|

Bréking – Mi-24-es Budaörsön! – FRISSÍTVE!

Délelőtt gyönyörű látvány fogadta a Budaörsi Repülőtéren tartózkodókat, ugyanis a Magyar Honvédség egyetlen repülőképes Mi-24-es helikoptere, a díszfestésű ‘Csőrike II’ szállt le némi bemutatórepülés után.

A Mi-24-es még 8:45 körül érkezett, néhány alacsony áthúzás és helyben lebegés után besorolt a leszállóhely fölé, majd a pilóta óvatosan letette a gépet. Hajtómű-leállítást követően a műszakiak kiékelték a futóművet, majd kipakolták a statikus kiállításokon alkalmazott, a gép műszaki paramétereit hirdető táblát. Majd ezek után bárki odamehetett a kólát szürcsölő katonákhoz, akik boldogan válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Mi-24 Csőrike II

Csőrike távozóban (a fotó 2010-ben készült) | Fotó: HTKA.hu – Spawn, spotter.hu ,

A különleges látogatást a Magyar Honvédség és a Magyar Repülő Szövetség összeborulásának alkalmából megrendezett PR-rendezvénynek köszönhettük. Az eseményen a magasrangú katonai vezetők mellett a szövetség több szakága és annak vezetői is képviseltette magát, a siklóernyősöktől kezdve a motoros sárkányon át a vitorlázórepülőkig, de a motoros műrepülők sem maradhattak ki, akik a héten komoly megmérettetésen is átesnek.

A vendégek elvonulása után a katonák is összepakoltak és 11:45 körül felszálltak a gyönyörű forgószárnyassal, majd egy kis bemutatórepülést rögtönöztek a nézelődőknek,végül Csőrike egy elköszönés után tovarepült a dél felé.

UPDATE #1:

Íme az eseményről kiadott hivatalos közlemény:

http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/hatekonyabb-toborzas-tobb-repules

UPDATE #2 (2011.07.13.): Olvasói képanyag érkezett. A mellékelt fotó cirka másfél héttel ezelőtt készült Tökölön

Szebb napokat látott Mi-24-esek Tökölön

Szebb napokat látott Mi-24-esek Tökölön ,

88 hozzászólás “Bréking – Mi-24-es Budaörsön! – FRISSÍTVE!”

  1. Ácsi,ácsi…most szopattok o.O??? legalább 3 működőképesnek lennie kell, de van az 4 is(húú de nagy számok -.-) csőrikén kívül…kb 1 hónapja volt a szolnoki heli bázison bázisnap, ott legalább 2 ment+csőrike, szóval ezt nem akarom elhinni o.O és lehetőleg ne cáfoljatok már meg érzelmi szempontból katasztrofális lenne:D:D

  2. Killer Clown

    „…a Magyar Honvédség egyetlen repülőképes Mi-24-es helikoptere…”

    Ez most komoly, hogy EGYETLEN repülőképes Mi-24 van? Csak a felújított, gépágyús „P” verzióból is még 3 repült tavaly ősszel!!! :-((

  3. Ha valakit még nem ébresztett fel a reggeli kávé, azt hiszem ez megetette…
    Mikor először olvastam, akkor ezt akartam írni:
    Jól nézzétek/nézzük meg! Mert lehet, hogy most látjuk utoljára repülni!
    Kis túlzással talán helyt is állna… ADJA AZ ÉG HOGY TÉVEDJEK!

  4. Killer Clown

    Ha _tényleg_ igaz a hír, akkor ezt az egyet is csak azért tartják még szolgálatban, hogy hivatalosan ne kelljen kivonniuk a rendszerből a típust! Gondolom, ez már csak a „keep the face” miatt van… :-((

  5. OFF

    1 sci-fi regény szerűséget írok , és embereket keresek , akiknek elküldhetném majd x időnként az addig megírt részeket , átolvasásra , tanácsadásra. Akinek van hozzá kedve kérem itt jelezze. Köszönöm.

  6. Nincsen MSN-ed? Úgy könnyebb lenne tartani a kapcsolatot. Az MSN fiókomba felvettelek , ha jól haladok akkor már pénteken kiadhatom az első fejezetet / előzményeket. Sajnos nincsen pénzem , így nem tudok senkinek se fizetni a munkájáért , de ha egyszer megjelenik akkor mindenki kap 1 ingyen példányt. :)

  7. molni

    Azért hétköznap , mert én minden nap 11:00 környékén kelek és hajnali 3-kor fekszem. Amúgy lesznek benne hajók is , de főleg szárazföldön fog játszódni , 1 emberiség vs idegenek box meccs kellős közepén. Tenyleg molni neked is mehet majd pénteken ? Vagy csak szombaton küldjem email-ban a csapatnak?

  8. Egy fél nap nem nézek fel, oszt ez a hír fogad? Egy akítv 24-es…
    Erre a baz*megen kívűl most más szó nem jut eszembe.

    Sulyid: Esetleg nem volt rád hatással a Battle:LA és a most futó Falling Skies? De, jónak ígérkezik! :))

  9. Hasonló lesz , de kicsit komolyabb sztorival. :)
    Mondjuk nekem a Halo kategórát a regény jelenti , amit már vagy 1000x elolvastam. Lesznek hasonlóságok , de nem lesz sok közük egymáshoz más téren.

  10. Hans

    Mind a kettő film kimaradt az életemből. Mondjuk igazából először kb tavaly ősszel kezdtem le írni , úgyhogy lesz miből merítenem.

    Molni

    Azért , hogy mindenki eltudja olvasni a hétvégén , és vasárnapra megjöjjenek a vélemények , úgyhogy kb minden pénteken kiküldöm az aktuális állapotot a kedves olvasóknak , ők pedig megmondják a véleményüket róla , s én javítgatom a munkámat a vélemények alapján.

  11. Szivesen , felvettelek.

    Lenne a kérdésem a jövendőbeli olvasókhoz: melyik lenne a jobb: ha pénteken megkapjátok az első fejezetet , vagy ha holnap v. holnapután a könyv háttértörténelmét? Gyakorlatilag olyan részletes háttértörténelmet akarok alkotni , hogy annak nem sok riválisa lesz. Körülbelül 4 riválist tudok már most : Warhammer 40k ( örök kedvenc ) , Star Trek ( pfúúj…) , Star Wars ( csak a 2 és a 3 volt belőle jó ) , Halo ( közeli rokon , talán az unokabátyja lesz ) .

  12. Oké , de akkor lehet , hogy csak jövőhét kedden-szerdán fogjátok megkapni , mert most ott tartok , hogy az én kis univerzumom pontos részleteit dolgozom ki , szereplőknél még csak 10-15 db vázlatom van , de 1 biztos : nem 1 szálon fog futni , s nem 1 főszereplő lesz. Szerintem ha ma nagyon megerőltetem magamat , akkor 1 nap alatt megtudom írni a teljes univerzumot , s holnap nekiállok az első fejezetnek.

  13. @sulyid

    Azért , hogy mindenki eltudja olvasni a hétvégén , és vasárnapra megjöjjenek a vélemények , úgyhogy kb minden pénteken kiküldöm az aktuális állapotot a kedves olvasóknak , ők pedig megmondják a véleményüket róla , s én javítgatom a munkámat a vélemények alapján.

    Még mindig nem értesz, vagy én nem értelek. Az sem értem, hogy milyen munkáról és milyen hétvégéről beszélsz. Ez nem egy hír arról, ami nemrég történt?

    Ez a rendezvény miért hétköznap volt? Ki a tököm ér rá hétközpan délelőtt 9-kor erre? Hol volt meghidetve?

  14. @molni:

    1. Ma volt. (Phoenix meg épp ott volt, innen a hír.)
    2. Nemtom miért hétköznap.
    3. Lásd 1. pont.
    4. Szerintem sehol, de majd Phoenix megaszondja ha ez téves info. (Bár reggel sms-ben azon mérgelődött, hogy nincs nála fényképező, szóval gondolom ez valamilyen, publikusan nem beharangozott valami volt.)

    5. sulyid valami sci-fi anyagon dolgozik.

  15. Üdvözlet emberek! Először is elnézést, hogy nem reagáltam a kérdésekre, csak Tcaten keresztül.

    Nos, a történet az, hogy reggel 8kor a kollégával a reggelinket fogyasztottuk Budaörsi Repülőtéren a Centro-Plane Kft. irodája előtti padon, amikor siet ki a fő oktatópilóta meg még vki kézi rádióval a kezében, hogy „jön a Mi-24-es!” Persze nekünk nem kellett 2x mondani, siettünk mi is a heliknek felfestett leszállóhely felé, ahová a 24es érkezett. a többi le van írva a hírben. Az egyetlen repülhető példányos részhez csak annyit, hogy egy pilótákból, műszakiakból, MRSZ-esekből és budaörsiekből álló csoport beszélgetett, odaálltam én is. És ott hangzott el az, hogy ez az egyetlen most repülhető példány, egy van még a hangárban, de annak nincsenek a főrotorján lapátok, az összes szett elfogyott. Am nagyon rendesek voltak a fiúk, annyi volt, hogy szegény műszakis panaszkodott, hogy egy éve lett volna a nyugdíjig, de most várhat még 25 évet. Mondta, hogy többször műtötték a térdét, az árvíz/vörösiszap/stb miatt számos fontos családi eseményről lemaradt, mert a hazát szolgálta, és ennyit sem érdemel meg. Mondta, hogy nem tudja, hogy 60 évesen hogyan fogja a heliket karbantartani, már most is nehezen megy neki a mászkálás 3 méter magasban a nyitott szerelőfedeleken…

  16. Ja, az kimaradt, hogy az MH és az MRSZ között született megállopodás értelmében az MRSZ népszerűsíteni fogja a vádászpilótaképzést meg a repülést a magyar iskolákban. Persze pénzt azt nem kapnak, szal érdekes lesz… :D

  17. A sajtó munkatársai megkapták, hogy ma lesz (bevallom én is), de sok jelentőséget nem tulajdonítottam neki mert:

    Annyit írtak, hogy HM vezetők + rep.szövetség vezetők aláírnak valamit majd a rep szövetség gépei tartanak bemutatót (valami statikus Zlin+Cessna+ 1-2 vitorla) volt az elképzelésem.

    Arról meg fogalmam sem volt, hogy repül csőrike second, valamint, hogy ez az egyetlen repképes csatakopter.

    Valami k. el van rontva ebben az országban és ez nem a 8 éves szoci éra, mert már 1 éve a hende csapat van, és azóta érezni a rohadást..

    A szocik az albák kivonását megünnepelték tisztességgel.
    hendéék a MIG-29et nem,
    a töredékére csökkentették a gripen programban a repülési időt és szinte mindent, ugyanakkor fizetünk mint a katonatiszt a svédeknek
    Most derül ki, hogy nincs harci helikopterünk.. (2 éve még jó néhány volt ott hatásbemutatón feladatmegszabó értekezleten Szolnokon, vagy éppen a kecsoi repnapon

    Ami nem üzemképes az lehet,hogy alkatrészhiányra vár, csak éppen nem akarnak azt sem venni..

    A felcsuti meg a békés Európában háborúzik a munkanélküliség ellen, úgy hogy növeli, az államadósság ellen, hogy elveszi a megtakarításokat (mnyp) és ráadásul klf. adókat vet ki közvetett módon ránk, de az mondja, hogy a multikat adoztatja, stb..

    Nem akarunk Görögország lenni: de a portugálok, spanyolok, görögök stb. igaz, hogy sz*ba vannak, de ott voltak NATO Tiger Meet, TLP, Libiai konfliktus stb, nálunk meg állnak a méregdrága Gripenek és helikoptereink sincsenek már..

    Én nem tudok a paraván mögé nézni és a magasröptű terveket sem ismerem, de azt látom, hogy a Hende féle társaság az zülleszti le a honvédségünket inkább, mint az előző kormány. pedig ezekre sokan úgy tekintettek, hogy végre gatyába rázzák a dolgokat. (korrupciót letörik, a képességhanyatlást megállítják, és lassú modernizáció jön.
    Erre az afgán halottakon kívül, csak a koronát védjük, mert az k.fontos a parlamentben, és a terrorelhárítók meg a felcsúti körül mozognak, mint Dart Vader birodalmi gárdája, a takarítás folyik, a felcsutit már úgy válasszák mint Kádárt, türkménbasit, vagy éppen Sztálint (ki a f*sz volt a 3 aki ellene szavazott nem tudom, de likvidálják)..

  18. Phoenix

    Ki mondta neki,hogy szereljen 60 éves korában helikoptert?
    Molnit is kirúgnák a cégtől vagy bárki mást,ha egészségügyi okokból nem tudja az elvárt szinten ellátni a feladatát.Az a baj,hogy a katonák jó része azt hiszi,hogy a Honvédség egy nem is tudom milyen szervezet ahol az embernek bombabiztos helye van teljesítménytől függetlenül.

    Az árvizes vörösiszapos bent kellennem résszel kapcsolatban pedig csak annyit,hogy amikor aláírta a szerződést akkor tudta mit vállal,ha ez nem tetszik neki akkor nem kell szerelni!

  19. Akkor ezt a mondatot még egyszer:

    „Az árvizes vörösiszapos bent kellennem résszel kapcsolatban pedig csak annyit,hogy amikor aláírta a szerződést akkor tudta mit vállal,ha ez nem tetszik neki akkor nem kell szerelni!”

    Az árvizes vörösiszapos bent kell lennem résszel kapcsolatban pedig csak annyit,hogy amikor aláírta a szerződést akkor tudta mit vállal,ha ez nem tetszik neki akkor le kell szerelni!

  20. Killer Clown

    „a töredékére csökkentették a gripen programban a repülési időt és szinte mindent, ugyanakkor fizetünk mint a katonatiszt a svédeknek”

    Először azt lehetett hallani, hogy már kerozinra sincs keret, amit a HM rögtön cáfolt. Ebből azonnal levágta mindenki, hogy de, bizony igaz! Ami pedig a repüléseket illeti, talán jobb is, ha a pilótáink a földön maradnak, és ennyi repült órával és gyakorlással nem veszélyeztetik a maguk és mások életét! Hol van már Vári Gyula, és az „As the Crow flies” díjak? :-(( Borzasztó, ami ebben az országban folyik, Kuruc-71 topictárs még éppen idejében húzott el innen Délre…

  21. Igaz a hír, egy gép repül. Az is 24h, hogy mehessenek a srácok legalább még egy AMET-be. Csak szerintem vicc kategória?

    Dudi, szerinted az fair, hogy valaki tönkreteszi egy szakmában az egészségét, azért hogy utána a kisebbségi hordákat őrizhessen a pusztában? Megint csak vicc kategória… Vajon az amerikai (vagy legyen szó akármelyik normális gondolkodású nemzetről) a hont szolgáló embereket hogy kezelik? Bár nem tudom, hol tart most a korengedményesek vitája, de ezt hallottam a legutóbbi döntésnek. Vagy irodamunka, azt meg minek is? Annyi aktatologatónk van így is, hogy árvízkor önjáró homokzsákként több hasznukat látná az ország. Szánalmas az egész kedves vezetésünk, az a véleményem. :) Amúgy meg nem értem ezt a felszólalásod, tán örülsz neki hogy 50 évesen futhatsz a 20 évesekkel VAGY a fentebb felvázolt lehetőségek.

  22. Én jelen állapotában felszámolnál az egész MH-t. Semmi értelme. A GPD x%-át meg utaljuk a NATO kasszába. Abból talál nehezebb lopni és jó helyre is megy.

    300 milliárdért lényegében nincs semmink. Tényleg igazi művészet ezt összehozni, de nekünk azért megy…

  23. Szerintem nem kéne felszámolni csak a minisztérium nyakára kéne küldeni egy NATO ellenőrző bizottságot akik minden pénzügyi dologba beleláthatnak!Az sem baj,ha nem mennek haza vagy 10 évig.

  24. Pénzkidobás már így, ebben az állapotban a Honvédség.
    Ma a HRB ülésén meg azt hangsúlyozza a miniszter, első az országvédelem, minden más csak utána.
    Mivel is védenénk mi az országunkat, katonai agresszió esetén ?
    Jó, nem akarok pálcát törni senki feje felett, főleg hogy pénzük nem sok van, de ez már olyan kommunikáció, amit nem lehet elviselni szinte.
    Miért nem veri félre a harangot, hogy vészhelyzet van már a Honvédségben !
    Sokan leírták itt már mire lenne szükség, csak minimálisan is, nem ismételem.
    Nincs semmi !
    Se harckocsi, se harci helikopter, se tüzérség, se normális létszám, se légvédelem, ami földi, se normális légierő, stb.
    Mi is az az országvédelmi képesség ?

  25. Én bizony madnem 0-ra rombolnám az egészet. Egy ekkora szarkupacot nem lehet megreformálni. Ez az ország több intézményrendszerére igaz…

    Onnantól kell elkezdeni, hogy csak olyan lehet katona, aki képes legalább egy idegen nyelvben megértetni magát. A NATO közös nyelve szeritnem az angol. A legutolsó bakának is illene legalább alapszinten beszélnie a nyelvet, máskülönben vicc az egész. Itt nem az irodalmi angolt értem. Lehet, hogy egy nyelvtanár, nyelvész vagy nyelvzseni mosolygna mikor két közepes angolsággal bíró katona kommunikál, de szonettek elemzése és szerelmes levelek írása a cél. Szakmai kommunikáció és parancsnoki lánc biztosítása. Nem véletlen van a repőlősöknek is eléggé szabányosított rádiókommunikációja.

    Valami nagyon alacsony szinten el kellene érni egy valóban full NATO kompatibilis egyéseg. Ezred vagy zászlóaj szint, némi IFV, APC fegyverzetel és helikopterek, mert ezek képességeire folyamatosan szükség van. (Meg néhány különleges egyésgre.) Minden más mehet a levesbe. Igen, a légierő is. Az utóbbi 10 év tisztán bizonyítja, hogy nincs szándék egy tisztességes szuperszonikus légierő fenntarására. Mindne képességbővítés csak akkor szabadna meglépni, ha egy megvalósult képesség folyamatos szintentartása lehetséges. Pl. ha nem vagyunk képesek egy vagy több zászlóaljnyi könnyűfegyverzetű egység tisztességes harcképességben tartásása, akkor felejtsük el addig a harckocsizó fegyvernemet és a ejéseket és minden mást. Ha nincsenek alapok, akkor nincs mire építeni. Véleményem szerint ma nincs semmiféle komoly alap.

    Pl. ha egyszer eljutnánk oda, hogy ejés egyésgeket kellene létrehozni, akkor ha nincs meg x ideig folyamatosan fenntarva az adott ugrás gyakoriság, akkor addig nincs továbblépés. Amíg X egység nem képes rendszeresen részt venni menzetközi gyakorlaton, addig nem lépünk egy másik képesség irányában.

    Első körben talál el kellene dönteni, hogy mire kell Honvédség. Jelenleg ez nincs definiálva szerintem. Van egy valamiféle pénznyelő afgán missió és vergődés…

  26. Sajnos igazad van.
    Egyetlen probléma van: a szakmai kultúra átmentésének biztosítása.
    Egyes vélemények szerint a jelenlegi finanszírozási szint elegendő is lenne. Fillérekbe kerülne például a tartalékos és területvédelmi erő fölállítása. Így biztosítva lenne egy alapvető védelmi szint, ami fölé lehetne szervezni a kvalifikált hátteret igénylő, hellyel-közzel hálózatiba hajló hadrendi elemeket.

  27. @batka:’Egyetlen probléma van: a szakmai kultúra átmentésének biztosítása.’

    sokaig en is azt mondogattam, h ezert van szukseg bizonyos alakulatuk fenntartasara, de azota be kellett latnom, h ez tevedes.
    a ‘szakmai kultura’ ugyanis mar regen elveszett. mert sztem szakmai kulturan nem azt kell erteni, ha pl. van 18 pilotank, aki vhogy tud repulni es van 50 szerelonk, aki vhogy tud szerelni, hanem azt, ha van egy szazadkotelekben is bevetheto repuloegysegunk. az meg nincs (persze ez igaz a hk-kra, a tuzersegre stb. is)

  28. @molni: ‘Valami nagyon alacsony szinten el kellene érni egy valóban full NATO kompatibilis egyéseg. Ezred vagy zászlóaj szint, némi IFV, APC fegyverzetel és helikopterek, mert ezek képességeire folyamatosan szükség van. (Meg néhány különleges egyésgre.) Minden más mehet a levesbe.’

    sztem egy stryker-dandarhoz hasonlo alakulat idealis kiindulasi alap lenne (persze nem strykerekkel). aztan, a kesobbiekben tovabb lehetne epitkezni, de mar ez az egyetlen alakulat is 100* tobbet erne mint az egesz jelenlegi mh…

  29. OFF
    Sulyid
    Kosz szepen megkaptam az este, csak mar az oldalt nem neztem, el is olvastam. Szerintem szuper! Ena helyszinen ereztem magam. gondolom ez eleg :D

    Ja, en nem vagyok egy helyesiras guru(sajnos), de egy ket elirast eszrevettem(nem kotozkodes, tudom nem vegleges csak mondjak valami negativumot :D ).
    CSak igy tovabb varom a folytatast ;)

    ON

  30. OFF

    Kaktusz

    Időközben átdolgoztam , kibővítettem , szóval ma este is küldök 1 levelet , amiben benne lesz az új 1. fejezet. A helyesírást azt majd a végén javítom ki , amikor már 1 nagyobbacska könyv lesz , nem pedig 4-5 kis novella.