|

A bolida észleléseinek megosztására készül az USAF

A rakétaindítások és az Átfogó Atomcsend Egyezmény ellenőrzésének célzatával az Egyesült Államok egyre szofisztikáltabb, célspecifikus műholdakat állított pályára. Ezen feladatokat az 1970-es évek eleje óta az azóta többszöri megújításon átesett ún. DSP műholdak látják el. A Defense Support Program keretében megvalósult felderítő műholdak ugyanakkor elég jónak bizonyultak a kiemelkedően fényes meteorok, az ún. bolidák/tűzgömbök észlelésében is.

Bolida

Bolida | Forrás ,

Az évek folyamán az amerikai haderő ezen észleléseit rendszeres időközönként távirati stílusban megosztotta, ám az USAF jelenleg ezen adatbázisának megnyitásán tevékenykedik együtt a nemzetközi tudományos közösséggel.

A meteorok tanulmányozásával foglalkozó kutatók véleménye szerint szerint az amerikai haderőtől származó műholdas adatok nagyon hasznosnak bizonyultak a meteorok vizsgálatában vagy éppen szimulációk, elméletek igazolásában. Nem is meglepő, hogy sürgetik az adatok hatékonyabb formában történő rendelkezésre bocsátását.

A Légierő Űrparancsnokságának Colorado Springs-ben található központjában, a Peterson Légibázison található Space and Cyberspace Operational Integration igazgatója, az egykori dandártábornok, a jelenleg már a civil állományt erősítő Robert Rego az USAF berkeiben a „bolida dolog” név alatt emlegetett folyamattal kapcsolatban úgy nyilatkozott a space.com-nak, hogy dolgoznak az ügyön. És még véletlenül sem a „nem és miért nem”, hanem az „igen és hogyan tudnánk megoldani” megközelítéssel.

Az USAF érthető problémája ugyanakkor az adatok megosztásával, hogy nekik ügyelniük kell, hogy a kiadott információkkal ne fedjék fel a rendelkezésükre álló szenzorok pontos képességeit. Ebből a szempontból vannak olyan dolgok, amiket megoszthatnak és vannak, amiket nem. Ezekből kell összegyúrni egy olyan csomagot, ami kellő hasznossággal bír a kutatók számára, ugyanakkor az USAF szempontjából publikussá tehető az űr rendszereik valós képességeinek felfedésének veszélye nélkül.

DSP műhold

DSP műhold render | Forrás ,

Rego elmondása szerint nem volt egyszerű dolog, de úgy tűnik nagyjából összeállt a dolog, melynek részeként a következő információk kerülhetnek megosztásra a műholdak által észlelt bolidákkal kapcsolatban: az észlelés pontos időpontja és helye, a magasság, az objektum becsült sebessége és a felszabaduló energia mennyisége.

„Úgy véljük ezen adatok esetében megfelelő egyensúlyban van a kutatóknak szolgáltatandó adatok használhatósága és a világűrbe telepített rendszereink képességeinek védelme.”

A „mit” mellett a „hogyan” is kérdés. Rego elmondása szerint egyelőre több alternatíva is vizsgálat áll az adatok megosztása kapcsán – köztük a Space Situational Awareness Sharing Program által alkalmazott megoldás. (Utóbbi az űrszeméttel történő ütközések elkerülését segíti a szolgáltatást használó partnereknek.)

One Response to “A bolida észleléseinek megosztására készül az USAF”