|

NATO jóváhagyás a török Patriot kérelemre

Az oldalon folyó diskurzusok között már szerepelt témaként, hogy a szír helytere hivatkozván a törökök puhatolózó egyeztetések után novemberben Patriot ütegek telepítésének ügyében fordultak a NATO-hoz. Amire a megnevezett szervezet múlt héten rá is bólintott rá – kissé elnéztük a dolgokat, így most egy már jóindulattal sem ropogósnak nevezhető hírt tálalnánk számotokra. Elsősorban azon célzattal, hogy később majd lehessen linkelni… :)

A NATO részéről tehát 1 héttel ezelőtt jelentették be, hogy az Oroszok, Irán és természetesen Szíria által kritizált török kérésnek eleget kívánnak tenni, úgymond elkezdődhet a Patriot ütegek gyorsított tempójú csomagolása.

A hivatalos kommunikáció szerint a döntés az illetékesek álláspontja szerint hozzájárulhat a feszült helyzet csökkentéséhez azon felül, hogy komoly figyelmeztetés a szír vezetés felé, hogy még véletlenül se próbálkozzanak semmilyen ostobasággal. Mindezek mellett beszédében Anders Fogh Rasmussen kihangsúlyozta, hogy a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságának felügyelete alatt, a jelenlegi tervek szerint 1 évre kitelepülő Patriot ütegek szigorúan defenzív feladatkört töltenek majd be, tehát semmiféle, szír terület feletti no-fly zone létrehozásában nem segédkeznek, ahogy megelőző jelleggel sem léphetnek majd akcióba.

A török-szír határ mentén állomásoztatandó ütegeket a németek, hollandok és elvileg az amerikaik biztosítják majd a bejelentés szerint. A német és holland parlament a múlt hét második felében hagyta jóvá a döntést, aminek értelmében – német részről 2 üteg és maximum 400 fő, míg a hollandok vonalán 2 üteg és 360 katona kerülhet kiküldésre 1 év erejére. Mind a Holland Királyi Légierő, mind pedig a Luftwaffe a Patriot rendszer legmodernebb, PAC-3-as változatával van ellátva.

Holland Patriot PAC-3 indítóállás – talán egyszer svéd színekben is láthatunk ilyet | Fotó: holland védelmi minisztérium ,

Megjegyzendő, hogy NATO részről nem ez az első alkalom, hogy a törökökhöz telepítenek ideiglenes jelleggel Patriotokat, hiszen erre sor került az Irak elleni hadműveletek során 1991-ben, illetve 2003-ban is – a hollandoknak így a mostani lesz a 3. ilyen kitelepülésük.

6 hozzászólás “NATO jóváhagyás a török Patriot kérelemre”

  1. „A török-szír határ mentén állomásoztatandó ütegeket a németek, hollandok és elvileg az amerikaik biztosítják majd a bejelentés szerint.” – jól értem akkor, hogy a „piros gombot” akkor nem a törökök nyomják meg? Irán nem fog mozdulni, mert miért tenné? Ellenben egy-két „kóbor” izraeli gépet nem hiszem hogy ne vennének célba ha a légtérbe bepofátlankodna és a törököknél lenne az irányítás.