|

Oroszország befejezte az afganisztáni fegyverszállításokat

Oroszország annak ellenére, hogy nem küldd csapatokat Afganisztánba, mégis aktívan részt vesz a közép-ázsiai ország rendjének helyreállításában. Ezt jelentős mennyiségű haditechnikai eszköz exportálásával teszi meg, melyeket az újonnan megalakuló, és a tálibok elleni küzdelemben egyre nagyobb számban résztvevő afgán fegyveres erők – hadsereg, légierő, rendőrség – állományának felfegyverzésére használnak. A Mil Mi-17-es szállító – és Mi-35-ös harci helikopterek szállítása ismert tény, ezen felül pedig jelentős mennyiségű kézifegyvert is átadtak az afgán kormányerőknek.

Tegnap, azaz november 12-én fejeződött be összesen 20 000 darab különféle Kalasnyikov kézifegyver (rohampuskák és karabélyok), valamint a hozzájuk tartozó, több mint 2,5 millió lőszer leszállítása Afganisztán számára. Ez az orosz katonai segítségnyújtási program keretében valósult meg, így gyakorlatilag adományként fogható fel. A fegyvereket a rendőrség és a hadsereg Kabul környékén állomásozó egységeihez juttatják majd el.
Az eszközöket Il-76-os nehéz szállító repülőgépekkel szállították az országba, melyek közül az utolsó pénteken landolt Kabulban.

Afganisztán egyik új AK-74SU-ja (Forrás) ,

Oroszország afganisztáni nagykövete, Andrei Avetisjan korábban azt mondta: ezek a szállítások tükrözik kormányának azon törekvéseit, hogy helyreállítsák a törvényes rendet és a jogállamiságot az országban. Természetesen más területeken is igyekeznek együttműködni a NATO-val, például megerősítették a drogcsempészet elleni intézkedéseiket, hozzájárulnak az Afgán Nemzeti Hadsereg kiképzéséhez és biztosítják az Észak-Atlani Szerződés Szövetségének, hogy használja légi és földi szállítási útvonalaikat.

Az orosz-szovjet eredetű Kalasnyikov lőfegyvereket már eddig is jelentős számban használták az afgán fegyveres erők, így logikus, hogy továbbra is ezen strapabíró és könnyen kezelhető harceszközöket alkalmazzák. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy a tálibok is ilyen fegyverekkel harcolnak, így fennáll a veszélye annak, hogy az oroszok által szállított lőszerek és fegyverek közül néhányat a lázadók beépített emberei kicsempésznek a készletből.

3 hozzászólás “Oroszország befejezte az afganisztáni fegyverszállításokat”