítéséből származó bevételekből a román távközlési hatóság (ANCOM) csaknem százmillió eurót egy speciális költségvetési alapba utal át, amiből a repülőgép-beszerzést fedezik.

Fotó: Airbus Military

Fotó: Airbus Military ,

A gépek eddig átlagosan 3500 órát repültek, és további 4000-4500 órányi használatra alkalmasak, így becslések szerint további két évtizedig szolgálhatják a román légvédelmet – mutatott rá tavaly szeptemberben Corneliu Dobritoiu, akkori védelmi miniszter. Hozzátette: azért lenne előnyös a használt, negyedik generációs amerikai gépek beszerzése, mert megkönnyítené az áttérést az ötödik generációs F-35-ösökre.

„Az F-16-osoknak ugyanaz a gyártója, ugyanolyan fegyverzetet használ, ugyanolyan repülőtéri infrastruktúrára, generátorokra, lépcsőkre van szüksége, mint az F-35-ösöknek. Ha az átmenetet Gripenekkel oldanánk meg, a számukra kiépített infrastruktúrát utána le kellene cserélni” – magyarázta Románia választását a volt védelmi miniszter.

A Román Légierő jelenleg izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 LanceR típusú vadászgépeket használ. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt.

Az F-16-osok beszerzéséről szóló törvénytervezetet még a bukaresti parlamentnek is el kell fogadnia.

Forrás: MTI

9 hozzászólás “Portugál F-16-osok: újra Romániánál az előny?”

  1. Hát ez így se lesz könnyű. 12 F-16 mellett hadrendbe kell tartani még minimum 12-24 Lancert is párhuzamosan, vagy helyettük további Sólymokat beszerezni majd. És ez bizony $$$.
    Az F-35 véleményem szerint a kelet-közép-európai országoknak egy távolba vesző álom kategória.
    Unokáink se fogják látni.

  2. 12 db összesen? Nem lesz az kicsit kevés egy Románia méretű országnak? (Elég sokszor előkerül, hogy a mi 14 db vadászunk is kevés…)
    Ahogy nézelődtem a migekből már lassan minden repülhetőt kirepültek. Vagy tévedek?

    A létrás sztorin kb. egy éve is jókat derültünk, de úgy látszik ez még mindig téma Bukarestben…

  3. „Annyira nem álom kategória, mert Románia kulcsfontosságú partner az USA számára (titkosszolgálat + rakéta pajzs)… Más kérdés, hogy pénz az valóban nincs rá… Hacsak nem tudunk valamit, amiről Románia már tud… Pl. 30 milliós román nemzet, stb…”

    Ha annyira nagy a partnerség miért nem az USA segíti ki őket?Nekik halomba állnak az ilyen F-16-osok!

  4. Milyen jót nevetnek egyesek azon, hogy a románok használt F-16-osokat vesznek és F-35 a cél. De legalább van elképzelésük. Amikor igazán beindul az F-35 gyártás olcsóbb lesz az. Aztán majd lehet nevetni 2026-ban, hogy mi megvesszük az addig bérelt Gripeneket.

  5. Urak-hölgyek!
    Dumálunk a bocskorosok gazdaságáról, arról, hogy nem tehetik meg (ami igaz is, hiszen eladott állami vagyonért kapott pénzből fizetik az első részletet, amit lássunk be öngyilkosság a gazdaságra nézve, de én ennek örülök, a román Bajnai (Ponta) kiszolgálója a nyugatnak, tehát az egyik legjobban rühellt szomszédunkat rakják lassan de biztosan padlóra, vagy lejjebb). Viszont ebből előbb utóbb balhé lesz. Kik vannak mindig a balhé középpontjában? A kisebbségek? Kik a román állam legnagyobb kisebbségei? Na?
    A románoknál mi a mai napig ellenségnek számítunk. Tudják, hogy vannak Gripenjeink (azon kívül semmi, illetve az is bérben) nekik MIG-21-eik. Tudjájk ha támadunk (igen, ők számolnak szomszédos támadással, ebben felelősebbek mint a mi vezetőink) MIG-21-el nem sok esélyük van a levegőben. Mielőtt belémkötnétek, próbáljátok meg a román oldalról nézni. A magyar mindig ellenség volt nekik, mindig Erdélyt akarta visszafoglalni. Ők ezt a mai napig opcióban tartják ha meg kell a modernebb haditechnika, akkor azt meg kell venni, mert az ország védelme a cél!! Itt is volna pénz Cougar-re, C-27j-re, Leo-2-re, ezt ti is tudjátok,, csak nem oda megy ahova kell. Lejár a MIG-21 ideje, le kell cserélni, ezért szerintem a legolcsóbb, kivitelezhető megoldást választották. Nem engedtek a EU-lobbinak, hogy tender meg apám f@sz@. Olcsó volt, megvették mert kell, AZ ELŐDJÉNEK LEJÁRT AZ IDEJE!

  6. Bármennyire nem fogadják jó szájízzel néhányan román és magyar oldalon a tényt, de mégiscsak szövetségesek vagyunk. Mivel sem a NATO, sem a fák nem nőnek az égig, az oroszok katonai erővel is fenn fogják tartani a befolyási övezetüket ahogy láthattuk az elmúlt években.