Friss hírek Szíriából

Újabb összefoglaló poszt következik a szíriai helyzetről, melyből egyebek mellett az is kiderül, hogy minek hitték a török F-4-est és az orosz álláspontra is fény derül majd.

Török páncélosok és tüzérség a szír határnál

Orosz és izraeli médiák szerint Törökország megkezdte a határ menti egységeinek megerősítését. A hírforrások szerint egy konvoj indult 27-én Diyarbakir városából a szír határhoz, a konvojban 15 db harckocsi, több tüzérségi üteg, és más nem részletezett nagy hatótávolságú fegyver és páncélozott jármű haladt. Ezzel egy időben a török haderő elrendelte a legmagasabb szintű készültséget a határ mentén állomásozó egységeinek.

Assad már háborúról beszél

A szír miniszterelnök Baschar al-Assad a frissen megválasztott, hozzá hűséges emberekből álló kormánya előtt immáron háborúról beszélt és arra hívta fel a figyelmet, hogy politikájukkal kizárólag a győzelmet kell szolgálniuk. A miniszterelnök korábban mindig belső lázongásokról és külső hatalmak által pénzelt felkelőkről beszélt, most először ütött meg háborús kontextusokat.

Az állami televízió által élőben közvetített beszédében kormányát utasította a felkelők elleni harcra, szavai szerint minden politikai és katonai eszközt be kell vetniük a győzelem érdekében.

Erdogan figyelmeztette Szíriát

A török miniszter Tayyip Erdogan figyelmeztette Szíriát, nyilatkozata szerint mától minden a török határt megközelítő szír katonai egységet ellenségnek tekintenek és ennek megfelelően fognak kezelni. Szavai szerint „Ideje, hogy mindenki megtudja, hogy a törökök haragja milyen szörnyű lehet!” nyilatkozatában később követelte Assad és kormánya lemondását is.

Az államfő a török gép lelövését előre megtervezett provokációnak nevezte, valamint újabb információként jelezte, hogy a szír légierő helikopterei korábban többször is megsértették a török légteret, a török haderő azonban nem reagált agresszíven az eseményekre. „Mától ez is másképpen lesz”, figyelmeztettet újra Erdogan.

Izraeli gépnek hitték a lelőtt F-4-est

Omran al-Zoebi szír információs miniszter, egy a török médiának adott telefonos interjújában azt állította, hogy a lelövés pillanatában a légterüket megsértő gépet izraelinek hitték és ezért nyitottak rá tüzet. Nyilatkozata szerint Szíria nem szeretett volna semmilyen konfliktust Törökországgal kezdeményezni.

Oroszország elfordulhat Szíriától

Szír és nemzetközi elemzők szerint a szombaton, Genfben összeülő ENSZ tanácskozáson minden jel szerint Oroszország megvonja támogatását Szíriától és ezzel hivatalosan is kilép a beavatkozást megvétózó országok csoportjából.

Orosz nem az Sz-300-as üzletre

A Russia Today információi szerint Oroszország felmondta az Sz-300-as nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer szállítását magába foglaló 105M dolláros megállapodást Szíriával.

A korábbi szerződésekben foglalt K-300 Bastion, Jakont, BUK-M2 és Panszír-Sz1 egységek ellenben már leszállításra kerültek.

Súlyos harcok Damaszkuszban

Lázadók támadták meg a kormányhoz hű az Al-Ichbarija televízió épületét. A támadás során több alkalmazottat megöltek, az épületben több gránátot robbantottak majd felgyújtották azt.

A nemzetközi megfigyelők szerint a lázadók a Kofi Annan által közvetített tűzszünetet arra használtál fel, hogy további harcoló alakulatokat mozgósítsanak a fővárosba. Egyes információk szerint a lázadó Szíriai Szabad Hadseregnek immáron 10 jól szervezet központja van a fővárosban. A lázadók immáron nappal is támadásokat indítanak különböző kormányzati épületek és fegyveres állások ellen. A megfigyelők szintén erősödő harcokról számoltak be a török határhoz közeli városokban is, egyes információk szerint 87 civil és 49 fegyveres hunyt el az összecsapások során.

Szerző: forest