|

Indiaiakra vadásznak a szomáliai kalózok

Mi is több alkalommal írtunk róla, hogy az idei évben az indaiak keményen szembeszálltak, a már indiai területek közelében is meg-megjelenő szomáliai kalózokkal szemben. Az idei év nyarán állítólagosan már 105 szomáliai „úriember” élvezte az indiai börtönök nyújtotta szolgáltatásokat. A pórul járt szomáliaiak több mint felét, 61 főt egy fogással, az MV Vega 5 legénységének kiszabadításakor gyűjtötték be.

Elfogott kalózok

Ez nem tetszik a szomáliaiaknak – Szomália indiai nagykövete a nyáron arra kérte Delhit, hogy az indiai fogságban lévő kalózokat adják át a Szomáliának. A kalózok is ezt kérik – bár ők kissé nyomatékosabban teszik mindezt.

A dolog nem új keletű, hiszen visszavezethető az év elejei nagy fogásokig. A szomáliai kalózok – legalábbis egy csoportjuk biztosan – úgy tűnik, hogy nagyjából a tavasz óta kiemelten kezelik indiai származású foglyaikat. Kiemelten abban a tekintetben, hogy nem engedik el őket, még abban az esetben sem, ha amúgy azért a hajóért, melyen fogságba estek a tulajdonos ki is fizette a váltságdíjat.

Az MT Asphalt Venture esetében legalábbis ez történt. A 2010 szeptemberében elrabolt hajóért az idei év áprilisában csengették ki a 3,5 millió dolláros váltságdíjat, ám csak a legénység nem indiai származású tagjai távozhattak a hajóval, 7 indiait továbbra is fogságban tartanak elrablóik. A szóban forgó hajót zsákmányul ejtő kalózok úgy nyilatkoztak, hogy amíg az indiai kormány nem engedi szabadon társaikat, addig továbbra is kiválogatják az indiai tengerészeket és akkor sem engedik szabadon őket, még ha megkapják a váltságdíjat is, akkor sem – a hajó mehet, az indiaik nem.

„Vadászunk az indiaiakra az elrabolt hajókon és nem engedjük őket szabadon míg az indiai kormány nem engedi szabadon bebörtönzött barátainkat” – hangoztatta a kalózbandához tartozó egyik szomáliai. „Sok barátunk van a börtöneikben, köztök két fiam és egy unokaöcsém. Egyik indiai foglyunkat sem engedjük szabadon, míg az indiaik nem engedik el társainkat.” – nyilatkozta a csapat egy másik tagja.

Jelenleg legalább 53 indiai van kalózok fogságban.

24 hozzászólás “Indiaiakra vadásznak a szomáliai kalózok”

  1. Fura világ ez… Az, hogy a kalózkodás ennyire feléled a XXI. században, miközben elméletben minden rendszer, mely a felderítést, a védelmet, a gyorsabb beavatkozást segíti fejlődött.

    Aztán mégis ott tartunk, hogy egy milliárdos országgal packázik néhány száz bűnöző.

    Érdekes lenne megnézni, mennyi „csatát” veszít a fejlett világ a bűnözői csoportokkal szemben, akár a mexikói és egyéb kábszerbandákról, akár az emberkereskedelemről, akár a kalózkodásról van szó…

  2. Rohadt egyszerűen meg lehetne oldani a problémát. Minden arra járó hajóra egy pár fős „biztonsági személyzetet” kell telepíteni. 2db PKM/M240 géppuskával elég hatékonyan távol tarthatóak a kalózok.
    A britek pont most módosítottak egy törvényt hogy azt a brit felségjelzésű hajók megtehessék.
    Az elfogott kalózoknak pedig azonnali ítélet végrehajtást.

  3. Puma. Pannon Puma

    A kalózok elleni akció két változatát láttam filmen – alighanem a tv-ben volt !
    Az amerikai hadihajó egy ragyogó manőverrel a kalózhajó motorját eláztatta egy nagy hullámmal, a kalózokat fegyverhasználat nélkül elfogták és átadták valamilyen gittegyletnek.

    Az orosz hadihajóról több gépkarabély tárat ürítettek a kalózhajóra és a bent lévő kalózokra, majd több RPG gránáttal telibe találták a hajót amely elsűlyedt !

    Nos, szerintem az utóbbi volt hatékonyabb intézkedés, de az amcsi meg messze a leghumánusabb !

  4. @Puma: Az ami akció az egy szánalom volt. Nem lőhetnek, ezért körbedrifteltek egy motorcsónakot, majd elengedték őket, mert bár látták, hog bedobják a fegyvereiket a vízbe, náluk már nem volt mire elfogták.
    A ruszki videon már nem üres volt az a hajó?

  5. „orosz hadihajóról több gépkarabély tárat ürítettek a kalózhajóra” Hát AK-is használtak, de nem csak kézifegyver formájában. Mondjuk én nem tudom azzal hatcsövű fegyverrel hogyan lehet rakétát lelőni, mert itt a videó szerint össze vissza hordott.

  6. Puma. Pannon Puma

    Janaj ! Már nem emlékszem rá . Sharky szerint üres hajókat lőttek szét, én egy hajóra emlékszem.
    Az amcsik nem engedték el a kalózokat, hanem átadták valami szervezetnek – ezen persze jót mosolyogtam.

  7. huleaks: Szomáliában a fiataloknak nem sok perspektívájuk van. Vagy beállnak valamely hadúr seregébe öldökölni, vagy a gyors és viszonylag rizikómentes kalózkodást választják, amivel 1-2 hajó után életük végéig boldogan élhetnek családjukkal. Harmadik lehetőség az éhezés és kiszolgáltatottság.
    Bevallom, én is akkor inkább a kalózkodást választanám. Persze a dolgok néha eldurvulnak (Indonézia és Dél-Kórea most pedig India).

    Másik oldala a dolognak, hogy a nyugat semmit nem tesz a szomáliai helyzet megoldására, csak a tüzet oltja millió dollárokba kerülő hadihajó-kíséretekkel és kalózellenes akciókkal.

  8. @Sharky

    Afrikára költött segélyezési pénzek elérik már asszem a 200 milliárd dollárt. Mégsem változott a helyzet semmit sem. Amíg fél afrika diktatúrából és polgárháború súlyotta országból áll, addig nem is fog.

    1993 után meg az USA nem fog beavatkozni, de más sem nagyon. Minek? Azér, hogy a sok droid köpködhessen rájuk…? Azóta Afrika fő a saját levében.

  9. Afrika az egy érdekes kontines.
    Adott ságai meglennének hogy elfogadható életminőségben éljenek ott az emberek.
    Gyarmati időkben jobban állt a kontinens.
    Valamint érdekes bezzeg a Bur a fehér földmüves ott is tud termelni.
    Ha gonosz vagyok akkor azt írom antropologiai sajátosságuk fojtán ilyenek.

    Ahhoz hogy változás legyen akarat kell.
    Európa azért kétszer elpusztitotta önmagát, és mi érdekes kétszer fel is épiette önmagát. Igen annon Európa is kapott segélyeket de azoknak meg is volt a hozadéka.
    Megjegyzem eddig.

  10. :) ez természetes.
    De azért ahhoz szerinte pofa kell hogy akiket segélyeznek azok még fenyegetőznek is.
    Az ő kis hülye kalozkodásuk más embereknek súlyos dolláraiba kerülnek.

    200milliárd csinos összeg évente abból egy hold vagy egy Mars program is kiférne :)
    Eneregetikai problémák megoldása. Stb.
    Környezet szenyezés elleni harc?

    Az utóbb felsorolt mind a 3 dolognak biztos lenne látszata.

  11. Puma. Pannon Puma

    Igen, Afrika súlyos helyzete köszönhető az afrikaiaknak. Zimbabvéban Mugabe volt forradalmár – jelenleg diktátor – sikeresen elüldözte a fehéreket. A gyarmati sorból való felszabadulás után egy USA dollárért kb. 220 zimbabveit adtak. Most a feketepiacon kb. 250 000-et !

    Ilyeneket érdemes segélyezni ?

  12. „A britek pont most módosítottak egy törvényt hogy azt a brit felségjelzésű hajók megtehessék.”

    ez nagyon rendes tőlük, de ettől még más országok nem fognak csak úgy a kikötőikbe beengedni angol vagy akármilyen kereskedelmi hajót, aminek a fedélzetén fegyveresek is érkeznek.

  13. Nem értem ezzel mi olyan nagy probléma. Ha kitőbe mennek úgy is felvesznek egy rév kalauzt.
    Most majd felveszenek még plusz két katonai illetékest akik begyüjtik kikötés idejére a regisztrál fegyvereket.
    Ez olcsóbb megoldás mint most hogy többszáz milliós hadi hajók kergetnek 100 dolláros motorcsonakokat.

  14. szerintem kiindulhattok abból, hogy ez a megoldás a hétmilliárd ember közül nem csak nektek jutott az eszetekbe, és nem azért vetették el, mert mindenki egy tökkelütött idióta. Hanem nyílván nagyságrendekkel nagyobb cécó, mint amit itt vizionáltok a fotelben ülve, és a hajótársaságok (még a tehetősek is) úgy döntöttek, hogy nem éri meg. Maradt a szögesdrót, vízágyú és panic room. Mindegyikhez van már nem egy sikersztori.