|

Iráni tengerészeket mentettek a hollandok

Konkrétan egy gyanúsan viselkedő iráni halászhajó megközelítésekor derült ki, hogy a hajó a térségben randalírozó kalózcsapatok egyik anyahajóvá avanzsált: a Szomália partjainak közelében tartózkodó De Zeven Provincien-osztályú holland fregatt, az HNMLS Tromp (F803) vasárnap eresztett útnak két motorcsónakot az iráni halászhajó ellenőrzése céljából. A hollandokra azonban tüzet nyitottak az iráni hajó fedélzetről.

HNMLS Tromp

A HNMLS Tromp hajóosztályának második tagjaként 2003-ban állt hadrendbe | Fotó: Holland Királyi Haditengerészet ,

Úgy tűnik piráték nem tanulnak a korábbi esetekből, miszerint egy-egy ilyen húzás kapcsán ők húzzák a rövidebbet – két kalóz már egész biztosan nem is fog, lévén a hollandok válaszlépése – a motorcsónakokból és a fregatt mesterlövészei által leadott lövésektől – több kalóz is megsebesült, ketten pedig életüket életüket vesztették.

Látván, hogy itt nem terem számukra babér menekülőre fogták a dolgot, ám a motorcsónakunkkal történő eliszkolás tervéről lettetek, amint második megközelítésüket végrehajtva befutottak a holland motorcsónakok, figyelmeztető lövéseket adva le. A kalóz motorcsónakban 10, az iráni hajó fedélzetén további 6 kalózt fogtak el. A kalózokkal ellentétben a hajó iráni legénysége és a hollandok sértetlenül úszták meg az akciót.

Az akció közben a hírek szerint egy másik kalózhajó érkezett a helyszínre, hogy visszafoglalja az iráni hajót, ám a holland fregattról leadott lövések hatására eliszkolt.

Hollandok akcióban

Az Operation Atalanta keretében a HNMLS Tromp számára nem újdonság erejű a vasárnapi akció, hiszen a tavalyi év folyamán többször került összeütközésbe a tengeri rablókkal:

2010. március 14-én az MV Lubeck elrablását hiúsította meg és süllyesztette el kalóz anyahajót. Pár napra rá, március 17-én kalózcsónakok rontottak neki – piráték menetközben rájöttek, hogy egy hadihajót készülnek megtámadni, ám ekkor már késő volt, begyűjtötték a támadó csónakokat és az anyahajójukat is. (A csónakokat megsemmisítették, az anyahajóról begyűjtötték a fegyvereket és szélnek eresztették.) A vasárnapi akcióhoz képest nagyjából egy évvel korábban, 2010. április 5-én pedig az MV Taipan-ra dobtak át helikopterrel 6 tengerészgyalogost, akik a német konténerszállító hajón 10 kalózt fogtak el.

Az MV Taipan-on végrehajtott akció

2 hozzászólás “Iráni tengerészeket mentettek a hollandok”