|

Újabb 30 Mi-17-est vettek Afganisztánnak

A párizsi légiszalon előestéjén, azaz a tegnapi napon aláírásra került azon szerződés, melynek értelmében Oroszország 30 darab Mi-17V-5 típusú forgószárnyast szállít majd le az afgán védelmi erők részére.

Természetesen arról a 30 helikopterről van szó, melyeket a 2013-as National Defense Authorization Act (Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvény) egy, az Egyesült Államoknak az orosz exportvállalattal történő bármilyen pénzügyi tranzakcióba keveredését tiltó kiegészítése ellenére szerez be Washington.

Ebben nagy meglepetés persze nincsen, lévén a 690 millió dollárra taksált csomagról szóló szerződés megkötését már áprilisban jelezték az amerikaiak.

Az üzlet nyélbe ütéséről tájékoztatást adó Roszoboronexport csak azt erősítette meg, hogy valóban 30 Mi-17V-5 típusú helikopter kerül legyártásra, a szerződés pontos összegéről azonban a szerződés tiltó záradékára hivatkozván nem nyilatkoztak.

Hogy az említett forgószárnyasok mikor kerülnek átadásra, azt még nem tudni, ugyanakkor korábbról ismert, hogy Afganisztán idén sem marad új helikopterek nélkül, hiszen még az év vége előtt átadásra kerül 12 Mi-17V-5-ös egy korábbi 21 gépes rendelés opciójának érvényesítésének eredményeként.

Az Iraki Légierő egyik Mi-17V-5 típusú helikoptere egy 2009-es gyakorlaton. | Fotó: Creighton Holub, U.S. Army

Az Iraki Légierő egyik Mi-17V-5 típusú helikoptere egy 2009-es gyakorlaton. | Fotó: Creighton Holub, U.S. Army ,

11 hozzászólás “Újabb 30 Mi-17-est vettek Afganisztánnak”

  1. Lassan nagyobb, mint az oroszoknak :D
    De az is igaz, hogy az Afgán Nemzeti Hadsereg 400 000 fős, és az ország sem kicsi, minimális úthálózattal, úgyhogy kellenek is nekik a forgószárnyasok :)
    Én arra lennék még kíváncsi, hogy az üzemeltetésbe és a kerozinba is beszállnak az amerikaiak, vagy azt már megoldja az afgán kincstár?

  2. Tegnap Párizsban írták alá a korábban letárgyalt iraki szerződést. Annak értelmében adtak el Ka-52 heliket !
    Egy meg nem nevezett országnak pedig Mi-28 heliket értékesítettek – sajtó infók szerint ezek is Irakba mennek !!

  3. piratvitorla: Persze, hogy vicc volt. Gondoltam azert ez egyertelmu.

    Amugy pedig amennyire en tudom epp a Gripen ellentetelezes volt ami a svedeket hozta ki gyoztesnek es a legkevesbe teljesult.
    De ez meg mar politika es Gripen, egyik sem Mi17-es tema.

  4. Az en tippem, hogy hatteralku eredmenye ez az uzlet. Az oroszok nem szolnak bele az amerikaiak ottani dolgaba, cserebe azok komoly megrendelesekkel fogjak be a szajukat.
    Egyebkent egy olyan megbizhatatlan „szövetsegesnek” (??), mint Irak, kar amerikai csucstechnikat, pl F16-ot adni, elöbb-utobb ugyis Iranban vagy Kinaban köt ki ezen gepek egyike-masika.

  5. Az iraki Mi-28NE es Ka-52 pedig nyilvan alaposan ki lesz probalva az amerikaiak altal is, szoval az oroszoktol is hiba csucstechnikat eladni. Ha van eszuk, valami erösen lebutitott export verziot szallitanak azonos tipusjelzes alatt.

  6. Afganisztán szegény ország, nincs pénze fegyverekre. Nincs olaja sem, ellenben a terrorizmus egyik melegágya! Az USA és a többi demokratikus ország érdeke az, hogy a jelenlegi afgán kormány meg tudja védeni magát /és a világot/ a tálib terroristáktól!

    Ez az üzlet tehát nem pénzkidobás! Az orosz heli olcsóbb, mint a nyugati, ráadásul ismert típus, így alig kell költeni a bevezetésére. Nyugati csúcstechnikát adni pedig könnyelműség lenne, hisz mi van, ha mégis a tálibok nyernek…. /- A ruszkikat anno amerikai fegyverekkel zavarták ki innét…!/

    Néhány százmillió dollár persze soknak tűnik! – De olcsóbb egy újabb afgán háborúnál…!!!

  7. T. piratvitorla!
    Az öngyilkos terroristáktól utólag már nehéz lesz megtudni, hogy hányan vallották magukat tálibnak! Az viszont tény, hogy szorosan együttműködtek az al-Kaidával /gondolj csak az afgán kiképzőtáborokra/!

    honvednek:
    Sajnos fennáll a veszélye, hogy Karzait egy korruptabb tálib követi. Viszont mindannyiunknak az az érdeke, hogy az afgán „játszmában” a terroristák ne kapjanak szerepet…!!!
    Néhány helikopter persze nem csinál sem békét, sem demokráciát! De talán meggátolja /vagy megnehezíti/ a tálibok visszatérését…!
    A szegénység meg volt és marad….