|

Viták és problémák az F-35 körül

Legutóbbi hírünk, mely az F-35 Lightning II-vel foglalkozott, január 30-án született. Azóta természetesen újabb információk is napvilágot láttak.

Az Amerikai Tengerészgyalogság jelenleg 340 F-35-re tart igényt. Mindeddig úgy tudtuk, hogy ezek közül mindegyik a STOVL (Short Takeoff and Vertical Landing – röviden felszálló és függőlegesen leszálló) képességű F-35B változat lesz, de most olybá tűnik, hogy mégsem.

A tengerészgyalogság egyik magas rangú tisztje szerint ugyanis jelenleg is folyik a vita azon, hogy a megrendelés-állományból bizonyos mennyiséget „lecseréljenek-e” az eredetileg a haditengerészet repülőgép-hordozóinak fedélzetére készülő F-35C variánsra. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne csak a kisebb méretű helikopter-hordozókról legyenek képesek repülőgépeket üzemeltetni, hanem a US Navy atommeghajtású úszó repülőtereiről is.

A haditengerészet részéről egyelőre nem foglaltak konkrét állást az ügyben, de amint azt David Philman ellentengernagy, a Navy légi hadviselési parancsnoka elmondta, fontolóra vették a dolgot. Ahogy ő fogalmazott, jelenleg azt vizsgálják, hogy „mik a haditengerészet követelményei, mik a tengerészgyalogság követelményei, és ezek hogyan illeszkednek a doktrínákba.”

A tengerészgyalogság részéről azért is fontos a kérdés, mivel az F-35B és C képességeikben nem egyeznek meg. Előbbi nemcsak kisebb hatótávolsággal, de alacsonyabb fegyverterheléssel is bír, ami kiemelt fontossággal bír háborús helyzetben.

Eközben Michael Donley, a légierő egyik tisztségviselője hivatalosan is megerősítette azt az értesülést, hogy az F-35 fejlesztési programjának késése miatt csak két évvel a tervezett időpont után állhat majd szolgálatba. Donley szerint a jelenlegi legoptimistább becslések is 2015 közepére teszik az első F-35A gépek rendszerbe állásának időpontját.

Eddig a Pentagon azt tervezte, hogy az első szériapéldányokat 2013-ban leszállítják, és még abban az évben szolgálatba is állnak. Ez azonban biztosan nem így lesz, ugyanis a már eleddig is dollár-milliárdokat felemésztő program további nem várt kiadásokat produkált. Múlt hónapban már Robert Gates védelmi miniszter is lépéseket tett emiatt, melynek következtében a Lockheed Martintól megvontak 614 milliónyi extra támogatást, valamint a program irányítói közül leváltottak néhányat.