|

Boomer eltávon

S9G – a General Electric 9. generációs, atom-tengeralattjáróba szánt reaktora. 33 éves, tervezett élettartama hosszabb, mint annak a hajótörzsnek, melybe belekerül, azaz az adott atom-tengeralattjárónak nem kell a reaktor újratöltés kényes folyamatán átesnie, hiszen mire erre sort kéne keríteni, addigra már a tengeralattjárót jó eséllyel szétvágták. A probléma csak ott van, hogy az S9G az USA első ilyen reaktora és az azt körbeölelő acéltestet úgy hívják, hogy Virginia-osztályú atom-tengeralattjáró.

Azaz az amerikai „boomer”-eknek, azaz a ballisztikus rakétákat hordozó Ohio-osztály tagjainak szolgálati idejük alatt be kell sorolniuk 1 reaktor újratöltésre – S8G típusú reaktoruk „csak” 20 évig tudja energiával ellátni ezen SSBN-eket.

Az Ohio-osztály 11. egysége, az 1990 október 20-án hadrendbe állított USS West Virginia (SSBN 736) idén érte el a 20. szolgálatban töltött évét, így aktuálissá vált a hajógyár meglátogatása. A USS West Virginia 2011 elejétől 2 éven át élvezi majd a virginiai Portsmouth-ban, a US Navy összes hajóosztályának javítására és felújítására képes Norfolk Naval Shipyard vendégszeretetét.

A frissen hadrendbe állított USS West Virginia és a rákövetkező évben hadrendbe állított USS Kentucky

A frissen hadrendbe állított USS West Virginia és a rákövetkező évben hadrendbe állított USS Kentucky | Forrás ,

A US Navy rotációs felállásban két személyzetet tart fent egységeihez, – Blue és Gold Crew – nincs ez másképp a USS West Virginia esetében sem. Igaz, az SSBN 736 esetében most átmenetileg nem beszélhetünk Blue és a Gold Crew-ról, hiszen a felújítás végeztéig egybevonva, az ún. Green Crew megnevezés alatt fut a jelenleg 280 fős, a felújítás megkezdésére 190 köré apadó csapat.

A mintegy 2 évre aktív hajó nélkül maradó legénység tagjai azonban persze nem fognak unatkozni, hiszen például tengeralattjárójukat követve, annak Georgia állam beli honi kikötőjéből, Kings Bay-ből a virginiai Norfolkba kell költözniük, a későbbiekben meg kell ismerkedniük a modernizáláson átesett hajó új berendezéseivel és természetesen ott vannak a tengeralattjárós minősítés és nem haderő vonatkozású személyes ambíciók is, melyekre ilyenkor könnyebben, jobban jut idő – tipikusan felsőoktatási tanulmányok elkezdése/folytatása/befejezése értendő ezalatt.

Őrjáratról fut be a USS West Virgina Kings Bay-be 2009 június 30-án

Őrjáratról fut be a USS West Virgina Kings Bay-be 2009 június 30-án | Forrás ,