|

Északra költözött a Nimitz

A Nimitz-osztály névadó egységére a USS Nimitz-re (CVN 68) 2 esemény miatt is igaz a címben szereplő állítás, hiszen azon felül hogy december 9-én megérkezett a bremertoni Kitsap tengerészeti bázisra az is publikussá vált, hogy a Puget Sound Naval Shipyard (PSNS) dokkjában, felújítás és modernizálás célzattal eltöltendő 1 év után nem hajókázik vissza a napos San Diego-ba. Lévén új honi kikötője immáron ismét Washington államban található: míg 1987 – 1997 között Bremerton töltötte be ezt a funkciót, addig most Everett fogja.

Everettről vélhetően első körben inkább a Boeing és a város melletti gigászi üzemük ugrik be, ám 1992-ben a U.S. Navy itt nyitotta meg a Naval Station Everett névre hallgató támaszpontját is – ahol egyébként nem marad kolléga nélkül az admirális, hiszen 1997 óta – egy rövidebb bremertoni/Puget Sound-i vizit után – a USS Abraham Lincoln (CVN 73) is ott „lakik”.

A honi kikötő váltás nem meglepő módon megosztott érzéseket váltott ki a legénység tagjaiból. Egyesek jobban örültek volna a San Diego-ba történő visszatérésnek, míg mások, például otthonukat a közelben tudók nagyon is örülnek a döntésének. Akárhogy is, a döntés megszületett, a Nimitz Washington államban lelt újból otthonra – előtte azonban még 1 évig szárazdokkban vesztegel majd.

USS Nimitz - indulás Bremerton felé

Indulás egy hidegebb és csapdékosabb klímájú kikötő felé… A legénység és családtagjaik relokációját segítendő a december 6-án San Diego-ból kifutó USS Nimitz fedélzetén 400 autó is helyet kapott. | Forrás: U.S. Navy ,

Az élettartam nagyjából felénél esedékes komplex, a reaktorok újratöltésével is járó felújítási és modernizációs (Refueling and Complex Overhaul, RCOH) folyamaton 1998-2001 között átesett USS Nimitzen hamarosan megkezdődő, a tervek szerint 2011 decemberéig tartó, szárazdokkos karbantartási munkálatok során sok egyéb teendő mellett modernizálják a harci, önvédelmi és a navigációs rendszereket.

16 hozzászólás “Északra költözött a Nimitz”

  1. A legénység és családtagjaik relokációját! segítendő a december 6-án San Diego-ból kifutó USS Nimitz fedélzetén 400 autó is helyet kapott. | Forrás: U.S. Navy

    Tehát a kocsik a személyzet tulajdonát képezik.Nem túl gyakori de ezek szerint ez is megoldható…

  2. Az angolok vajh mér nem csinálták meg a konténerhajóból ideiglenesített anyahajót? Konvojkisérésre tökéletes lenne.

    Harrerről beszélsz? A II.Vh idején nem voltak konténerhajók.

    A rephordozók nem véletlen olyan nagyon, amilyenek. A kiszolgáló eszközök, üzemanyag és fegyverraktár nagysága a tartós művelethez méretet kiván.

    Nézd meg, hogy a CAM hajókon mennyi gép volt anno. 6-7 Cekker… (Swordfish)