|

Szupererő a katonáknak!

A 21. században a katonák a 21. század fegyvereivel fognak harcolni a 21. század ruháiban, védelmüket a 21. század lövedékálló mellényei látják majd el – és a tervek szerint erejük is megnő, mégpedig a 21. század HULC-jának köszönhetően. Felmerül a kérdés, hogy ’Mi az a HULC?’ A választ megkaphatjuk, ha tovább olvasunk!

A HULC a Human Universal Load Carrier (magyarul Többcélú Emberi Teherhordó lenne – ez körülbelül a teherhordó rabszolga fogalma, így amíg nem sikerül jobbat kitalálni, kerüljük) szavakból jött létre, és egy Lockheed Martin által kifejlesztett, emberi viselésre tervezett robotikus külső vázborítást takar. Segítségével a katona egyéni tehercipelő képessége szinte szuperhősi szintre emelkedik: maximálisan 200 font, azaz 91 kg hasznos rakományt vihet magával. A gyártó szerint a HULC alapjaiban változtatja meg a jelenlegi harctéri forgatókönyveket, ami kissé túlzás, ám mégis van benne valami…

HULC (Forrás) ,

A rendszer egyik legfontosabb eleme a titán láb, melyen szó szerint az egész ’alapszik’: feladata, hogy elossza a viselőjére nehezedő nyomást, így ’véve le a terhet a hátáról’ – miközben az természetesen ott van. A HULC részét képezi továbbá egy miniatűr számítógép is, mely valós időben követi a katona mozgását, és számításokat végez annak érdekében, hogy a vázborítás még véletlenül se akadályozza viselőjét a haladásban. Ennek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen mozgást végezhet a HULC-cal felszerelt baka: a normál sétától kezdve a rohamozáson, a kúszáson és az akadályugráson át a falmászásig mindent – közben pedig a hátán cipelhet 91 kilogrammnyi hasznos terhet, ami szintén sokféle dolog lehet.

A HULC egy akkumulátor segítségével működik, szerkezete pedig moduláris felépítésű, ami megkönnyíti a gyors harctéri alkatrészcserét, legyen szó akár sérülésről, akár egy elem feleslegességéről. A tervezésnél maximálisan törekedtek arra, hogy viselése kényelmes legyen, amit az eddigi tapasztalatok alapján sikerült is elérni. Természetesen még rengeteg kísérletet kell elvégezniük, hogy lemérjék, mennyi idő alatt szokták meg a katonák a vázat, valamint hogy milyen hatást gyakorol rájuk mentálisan.

HULC (Forrás) ,

Jelenleg a rendszer tesztelése folyik, és a hírek arról árulkodnak, hogy bevált, ugyanis az Amerikai Hadsereg újabb 1,1 millió dolláros támogatását adta hozzá. A Lockheed mérnökei pedig kissé átdolgozzák az alap konfigurációt, némi strukturális megerősítést eszközölve rajta. A tervek szerint az első próbasorozat 2010 végéig befejeződik.

48 hozzászólás “Szupererő a katonáknak!”

  1. Ja, aztán egyszercsak lemerül az elem, és a szerencsétlen katona ott áll egy mázsa teherrel a kezében, és moccanni se tud, mert elengedni se képes a gépi kar a terhet:))

    Minden ilyen eszköznek ott van a korláta, hogy nincs megfelelő energiaforrás. Hacsak nem pöfögtetnek a hátán egy kis benzinmotort, de valljuk be, az elég hülyén mutatna:)))

  2. Én már láttam ilyet…

    Ripley hadnagy ilyennel dobta ki az alient az űrhajóból! :-)

    Egyébként szerintem jó ötlet. Tüzérségnél, logisztikánál, de akár a repülőgépek mellett is lehet értelme….

  3. Nem tartom jónak ezt a fejlődési irányt.Túlságosan „agyontechnogolizált”.Lassan szegény „bokorugrók” is átváltoznak PC platformmá.Nézzünk meg pl. egy tálibot,mennyi cuccot cipel és mennyi ellátmánnyal teszi a dolgát,vagy mennyire van rászorulva olyan külső „vacakokra” amiket problémás lehet pótolni harcszerű körülmények között.Gondolom számukra nem jelent harcképtelenséget,ha lemerül egy laposelem.:)Nem azt állítom,hogy az övék a követendő példa,de talán jobban járnának a katonák ésszerűbb ,könnyebb önerőből is hordható felszereléssel.Ezt tartanám a jobb fejlesztési iránynak.

  4. Nézzünk meg pl. egy tálibot,mennyi cuccot cipel és mennyi ellátmánnyal teszi a dolgát,vagy mennyire van rászorulva olyan külső “vacakokra” amiket problémás lehet pótolni harcszerű

    És nézd meg a veszteségi arányt, hogy hogyan hullanak. Az áldozatok túlnyomó része bombamerényletben és IED-ben veszett oda Irakban és Afganisztánba is. A másik fele baleset és egyebek. A tényleges tűzharcban vagy harcérintkezésben meg kb. 15-20%…

  5. Molni

    Örülnék ha leszoknál róla hogy mindenkit elzavarsz a picsába csak mert tudod ez 1 kicsit idegesítő tud lenni habár már jó sokat fejlődél a régi magadhoz képest(2009) de azért még van hova fejlődnöd.Ezt nem sértésnek szánom hanem csak jelezni akarom hogy néha még mindig csőszködsz és ez nem jó.Tovább jó napot.

  6. @sulyid

    Kit és hol zavartam el? Kérlek idézzed. Esetleg dudit is megbököd egy kicsit? Tudod, a másik cikkben, ahol „seggnyalózott csendben maradtál…

    Ja és igen. Engedtessék meg, hogy irritáljanak egyesek, akik szinte folyamatosan hülyeséget – vagy inkább egyenesen baromságot – írnak és még ki is kérik maguknak, hogy hogyan merészel a cikkíró olyan fordítást használni, amit. Nosza, jönnön és csinálja, ha ekkora a szája. Szerintem gőze nincs arról, hogy milyen kemély meló és felkészültség kell ahhoz, hogy az ember egy ilyen oldalra írjon.

    (Az F-111 cikk egyes sorai van mondatai hetekig tartó utánjárást igényeltek. Pedig csak egy sor vagy mondat volt az egész….)

    További jó napot neked is. Csőszködni meg nem csőszködök, mert nem vagyok sem moderátor sem szerkesztő a HTKA-n.

  7. molni

    Most nem zavartál el senkit és én ennek örülök is de vannak olyan esetek(szerencsére mostanság már egyre ritkábban) amikor tulzásba viszed a véleményed kinyilvánítását.Én is egyetértek azzal hogy aki hülyeséget hord össze azt észhez kell téríteni de ehhez nem kell lesüllyedni az ő szintjükre.

  8. Régóta olvasom ezt az oldalt, de eddig még nem szólaltam meg, de látom a tendenciákat.

    Molni általában nagyon vágja a dolgokat, főleg a repülősöket, ott csillogtatja is a tudását, csak néha kicsit lekezelően válaszol a többieknek/ könnyen felkapja a vizet. (meg én személy szerint örülnék, ha néhány rövidítést kiírna, mert nem mindenki van annyira benn a témában)

    A többiek: Rengeteg a vérpisti, aki folyton 1 hír hallatán már rögtön különféle NATO-Oroszo. háborúkat fantáziál, vagy ott volt az Orosz-Izraeli tengeri csata kitargyalása az Izraeli partoknál vagy a minden topicot átérő Oroszország mennyire táp adok-kapok. Szóval szerintem a szerkesztők is örülnének neki, ha itt a kommenteknél értelmes, komoly társalgás folyna, nem személyeskedés, vagy olyan durva „mi lenne ha” scenariók felvázolása, aminek semmi valóságalapja nincsen.
    Szerintem kicsit mindenki gondolkodjon el, mielőtt elküld egy kommentet, hogy a. Nem teljesen értelmetlen-e a komment. b. előre viszi-e a társalgást c. nem személyeskedő/lekezelő-e

    On: Tök durva, hogy ez az exoskeleton dolog már mióta ott van az sci-fi filmekben/játékokban, tényleg lassan de biztosan a STALKER-Starcraft-Star Wars irányba megy el a katonák személyes felpáncélozottsága.

  9. OFF:

    Én is tisztelem molni tudását csak a lekezelő stílusát nem szeretem de mostanság már ez is javul.Az esetek 90% nem értek vele együtt de mint tudjuk azért jó élni mert változatos a világ.

  10. Kitaláltam, hogy hova lenne ez jó! A TESCO és társai biztos komálnák. Minek ide targonca meg más. Béla odamegy és odébbrak 100 kilót. Józsi és Béla már kétszázat. A hétszázát! :)

    Viccen kívűl, ott még az sem katasztrófa, hogy lemerül. Leveszel egy akksit a másik polcról. Építkezéseken sem lenne ez utolsó. Ott is előfordul, hogy sok ember markol meg valamit és viszi odébb. Így nem kell sok ember és nem kell minden vacakot daruval emelni.

  11. „És nézd meg a veszteségi arányt, hogy hogyan hullanak.” Ha a másik oldalon az IED-ek ,akkor a táliboknál pedig a veszteség nagy részét a légierő és olyan fegyverek okozzák ami ellen nincs nagyon ellenszerük,nem pedig gyalogság gyalogság elleni küzdelem.Amúgy az utolsó mondatban mintha nem is őket neveztem volna követendő példaképnek,csak az ellentmondást hangsúlyoztam ki a két fejkődési vonal között.Az igazi megoldás pedig valahol a két felfogás között valahol félúton lehet.(mint általában mindig)
    Amúgy imádom az ilyen íróasztal szakértőket,mont Molni akik egyenruhát és katonát repülőt stb. csak filmen,vagy esetleg repnapon látnak,de fel sem merül bennük a tévedés gyanúja sem magukkal kapcsolatban.Nem voltál esetleg kormánytag,szakértő stb. az elmúlt 8 évben?

  12. KHM!!

    Akkor megjött a bakter srácok!

    Kéretik a személyeskedést befejezni! Vitáknak, örölünk még akkor is ha egyeseknek – mint a viccben – mindig ugyanaz jut eszébe különböző témákról.
    Egymásnak, vallási felekezeteknek, turbómagyaroknak, stb. szapulásának itt nincs helye!!! Haditechnikáról és alkalmazásukról szól ez az oldal!

    BACK TO THE TOPIC PLEASE!

  13. molni

    annak h a tálibok nem tűzharcban ölik az amcsikat az az oka h
    1.
    100m ről nem találnak el egy btr méretű célt rpg-vel vagy egy embert karabéllyal
    2.
    az amik mindenre ami rájuk lő bombát dobnak(persze ez ma már kicsit túlzás de volt olyan időszak amikor gyakorlatilag ez volt a helyzet)
    3.
    a robbantgatás nagyon hatásos ráadásul mélyen demoralizáló hatása is van ami nem lebecsülendő dolog

    OFF

    lesznek vad dolgok a repülőnapon….

  14. 91 kiló minek 1 katonának annyi cucc??
    most gondolkodom erősen h mit kéne a zsákba rakni h 91 kilónyi legyen (sztem nincs is olyan zsák ami elbírna ennyi cuccot mert egy két dinamikusabb mozgás után vagy az anyag vagy a varrások vagy a pántok esetleg csatok adnák meg magukat) és ne felesleges dolog legyen….talán lőszer de akkor is ha azt mondom h egy zsák 20kg akkor vigyek magammal 70kg lőszert minek???mert a fent látható módon elképzelt eszköz pl a repeszálló tömegét nem tudja levenni a katonáról és ezzel együtt semmi olyan dolog tömegét amit a repeszállón vagy a zsebedben hordasz ezen kívül hova rakod a pisztolyod mert pont ott fut a szerkezet ahol a pisztoly van

    és egy észrevétel az 2. képpel kapcsolatban az a katona minek emel olyan dolgot aminek van kereke????

  15. 91 kiló minek 1 katonának annyi cucc??

    Erről kérdezd Andy McNabat és csapatát. Pontosan ennyit cipekedtek, mert az ellenséges sivatag közepén nincs kút meg sarki büfé. Ehhez jön a fegyverzet és egyéb dolgok, rádió, robbanóeszközök, orvosi felszerelés, miegymás.

  16. „Ehhez jön a fegyverzet és egyéb dolgok, rádió, robbanóeszközök, orvosi felszerelés, miegymás.”

    molni ilyen dolgok vannak a zsákban nem a zsák + az általad soroltak

    gondolj már bele egy 180cm magas ember akkor van jó súlyban ha 80-90 kg között van de inkább 80 ha ráadsz 90kg cuccot azzal ő nem nagyon fog megtenni a sivatagban pár kilométernél többet mert egyszerűen nem lehet felmérések szerint ha egy átlag katona tömegének 25 százalékánál kell többet vinnie zsákban akkor drasztikusan csökken a harcképessége ha azt vesszük h általában az sas katonák nem átlagosak és nagyon jó indulatú vagyok akkor a testtömeg 40 százalékánál van ugyanez szóval ha ő százkilónyi cuccot írt h ennyivel járkáltak akkor hazudott képtelenség ennyi felszereléssel mozogni lehet h ennyi volt náluk de tuti h ennek a felét sem vitték magukkal

  17. Az az SAS és nem egy átlag katona teljesen más követelmények és körülmények.

    Gondolom, hogy ezt John Doe közlegénynek készítik? Az Isten pénze nem lenne elegendő, hogy mindenki ilyet kapjon. :)

    @dudi

    Ismerem a számaidat. A fent említett SAS srácok is váltva vitték és sok pihenővel. Az akcóra hátrahagyták a cuccot, de akkor meg őriznie kellett volna valakinek. Ameddig le nem buktak, ez meg is felelt volna, de lebuktak. Rögtön el is dobáltak szinte mindent.

    Ez a cucc nem feltétlen a harctért teljesítmény javítására kell közvetlenül. Arra jó, hogy 3 hétig kergesd a hegyekben Alit mondjuk. Ő elfárad, te nem.

  18. Olvasmányaim és tudásom szerint 30-35kg súllyal számolnak amit egy katona hosszú távon még elcipel.Amúgy a könyvben a 90+kg fejenként 2db.20 literes vizeskannával jött ki.Ezt sem folyamatosan cipelték,hanem váltva.(4 felderített és biztosított a másik 4 pedig vitte a vizet,majd visszamentek az első négy kannáiért,utána szerepcsere,de nagy távolságról így se volt szó,mert nem is lehet józan ésszel belegondolva)

  19. nem tudom milyen fizikai állapotban vagy molni de próbálj már 90kg-t vinni a hátadon csak pár méteren… nem kérem h fuss vagy h kússz vele meg hasonlók amiket egy katona egyébként csinál főleg ellenséges vonalak mögött ahol az életet jelenti az h rejtve maradj(mint ahogyan a példád is mutatja) csak sétálj

    nálunk vannak olyan fizikumú katonák akikkel a világ bármelyik alakulatában meg lennének elégedve és ha őket arra kérném h menjenek már 30km-et egy nap alatt 90 kilós zsákkal akkor kiröhögnének

  20. Vik

    ali is elfárad csak neki van annyi előnye h bemegy egy faluba ott eszik alszik ha esetleg utolérik akkor meg azt mondja h csak egy paraszt mert ők ezt úgy csinálják h rajtaütnek valamin aztán húznak onnan ha azt veszik észre h követik őket akkor a fegyverek eldob és mint civil sétálnak tovább

  21. Én nem fizikai munkásként negyedikre cipeltem 4esével a 20kgs csemperagasztókat, szakmunkás meg kettesével vitte a cementeszsákokat ami ugye 100kg+. Én persze kidöglöttem fél után, de a szakmunkásnak meg se kotyant.

    Sokat elárul a Magyar baka moráljáról, hogy még a „legedzettebbek” is 90kgnál elkezdenek sírdogálni.
    pfü szánalmas.

    Természetesen a terhet vittük és nem futottunk, nem 22kmet akartunk megtenni 3h alatt.

  22. ON:

    Érdemes elgondolkodni mire is jó 90kg. Tényleg első fantazmagória: Brutális páncél (tűzszerész hány kg? az az egy ami ha jól tudom véd 7.62ellen is) + istenverése fegyver + komoly elektronika (vmi situation awareness cuccos)

    Ez kvázi TERMINATOR :D efektus. Lepotyog rólad a 7.62 miközben ágyuval lösz vissza és hát had ne mondjam mit jelent, ha +100mre látsz felhívja a rendszer a figyelmed a fegyverekre, lövés pontosan honnan jöttre…

  23. Fade

    mi nem rakhatjuk le a zsákot amikor gondoljuk továbbmegyek volt h egész nap rajtunk volt és mi bőven futunk kúszunk és nagyon fontos terepen mozgunk vele mindezt a legkomolyabban vett hang és fény álca mellett ne próbáld összehasonlítani a zsákcipelést az 4. emeletre meg azzal hogy egész nap rajtad van mert a kettő nagyon nem ugyan az akiket írtam is simán felvisznek a negyedikre 2 cementes zsákot de nem hiszem h a szakmunkásod tudna akár csak 1 féllel is futni 500 métert márpedig az nálunk simán megy az állomány 80 százalékának (nem tartozom az erősek közé de azért egy cementes zsákot simán felviszek a 4-re ha már ez a mértékegység)….

  24. molni

    „nem tudom milyen fizikai állapotban vagy molni de próbálj már 90kg-t vinni a hátadon csak pár méteren… nem kérem h fuss vagy h kússz vele meg hasonlók amiket egy katona egyébként csinál főleg ellenséges vonalak mögött ahol az életet jelenti az h rejtve maradj(mint ahogyan a példád is mutatja) csak sétálj

    nálunk vannak olyan fizikumú katonák akikkel a világ bármelyik alakulatában meg lennének elégedve és ha őket arra kérném h menjenek már 30km-et egy nap alatt 90 kilós zsákkal akkor kiröhögnének”

    ha erre gondolsz ezt úgy írtam h nem láttam azt amit írtál (hogyan vitték az angolok a felszerelésüket)

  25. fade

    „Brutális páncél (tűzszerész hány kg? az az egy ami ha jól tudom véd 7.62ellen is)”

    a mi általunk használt repeszálló a kevlár lappal meg vég az ak 7,62×39-es lövedéke ellen (hármat megfog a 4. átviszi durván 30-40méterről)

    a pkm által használt 7,62x54r könnyű ólommagvas lőszerből 1-et fog meg a második átviszi ugyan csak 30-40m ről
    kb 50-60 kg egy olyan ruha ellenben nem lövedékálló de ebben nem vagyok biztos

  26. „Természetesen a terhet vittük és nem futottunk”

    Vik: Több első éves fiatalnak fizettünk gond nélkül cipelték, nem voltak különöseben erősek bár tény vmit mind sportolt/fizikait dolgozott. Azhogy szted ez „superman” képesség a te fizikai szinvonaladat minsősíti.

  27. ha “Természetesen a terhet vittük és nem futottunk” akkor nem értem ezt a megjegyzést (nem azt írtam h sírnak hanem azt h kiröhögnének olyan hülyeséget mondtam nekik)

    „Sokat elárul a Magyar baka moráljáról, hogy még a “legedzettebbek” is 90kgnál elkezdenek sírdogálni.
    pfü szánalmas.”

  28. „Azhogy szted ez “superman” képesség a te fizikai szinvonaladat minsősíti.” :))) Hát egy valamiben tuti jobb vagy,de ezt úgy sem tudnám behozni,mert genetikailag kódolva lehet benned Háry jános óta.:)Amúgy nyugodtan mászkálj 80-100 kilóval egész nap a negyedikre,de szólj mikor,mert boldogan megnézem,hátha tanulhatok belőle.:))OFF

  29. Az egyik lehetőség szerintem is az, hogy kifejlesztenek melléje egy 50-70 kg -os páncélzatot, ami szinte minden kézifegyver tüze ellen védelmet nyújt.
    Emellett kijöhet még úgy is a 90+ kg, hogy visz magával az adott katona mondjuk egy Javelint, ami kb 20 kg, meg még egy rakétát hozzá, ami 12 kg körül van. Esetleg vihetnek így magukkal aknavetőket, nehézgéppuskákat és a hozzájuk tartozó lőszert, vagy egy tucat harkocsi elleni aknát. Hasznos lehet még sebesült szálításhoz is, elvileg egy katonát pont elbír.

    Esetleg az is lehetséges, hogy az a 90 kg valójában csak 40 lesz, mert a többit majd a cucchoz tartozó elemek foglalják majd el.=D

  30. OFF

    Lenne egy kérdésem a cikkel kapcsolatba .
    Szerintetek a nanotechnológia mikor fog eljutni arra a szintre amikor már a crysis ( jatékban) lévő öltözék lesz a katonáknak ?
    Persze nem az egész hadseregnek hanem a különleges erőknek .