|

Hivatalos: a J-15 felavatta a Liaoning fedélzetét – VIDEÓVAL FRISSÍTVE

A kínai állami hírügynökség, a Xinhua nemrégiben hozott le egy fotósorozatot, melyen a J-15 látható, amint felavatja a Kínai Haditengerészet első repülőgép-hordozójának, a CV-16 Liaoning-nak fedélzetét – érkezett és távozott is.

Fotó: Xinhua hírügynökség ,

Fotó: Xinhua hírügynökség ,

Fotó: Xinhua hírügynökség ,

Fotó: Xinhua hírügynökség ,

Az oldalszámból látható, hogy nem csak 1 géppel lett végregajtva a feladat. | Fotó: Xinhua hírügynökség ,

További képek a Xinhua hírügynökség kapcsolódó hírében (kattintsatok a fotóra a lapozáshoz).

A Liaoning hivatalos átadását nagyjából 2 hónapon belül követő eseménnyel kapcsolatban természetesen megjegyzendő, hogy ez csak azt jelenti, hogy a kínaik elkezdték azt a hosszú tesztelési, tanulási folyamatot, mely idővel egy ténylegesen használható képességekkel rendelkező repülőgép-hordozó – vadészgép párosításhoz vezet majd. Természetesen a Kínai Haditengerészet szempontjából igen lényeges eseményről, képességbővülésről van szó, ám a teljes műveleti képesség elérésig még hosszú az út.

UPDATE

A kínai állami televízió felvételei az eseményről, amelyet köszönünk Mackensen olvasónknak:

48 hozzászólás “Hivatalos: a J-15 felavatta a Liaoning fedélzetét – VIDEÓVAL FRISSÍTVE”

  1. „A fényképegen rengeteg féknyom lásztik. Valószínüleg, hogy már jó ideje gyakorolják a leszállást, csak valszeg eddig átstartolltak és nem álltak meg.”

    Vagy jól begyakorolták a videófelvétel és a hivatalos ünnepség előtt a leszállást. Hogy biztosan jól menjen.

  2. Hát a YouTube videót átnézve van ami nagyon feltűnő és senki nem említette meg. A videót átnézve ha nem láttam volna a repülőgépet azt hihettem volna hogy USA hordozót látok a felvételen. A szervezeti felépítés a ruhák a sisakok, még azok színei az emberek tevékenysége a gépek mozgatására alkalmazott berendezés szinte tiszta másolat. Lehet hogy rosszul emlékszem de ilyen az oroszoknál még a mai napig sem alakult ki ilyen szinten. Tehát azt lehet látni hogy a legjobb mintát veszik át és gyakorolják be, illetve veszik át úgy egy az egyben. Az hogy a gépeknek ne lenne megfelelő fegyverzete, azt én kétlem. Valószínűleg már a hordozóra való légtérfigyelő is készen van és nagyon meglepődnék ha nem hasonlítana az eredetire. Ez figyelemre méltó, mert nem egy két napig tartó folyamat mindezen tudás megszerzése és betanítása. Ha az ilyen előkészített akkor bizony fel kell kötni a gatyát a vetélytársaknak a nem is távoli jövőben.

  3. Nagyon szép a hajó és a gép. El kell ismerni, hogy az utóbbi időben Kína kitett magáért, új harci helik, új 5. gen. protók (mindkettő repül) most meg egy hordozó hozzá a gépekkel.
    Kína nem egyes részterületeken tör előle, hanem szinte minden téren zárkózik fel a legnagyobbakhoz, komplex rendszereket fejleszt, amelyek illeszkednek az új kínai doktrínába is.
    Rövid időn belül nem kérdéses (szerintem már most sem), hogy ki az úr abban a térségben.

    Hihetetlen gyorsan adoptálnak és igen sovány vigasz az, hogy ők csak szimpla másológépek egy önálló gondolat nélkül.
    Ráadásul ez nem igaz: ilyen gyorsaságú fejlődés nagyon komoly háttérpotenciált és egyéb képességeket feltételez.
    Az ellenfél tök hülye de iszonyat jól és gyorsan másol le mindent. Ez is egy stratégia, ráadásul mivel számukra ez testreszabott, igen hatékony.
    Hogy is van az: légy nyitott és befogadó az újdonságra. Kína kreativitása ebben világelső.

    A japán csoda illetve a nagybetűs Japán esetében is két dolgot meg kell jegyezni:
    1. Japán szinte mindent Kínától vett át, ami vegytiszta japán, az talán egyedül a shinto vallás.
    2. Amit átvett, azt a végletekig lényegre törővé egyszerűsítették és finom hangolták.

    Most Kína kezdte el azt egy emelettel magasabban, amit eddig Japán és Dél-Korea mutatott. Mivel eltérő nagyságrendről beszélünk, így a következménye is ehhez hasonlóan jóval komolyabb lesz.

    Ui:
    Nemrégiben az ausztrál kormány egyik prominens tagja nyilatkozta, miszerint Kína katonai hatalmának további növekedése és a térségben a növekvő befolyása már nem megállítható folyamat. Ausztrália számára Kína legalább annyira fontos partner, mint az USA.
    A jelenlegi ausztrál gazdaság és dollár ereje mögött nem az USA, hanem a hatalmas kínai bánya- és infrastrukturális befektetések állnak.

    Nem kívánom sem túl, sem alulértékelni Kínát, de azt hiszem, hogy az USA vagy Ausztrália részéről elhangzó kijelentések mögött mégiscsak komoly – és nem ok illetve alap nélküli – aggodalom van. Nem azért, mert Kína globális katonai hegemóniára tör, hanem azért, mert regionális katonai hegemóniát el fogja érni, ezzel passziválja az USA globális katonai erejét, ugyanakkor gazdasági téren már most is az egyik legfontosabb globális tényező.
    A Nyugat elindította a technológia által lehetővé vált globalizmust, de nem kizárt, hogy az i-re a pontot végül Kína fogja feltenni – tudjátok, gyorsan adoptálják az újat.

  4. Kína minden téren igyekszik felzárkózni az Egyesült Államokhoz.
    Katonai téren leginkább.
    Nem tudjuk mit hoz a jövő, de hogy két világhatalom lesz ismét a színpadon abban biztosak lehetünk. ( USA és Kína )
    No, ez még legalább, 15-20 év, mire ez megvalósul, de meg fog, ebben biztos vagyok.
    Ami Oroszországot illeti, szerintem megmaradnak a „FÁK” országok jelentette lehetőségeken belül.
    Világpolitikában csak kispad jut nekik.
    India, talán még rosszabb a helyzet, borzasztó elmaradott ország, alapvetően egészében.
    Ráadásul erőik jelentős részét, leköti a Pakisztán elleni készenlét.
    Japán, ráébred nemzeti öntudatára és arra, hogy fegyverkeznie kell, ha nem akar kínai függőségben lenni hamarosan.

  5. hihetetlen jól kipofozták a Varyag-ot. ezerszer profibbnak hat mint az ütött-kopott Kuznyecov. nem is füstöl ahogy láttam. én sem lennék meglepve, hogy ha már kész lenne a megfelelő légtérellenőrző gép is. Kínának tökéletes ez a hajó gyakorlásra és az eljárások kidolgozására. aztán jöhet a következő generációs sajár hordozó, talán már 5. generációs gépekkel (J-31?). érdemes összehasonlítani ezt az indiai rephordozó kálváriájával. valahogy az az érzésem az utóbbi időkben, hogy Kína mindig előhúz valami fejlesztést, amire csak évekkel későbbre számítottunk. kérdés persze, hogy jó-e ez nekünk…

  6. A ruha, főleg a színük a fontos…
    Mindenkinek megvan a dolga egy repülőfedélzeten.
    A különböző színek, más és más feladatot, beosztást jelentenek.
    A hajó, orosz származék, de az üzemeltetés már nyugati, filozófián fog alapulni.
    Gondolom, legalábbis.
    Bár, molni, erről biztos többet és jobban tudna nyilatkozni.

  7. dudi, nem láttam, de oroszról, csak rossz képeket láttam. :)
    Ami az igényességet illeti, arra is ügyeltek, hogy a sajtónapra, ( első hivatalos felszállás ) még a fedélzet festési hibáit is javítsák.
    Mert logikus, nem a sajtó nyilvános fellépés volt az első a J-15-nek a hajón.
    Begyakorolták rendesen.
    Adtak mindenre, na ezt hívják alaposságnak.
    Előremutató a jövőt illetően.

  8. Kulonben, ezt a fejlodest, a kinaiak nem maguknak koszonhetik, hanem epp azoknak akiknek majd 1x megyulik a bajuk vele, Europanak, Usanak, Japanak, Oroszoknak..

    Miert?
    Az oroszok sok fegyvert tehnologat adtak nekik ami le lett masolva. Mien hulye kell hogy legyel hogy erositsed a vilagnagyhatalom szomszedodat ami a sarkadban all? Most is a kinaiak vesznek majd toluk nehany legujabb szuhojt ozt lesz min megtanulni amit meg nem tudnak.
    Tobbi orszag meg atvite a gyartasat es aval egyut sok uj tehnologiat kinaba. Betanitotak a munkasokat, a mernokoket stb, kozben meg a sajat nepuket kirugtak az utcara mint munkanelkulieket. Erositetek kinat, sajat magukat meg gyongitetek.
    Persze hogy az a tapasztalt kinai mernok, masra is hasznalni fogja az eszit az iphone oszeszereles tehnologian kivul es vegul a sajat orszaganak fog kitalalni valamit, vagy azt a tehnologiat, eljarast amit a nyugatiaktol tanult sajat orszaga fejlesztesire fogja kihasznalni.
    Es aztan mi lesz? ugy lesz az Usa mint a japanok most, oszebalheztak kinaval, de azon kivul hogy vakarjak a fejuket nem tehetnek semmit mert sok gyarjuk tehnologiajuk kinaban van.

  9. Többen írtátok, hogy milyen begyakorolt sémák és protokoll szerint zajlottak a videón az események és ezzel kapcsolatban eszembe jutott még valami. A kínai társadalomban (is) erősen jelen van a konfuciánuszi világkép, amelyre mindig is jellemző volt a szigorú protokoll a különböző hierarciák kapcsolatában, gyakorlatilag ez Ázsia nagy részére igaz Japánig bezáróan.

    Ahogy elnéztem a videót olyan érzésem támadt, hogy ezek voltaképpen „kata”-kat gyakorolnak. Nem csak a harcművészetekben vannak kata-k (formagyakorlatok), hanem arrafelé egy csomó hétköznapi tevékenységnek is vannak különféle kata-i, legyen ez akár egy tea felszolgálás, akár virágkötészet, bármi.

    Gyakorlatilag nem csak a technológiát másolják, hanem a technológiához szükséges és mára kiforrott protokollok sorozatát, amelyeket természetesen elég csak „eltáncolni”, hanem konkrét mögöttes „tartalommal” is meg kell tölteni.
    Véleményem szerint Kína jövője a nyersanyag háttéren túl ezen képesség meglétén áll vagy bukik.

    Hogy a most látott technika effektív milyen színvonalat képvisel azt a nálam szakavatottabbak megszakértik.

  10. „Betanitotak a munkasokat, a mernokoket stb, kozben meg a sajat nepuket kirugtak az utcara mint munkanelkulieket. Erositetek kinat, sajat magukat meg gyongitetek.”

    Magyar vagy? mert sok az ékezet hiány.
    Ezt a „minden a kínaiak miatt van” kicserélhetjük a C betűs állampolgárokra itt Magyarországon és akkor miden ők „miattuk van” nincs munkahely, őket támogassuk és végül ők taposnak el.

    Amit kiemeltem tőled az inkább a „Amerika Népszavába” illik .

  11. honved szerint: 2012. november 25. vasárnap @ 14:51

    Tudjuk mi ezt Molni nélkül is :) A korábbi „5S” hozzászólásod alapján te is gyártással foglalkozó multinál dolgozol. Sok multinál ugyanígy van, mint a repülőgép-hordozókon: más-más színű munkaruhája van a sori dolgozónak, a szervizesnek, a különböző mérnököknek, látogatónak stb. Így a vezetők egy pillanat alatt fel tudják mérni, mi történik a gyártó soron/területen. Lehet hogy nálatok is így van.

  12. azaz jugos vok..
    Szerb iskolaba jartam, bar a magyarok itt vajdasagban magyarul tanulnak, engem a sors masfele vitt…
    Egyszeruen nehezen fogom fol az ekezeteket, hiaba beszelek meg olvasok jol magyarul amikor az iras nem men. + gyorsan irok es nem nezem hogy jol e van leirva valami, ugy oszebirnak keveredni a betuk,az egy szokas amirol le kell szoknom.

    De sebaj, a napokban a kezemhez eset egy konyv, a cime: A magyar helyesiras szabalyai, tizenegyedik kiadas, 1987 ben adta ki a magyar tudomanyos akademia. Majd ha etlapozgatom, az irasom is javulni fog.

    viszaterve kinara, ha belegondoltok van abba igasag, sok tehnologiat ami a kezukben van nyugatnak koszonhetik. A nyugatot sajnos csak a profit huzza elore, nem latom hogy gondolnak reszletesebben a jovore. Inkabb keresnenek 20 dolart ma, mint gondolnak ara hogy lehet elvesztenek 50 holnap. Most vicc nelkul, hol voltak a kinaiak tehnologiailag 30 eve ezelot amikor nem volt sok nyugati gyar ott es hol van most? Oszelehetet hasolnitani akor egy nyugati mernokot aki magas tehnoligiaval folgalkozot egy kinai mernokel?

    honan jott ide a „c”betus nepeseg es magyarorsazag? en nem latok semmit ami oszekotne a 2 dolgot.

  13. Lehet nem jo magyaraztam el. nincs semmi baj, csak szerintem kina azert fejlodot olyan gyorsan mert a nyugat odavitte a tehnologiajat. Persze ez kinanak nem baj, esetleg a nyugatnak lesz ha a kina nagyon folerosodik. Es ne ertsetek felre, nem csak azert fejlodnek mert a nyugat besegitet, azt maguknak koszonhetik, mert akarjak azt. Par evtizedel ezelot kina elege le volt maradva, es mostmar mi van, elertek azt a szintet, hogy lassan nem kell senkitol semmi segitseg nekik..es lassan elbunyoznak mindenkit aki az utukban al.

  14. Az R16, vagy milyen rakéta tesztje sikeres volt. Kérdezték Beríjját, milyen kitüntetéseket osszanak ki?. Azt válaszolta: Akiket agyonlőttünk volna, ha nem sikerül, azoknak a Szovjetunió Hősét, aki életfogytot kapott volna…