|

Törökország rakétákat ad el az Egyesült Arab Emírségeknek

Törökország mintegy 196 millió dollár értékben ad el saját fejlesztésű Cirit nevű lézervezérlésű rakétájából az Egyesült Arab Emírségeknek.

A Roketsan által gyártott rakéta eladásáról az Abu Dzabiban tartott IDEX kiállításon írt alá szerződést a két fél, amellyel az Öböl-menti monarchia lett a Cirit első importálója. Magán az IDEX-en egyébként 59 török hadiipari vállalat képviselteti magát.

Roketsan Cirit | Forrás: turkcuturanci.com

Roketsan Cirit | Forrás: turkcuturanci.com ,

„A régió arab államai és fegyveres erői jelentős érdeklődést tanúsítottak a török vállalatok és technológiák iránt a vásár során.” – nyilatkozta Mirad Bayar, a török hadiipar államtitkára hozzátéve, hogy Törökország tárgyalásokat kezdeményezett az ATAK (TAI T-129) harci helikopter, Altay tank és ANKA pilóta nélküli repülőgép exportjáról is több országgal.

Három darab Rokatsan UTMAS, valamint egy Cirit és indítói a kiállításon | Forrás: militaryphotos.net ,

<img src="https://htka.hu/wp-content/uploads/2013/02/cirit2-600×450.jpg" alt="Három darab Roketsan UTMAS, valamint egy Cirit és indítói a kiállításon | Forrás: militaryphotos.net" width="600" hei

8 hozzászólás “Törökország rakétákat ad el az Egyesült Arab Emírségeknek”

  1. Szerintem a modern harckocsik többségét nem lehet kilőni vele , viszont hatásos könnyebben páncélozott célok ellen. A fő felhasználás véleményem szerint : Mozgó, könnyebben vagy nem páncélozott járművek, lakott területen kimondottan egy épület célzott támadása vagy éppen egy ellenséges lőállás kiiktatása. Ilyen célokra eddig ugye Hellfire (~70ezer US $) vagy Maverick (~200ezer US $) rakétákat használtak ami nem épp gazdaságos.

  2. @Joker
    Egy géppuska állást Cirit-el 6-7 km -ről is megtudod semmisíteni egy két rakétával. De egy hagyományos nem irányítót rakétával legfeljebb 1-2km -ről és akkor is összevissza lesznek találatok kb. 100m -es körben ezért kell vagy 10-20 darab hogy megsemmisítsd a célt. Nem beszélve hogy jelentősebb járulékos károkat okoz a hagyományos, vagy veszélyezteted a közelben levő saját egységeket, nem beszélve a gépet sem kell az ellenfél tűzébe vezetni.
    Szerintem nagyon okos elgondolás a Cirit.