|

75 éves nőt fogott egy F-16 géppár Chicago közelében

Adott Barack Obama elnöknek az 50. születésnapja kapcsán Chicago-ban tett látogatása miatt korlátozott légtér, egy a 60-as évek közepe óta sokszor napi gyakorisággal repülő 75 éves öregasszony, aki a szóban forgó kis délutáni repülése kapcsán két oltári hibát követett el, melynek kapcsán készültségi géppárt küldtek a nyakára a NORAD részéről.

A bizonyos Myrtle Rose házuk mögötti füves kifutóról emelkedett fel 1941-es Piper J-3 Cub típusú gépükkel egy kis délutáni élményrepülésre Chicago külvárosainak egyike fölé. Bevallása szerint a légtérkorlátozás ellenőrzése elmaradt a részéről, lévén az erre használt számítógépe nem működött, így a pontos helyzet ismerete nélkül indult útnak, hovatovább a rádiót is elfelejtette bekapcsolni.

Piper J3C

Piper J3C | Fotó: omoo ,

Az Oshkosh Air Show keretében a kategória legjobbja díját elnyert gépükkel mintegy 30 mérföldnyire járt az O’Hare nemzetközi repülőtértől, mikor a Vadászsólyom géppár tiszteletét tette. Ugyanakkor a vadászgépek megjelenése nem igazán azt a gondolatmenetet váltotta ki, amit úgy nagy általánosságban az elfogott pilóták esetében. Myrtle Rose nem arra a következtetésre jutott, hogy vélhetően tiltott légtérbe repült be, hanem hogy az F-16-os géppár pilótáinak megtetszett a Piper és közelebb jöttek megszemlélni.

Az elmondása szerint 60 mérföld/óra sebességgel haladó gépét becslése szerint 300 mérföld/óra sebességgel táncolták körbe a vadászok, majd az egyikük besorolt elé, kellő távolságot tartva, nehogy a hajtóműből kiáramló forró égéstermékek kárt okozzanak a faszerkezetű kisgépben. Arról nem szól a fáma, hogy a vadászpilóták terelgették-e az öreglányt, de abból kifolyólag, hogy az anyagilag jól eleresztett polgárok lakta környék füves kifutópályáján szállt le, vélhetően nem. A géppárt egyébként azután emelték az Ohio állam Toledo-i repülőteréről, miután nem tudtak rádiókapcsolatot létesíteni a géppel.

„Célravezető emlékezetben tartani, hogy ha F-16-osok erednek utánad, akkor vélhetően mondani akarnak valamit” – nyilatkozta a NORAD egyik szóvivője, Stacey Knott. „Nincs kifogás az ismeret hiányára. Aki a levegőbe emelkedik, annak tisztában kell lennie a korlátozásokkal.” – nyilatkozta a NORAD egy másik szóvivője, Mike Humphreys alezredes.

A légtérsértést elkövető a leszállás után átsiető szomszédoktól, illetve a nem sokkal később kiérkező rendőröktől értesült arról, hogy nem kimondottan a gép megjelenése érdekelte a légierő vadászpilótáit…

Az esettel és a vadászgépek megjelenésének félreértéséről jelentést küldött az Szövetségi Légügyi Hatóságnak (Federal Aviation Administration). Az sajtó érdeklődésére az FAA részéről nyilatkozó szóvivő elmondta, hogy a várhatóan több hétig elhúzódó adminisztráció kapcsán a hivatal vagy szankcionálja a pilótát, – anyagilag, vagy a repülési engedélyének felfüggesztésével – vagy nem lép semmit az ügy kapcsán.

Piper J3

Myrtle Rose és a Piper J3 | Fotó: AP ,

A szintén meginterjúvolt Myrtle Rose elmondása szerint orrol a NORAD-ra, vagy arra, aki nyilvánosságra hozta az esetet – különösen mert megemlítették életkorát, ami véleménye szerint nem volt szép.

22 hozzászólás “75 éves nőt fogott egy F-16 géppár Chicago közelében”

  1. aerophyl

    Tudom de itt nem volt.

    gacsat

    1995-ben senkinek nem volt még csak hasonló sem max tömeges infracsapda.
    Amúgy Sztrela-2-vel.Meg mi az,hogy eső után köpönyeg??Ennyi erővel minden új fejlesztés eső után köpönyeg!

    Ami azt illeti tényleg „érdekesebb”az,hogy mi történik egy hadműveleti területen mint az,hogy egy szottyadt öregasszony mit bohóckodik.Legalább is szerintem.

  2. A „szottyadt öregasszony” kissé pejoratív. Vegyük már tudomásul, hogy az USA-ban több tízezer magánszemély teheti meg, hogy különböző kategóriájú repülő eszköz legyen a tulajdonában. Azért ez nem semmi. Én személy szerint kalapot emelek a néni előtt, nyilván megvan az orvosija, és ahogy a mellékelt eset mutatja hiányosan, de megvan a szükséges ismeretanyaga is a repüléshez.
    Dudi, honnan veszed ezt az 1995-ös dátumot a Mi-26-al kapcsolaban?

  3. aerophyl

    Hülyeséget írtam 2002 volt.Az első Csecsen-háborúban is volt valami a 26-okkal azzal kevertem.Még egyszer elnézést!

    Te kalapot emelsz előtte én meg többet még reptérre sem engedném.100% nem ez az első eset,hogy mindenre szarva repül egyet….