|

Jenkik haza!

A címben szereplő, illetve NATO ellenes mondatokat kántáló kisebb, mintegy 50 fős csoport fogadtatása közepette hajózott be csütörtökön Szevasztopol kikötőjébe a Fekete-tengeri látogatáson lévő Ticonderoga-osztályú cirkáló, a USS Vella Gulf (CG 72).

A Fekete-tengeri látogatása során Szevasztopol mellett Odessza, illetve a romániai Konstanca kikötőiben látogatást tevő amerikai rakétás cirkáló érkezését a kis tüntetés szervezője illegálisnak titulálta, mivel arra az ukrán parlament nem adta áldását. Az Ukrán Haditengerészettel tervezett közös gyakorlatok idejére, január 31-ig az Orosz Fekete-tengeri Flottának is otthont adó kikötőben maradó cirkáló érkezésével kapcsolatban a biztos ami biztos alapon csillagok helyett horogkeresztetekkel varrt amerikai zászlót is égető tüntetők tartanak attól is, hogy az esetleg Ukrajna partjainak közeléből indít támadást Irán ellen, ezáltal automatikusan belesodorva az egyik katonai szövetséghez sem tartozó Ukrajnát egy Irán elleni nemzetközi konfliktusba. (Inkább no comment…)

A tavalyi évvel kezdődően a Tico-k egész gyakori vendéggé váltak a Fekete-tengeren – bár a mostani ökölrázós fogadtatást korábban sem kerülték el. A USS Monterey (CG 61) és a USS Anzio (CG 68) tavaly nyári elejei egy idejű Fekete-tengeri hajókázása után az ősszel a USS Philippine Sea (CG 58) futott be Szevasztopol kikötőjébe. Az amerikai cirkáló érkezésének idejét a város illetékesei egyébként abbéli igyekezetükben, hogy elkerüljék a tüntetők megjelenését a kikötőben az amerikai hadihajó érkezésének idejét nem kötötték a lakosság orrára. Mint a RIA Novosztyi hírügynökség akkori híranyagához mellékelt mókás Reuters fotóból látszik, nem teljesen sikeresen. :)

19 hozzászólás “Jenkik haza!”

  1. „…a Fekete-tengeri látogatáson lévő Ticonderoga-osztályú cirkáló, a USS Vella Gulf (CG 72).”

    Ha már szóba kerültek, az amerikai védelmi büdzsé drasztikus lefaragása következtében soron kívül hét (!) darab Ticonderoga osztályú cirkálót von ki a szolgálatból a Navy. Valamint lelassítják a Virginia class SSN tengók gyártását, és elhalasztják az Ohio osztályú SSBN tegók utódjának kifejlesztését is. Legalábbis ezek a mostani tervek. Aztán, ha a jobban fegyverkezés párti Republikánusok nyernek novemberben, és visszaküldik a mostani feka elnököt a gyapotföldre, akkor lehet, hogy sztornó az egész, sőt, egy nagyszabású fegyverkezési programmal jól beizzítják az amerikai gazdaságot, új munkahelyeket teremtenek, stb. A’ la Reagan…

  2. „Én is ezt mondom Jenkik ha Ki a világból Szebb jobb világ lenne nélkülük.”

    Hmmm…egyszerű vagy, mint a barlangrajz! Jelenleg egy rakás jómódú német, olasz, holland, stb. város van konkrétan bexarva, mert a fent említett Pentagon büdzsécsökkentés során jónéhány nyugat-európai bázist bezár az amerikai hadsereg. Ezeken a bázisokon rengeteg helyi civil is dolgozik, ráadásul az Army/Navy jól fizető vevő a környék szolgáltatói, pékjei, hentesei, éttermei, bárjai, stb. számára. Régebben láttam egy dokufilmet Dél-Olaszországról, amelyben a polgármester (!) jelentette ki, hogy Nápoly számára katasztrófális következményekkel járna, ha az USA bezárná a helyi katonai központját. ( Mondjuk azt pont biztosan nem teszi meg, de a jelentéktelenebbek megszívhatják! ) Vagy kérdezd meg Taszár környékén a népeket, hogy most jobb-e nekik, vagy amikor még ott voltak a jenki katonák…

  3. „Én is ezt mondom Jenkik ha Ki a világból Szebb jobb világ lenne nélkülük”

    Nem csak egyszerű, de talán még komcsi is vagy!!
    Milyen jó is lenne kommunista szemléletben élni ma is hm.. 40 év nem volt elég egy hazug, látszat világból? Talán jobb lenne mintanyiunknak, ha NSZK példájára USA fennhatóság alatt lettünk volna, nem pedig a dicső, fényes kommunizmus alatt! Valami nem stimmelhet nálad, komolyan mondom. Aki azt a világot szerette az vagy agyatlan volt vagy párttag.
    Ja és Taszár mellett lakom, volt alkalmam összehasonlítani a két nagyhatalom katonáit, mentalítását, felfogását és felkészültségét. Szerinted melyik volt szánalmas, nagyon sok volt pilóta ismerősöm van, akiknek szintén ez a véleménye, pedig abban a rendszerben szolgáltak.
    Hihetetlen, hogy emberek mennyire el vannak tévedve, igaz az a kutatási eredmény, miszerint Magyarországon akkor tűnik el végleg a kommunista életszemlélet és felfogás, ha az a bizonyos réteg már nem lesz. Szomorú, de tényleg ez van.

    Ja, jöhetnek a mínuszok. legalább jót kacagok rajtuk.

  4. „Killer Clown: Hmmm…egyszerű vagy, mint a barlangrajz!”
    Lehetséges

    „rpeter: Nem csak egyszerű, de talán még komcsi is vagy!!”

    Nem vagyok Komcsi Csak egyszerűen Magyar Ha körbenézel a világban Minden gond Baj okozója az Amcsik Minden rosszért az Amerikaiak Az Amerikai társadalom A Globalizáció a felelős Az összes háborúban benne van a kezük nyakig Ki miatt is van a gazdasági világ válság??? USA!!!!

    Nem vagyok Kommunista Magyar vagyok

  5. jancsiga

    tulzottan leegyszerusited a dolgokat, es tul fekete feheren latod a kerdest. Valoszinuleg azert mert tenyleg egyszeru vagy mint egy faék. Kicsit kevesebb kuruc jot tenne neked. (en is olvasom oket, de nemzetkozi kerdesekben rettenetes nagy baromsagokat irnak, oda bele se nezek egy ideje)

  6. jancsiga

    „Nem vagyok Kommunista Magyar vagyok”

    A legnagyobb vörösök is ezt állítják mind a mai napig. Talán minden oldalról meg kellene vizsgálnod minden dolgot, nem gondolod. A háborúkat már számtalan cikknél kitárgyalták olyan emberek, akik eléggé belemélyedtek a témába.

    „Az összes háborúban benne van a kezük nyakig”
    Ja mindegyik vil. háborút ők kezdték.(mert ezek voltak a legnagyobbak) Á és persze az ő hatásukra támadta meg É Korea Délt!? Még szerencse, hogy a volt SZU egy békés nemzet.
    Sötét vagy, mint az éjszaka.

    Világválság, ha utána néznél ugyanolyan szerepe volt az EU. nagyhatalmaknak is.
    Legközelebb mivel jössz? Talán Kína lesz a legszimpatikusabb, aki leigázza a világot? (mielőtt majd ezt állítod menj ki a Józsefvárosi piacra. (igen, szimpi egy nép) – elég nagy emberfölényben voltak É-Koreában az USA hadserege ellen, nem igen vették hasznát. :)

  7. OFF

    rpeter:

    Csak annyit fűznék hozzá a kommentedhez hogy a kis emberek jobban szerették a kommunizmust mivel lehetőségük volt arra hogy dolgozzanak és megélhessenek. Igaz lehet nem olyan fényűzöen. Az ember bízhatott benne hogy ha elmegy valahová dolgozni (és nem csinál nagy blamát) akkor onnan mehet nyugdíjba. A mai kapitalista világban erre mikor van lehetőség? Igaz akkor is loptak elég sokat de még sem olyan nyíltan mint jelenleg. A társadalom sem volt ennyire rétegzett és a kis embereknek is meg volt a lehetősége hogy tanítathassák a gyereküket hogy jobban eltudjon helyezkedni és jobban keressen. Ma mi a helyzet? A kormány vissza akarja hozni hogy a tanulók fizessék a taníttatásuk költségeit. Így a kis emberek akik a minimál bérből élnek nem tudják taníttatni a gyereküket sem így nem sok lehetősége van arra hogy kitörjön onnan ahol van. Úgy hogy ne csodálkoz hogy az öregebbek (sőt én jó pár fiatalabb 20-30 évest is ismerek) akik vissza sírják a kommunizmust.

    On

    rpeter:

    É-Korea nem a második világháború ahol a mennyiség döntötte el a harc kimenetelét, az USA modernebb fegyverekkel és jól képzett reguláris hadsereggel volt felszerelve, míg az északiak gerilla hadseregből szerveztek reguláris erőket. Remélem értet a kettő közti külömbséget.

  8. Tisztelt mássalhangzókból álló

    „akik vissza sírják a kommunizmust”

    Ez igen!

    „É-Korea nem a második világháború ahol a mennyiség döntötte el a harc kimenetelét, az USA modernebb fegyverekkel és jól képzett reguláris hadsereggel volt felszerelve, míg az északiak gerilla hadseregből szerveztek reguláris erőket. Remélem értet a kettő közti külömbséget.”
    Elég sok könyvet elolvastam róla, tévedsz, nem csak a modernebb eszközökkel, hanem a taktikával, leleményességgel. Nagyon sok újfajta harcmodort itt kezdtek alkalmazni, amit nekünk is tanítottak franciaországban!
    Szerintem ha valaki, én értem akülönbséget!!!! De nem elég csak a technikai fölény. :)
    OFF meg neked öreg!

  9. „Végül is érthető,hisz senki se akar világdiktatúrát de sajnos arra nagy az esély hogy lesz.”

    Nem lesz….van. Ez egy bombabiztos diktatúra, IMF, FED, NATO….nagyon elegáns, jó marketinggel, néha egyszerűen csábító….

  10. Tisztelt varga dima

    Teljesen igazad van, de az emberek szempontjából egy ilyen diktatúra mégsem ugyan az azzal,mint amiben éhen halnak, és a saját kormányuk írtja őket. Ezzel azt szerettem volna szemléltetni, jobb ez a fajta „diktatúra”, mintha az utcán rohangásznánk fegyverrel, közben éheznénk, mint Afrika egyes országaiban. De sajnos mi ku… kevesek vagyunk ehhez, irogathatunk itt bármit, nem ránk vannak bízva ezek a dolgok.

  11. „A kormány vissza akarja hozni, hogy a tanulók fizessék a taníttatásuk költségeit.”
    Ez tényleg borzasztó, érzem is a súlyát, a húgom végzős orvostanhallgató, a szüleim nyögik is a súlyát, de mégsem sírják vissza!
    Abba meg ne menjünk bele miért volt mindenkinek munkája, (mert sok volt a bujtatott állás, nehogy munkanélküliség legyen)- ahhoz kevés lenne az idő, már pár politológiai szakértő megtette, kezdve az államadóság kezdete témánál. Ha rendszerváltás után nem adják el a fél országot, gyárakat, talán ma is lenne, ez pedig csak a politikusok hibája, önzősége.

  12. Szerintem valamit nagyon sokszor elfelejtünk, bármennyire is böki a nacionalizmusunkat(meg sok más ország van ilyen helyzetben a világban), itt vagyunk Európa közepén, egy apró ország apró gazdasággal. Nagyhatalmak mindig is voltak, és mindig is lesznek, mi már vagy 400 éve nem tudunk érdemben hozzászólni a sorsunk alakulásához, egyszerűen túl kicsik vagyunk hozzá. (Persze nagyon nagy dicsőség, amikor elfoglaltuk Bécset, háborúztunk Olaszországban, a fél Balkán a miénk volt, de vajon az ott lakók akkor mennyire örültek a magyar uralomnak??) Úgyhogy mindig egy nagyobb gazdasági-katonai erő befolyása alatt leszünk. Szerintem akkor meg már inkább Amerika legyen ez, mint valamilyen Keleti.
    Ha meg kiválnánk az EU-ból, Amerikát elküldenénk a picsába, akkor mi lenne? Olyan jó lenne az nekünk? Mert ezek legalább, szemben a Szuval azért adtak is nekünk, nem csak elvettek, vittek és követeltek. Ráadásul akkor valószínűleg Oroszország venné át a helyüket. Akkor már inkább Amerika, meg a lassan talán tényleg egyesülő EU

  13. É-Korea nem a második világháború ahol a mennyiség döntötte el a harc kimenetelét, az USA modernebb fegyverekkel és jól képzett reguláris hadsereggel volt felszerelve, míg az északiak gerilla hadseregből szerveztek reguláris erőket. Remélem értet a kettő közti külömbséget.

    Ezt a téveszmét nem igazán vágom. Gerrila erők nem hajtanak végre partaszállást, mert nincs nehéz felszerelésük. Nézd meg a északi vesteséglistát. Több tízezer jármű, tank és egyebek. Nagyon eltévesztettél itten valamit…

  14. gacsat

    Ebben azért annyira ne legyél biztos, én Taszár mellett lakom, rengeteg munkatársam dolgozott a reptéren (Taszár, Kaposújlak) az elején valóban, mindent úgy hoztak, de rájöttek, hogy olcsóbb nálunk, és a minőséggel sincs gond.
    Az elején még a magyar kaját is kerülték, de ahogy telt az idő, több időt töltöttek a városban (Kaposvár) és lám, még a magyar konyhára is rászoktak. Sőt nagyon hamar elég jó kapcsolatok alakultak ki köztük és a helyiek között. Ezek tények!