|

Tesco gazdaságos atombunker

A jól ismert eBay aukciós portálon időnként igencsak furcsa aukciók jelennek meg haditechnika vonatkozásában is. Ha emlékezetem nem csal, volt már C-141 Starlifter, Oberon-osztályú tengeralattjáró, most pedig egy atombunker.

És hogy miért a “Tesco gazdaságos” jelző? Nos, egyrészt mert nem egy komoly bunkerről van szó, csak egy amolyan “bunkerecskéről”, konkrétan az 1995-ig létező Royal Observer Corps egyik megfigyelő állásáról.

Ugyan ez nem az az írás, amiben a Royal Observer Corps (ROC) történetét kívánnánk ecsetelni, de akik nem tudnák melyik angol szervezetet is takarta, azoknak azért röviden álljon itt, hogy a RAF kezdeményezésre 1925-ben megalakuló, önkéntes civil állományú szervezet eredetileg az Anglia felé behatoló ellenséges gépek észlelésére, azonosítására és nyomon követésére jött létre.

Ezen szerepkörüket a 2. Világháború alatt aktívan gyakorolták is, kiegészítve a Chain Home korai előrejelző radarrendszert. És bár ezen tevékenységüket a háború után, a Hidegháború korai éveiben is gyakorolták, azonban a harci gépek és a radarok fejlődése egyre inkább ellehetetlenítette, illetve feleslegessé tette ezen szerepkörüket.

Új szerepkörük, konkrétan a nukleáris robbanások és az azt követő radioaktív kihullás (fallout) észlelése 1955 nyarán lett bejelentve. Két évvel később, 1957 folyamán, a Home Office alá rendelve létrejött a United Kingdom Warning and Monitoring Organisation (UKWMO). Egy esetleges atomháború esetén utóbbi feladata lett volna a civil és védelmi szervek ellátása releváns információkkal. Ebben a ROC és a haderő meteorológiai szolgálata segítette volna. Ebben a ROC első körös szerepe a nukleáris detonációk helyének és becsült hatóerejének jelentésé lett volna, amit kombinálva a meteorológiai adatokkal lehetőség adódott volna egy hovatovább aktuális előrejelzés összeállítása a várható radioaktív kihullásról. Amit alapul véve, az annak megfelelő ROC megfigyelőállásoktól beszerzett adatokból összeállítható lett volna egy, a radioaktív kihullás kiterjedéséről és intenzitásáról szóló jelentés.

Az Anglia szerte szétszórt 1536 földalatti észlelőállás egyike a skóciai Skelmorlie közelében

Az Anglia szerte szétszórt 1 536 földalatti észlelőállás egyike a skóciai Skelmorlie közelében | Forrás

Erre azonban szerencsére maximum gyakorlatok során került sor, a Royal Observer Corps napjait pedig végül megpecsételte a Szovjetunió magába roskadása. A folyamat több lépcsős volt, hiszen bár 1991. szeptember 30-val az akkor mintegy 10 500 civil önkéntesből álló erő nagy részét feloszlatták, a végleges szélnek eresztésre csak 1995. december 30-val került sor. Illetve ha teljesen korrektek akarunk lenni, akkor meg kell jegyeznünk, hogy a ROC parancsnokságát csak 1996. március 31-vel zárták be, egyben pontot téve a ROC hovatovább 7 évtizedes történelmének végére.

A ROC szétszórt észlelőállásainak többsége magára lett hagyva – bár vannak olyanok, amiknek – múzeumként – gondját viselték. Ennélfogva sok állapota erősen leromlott, vandalizmus áldozatává vált, de azért elvileg akadnak, amelyek jó állapotban vannak.

Ezen a szintén skóciai, Killearn közelében található, a fentebb bemutatott, jó állapotú megfigyelő állástól nem is olyan messze lévő egykori ROC létesítmény már közel sincs rúl jó állapotban. A legtöbb ilyen jellegű létesítménnyel ez a helyzet elvileg. | Forrás

A korábban említett “röviden” HTKA általi átértelmezése után akkor most álljon itt néhány sor a hír apropójáról is…

Az aukcióban egy jó állapotú, 1959-ben épült, Derbyshire Dales-ben (Közép-Anglia, Nottingham és Manchaster között, előbbihez közelebb) található észlelőállást kínáltak fel. Az aukció adatlapja szerint a létesítmény teljesen jó állapotban van, nem vizes, megvan az egykori berendezés, az áramellátásért felelős 12 Voltos telepek rendben működnek, megvan a British Telecommunications telefonvonal és a teletalk berendezés – bár utóbbi kettő külön megegyezés tárgyát képzi.

ROC post Derbyshire Dales

Az eladásra felkínált létesítmény és környezete | eBay adatlap

A hozzávetőlegesen 15×15 méteres (50×50 láb) területeken cirka 4,5 méter (15 láb) mélyre kerültek beására a létesítmények, melyek alapterületre nem a hodály kategóriát képviselik, hiszen átlagosan mindössze 10-11 m2 alapterületről beszélhetünk (15 láb x 7 láb 6 inch). Ezen két szobára osztott – maga a munkaterület és egy kémiai elven működő mellékhelyiségre – létesítményeket egy csapóajtón keresztül, létrán közlekedve lehet megközelíteni.

ROC post vázlat

Az egyébként alapvetően sablon alapján épülő ROC eszlelőállások vázlata | Forrás

Mivel mindez ráadásul egy a környezetéből kiemelkedő pozícióban, mely így helyre kis kilátást is garantál, igazán Tesco gazdaságos ár a jelenlegi 19 500 Angol Font. Baráti ár, hiszen ebből a jelenlegi 5,8 millió Forintnak megfelelő összegből egy tisztességesen feltápolt felső-középkategóriás autót sem kapunk, így meg a Hidegháború egy kis kézzelfogható darabkája kerülhet birtokunkba :) Már persze ha lenyomjuk a jelenleg 38 licitálót a március 7-én záródó aukción.

Ugyanakkor mi speciel azt javasoljuk, hogy ha van legalább 40 millió Forint felesleg, akkor tessék erre az oldalra elnézni, ahol igazi finomságokhoz lehet jutni – akár egykori Atlas és Titan silókhoz is. Nyami…

Ha nem vetjük meg a luxust és van 2+ millió Dollárunk is egy exkluzív erődre, akkor javasolnánk a New York államban, a kanadai határ közekében fekvő egykori Atlas F silót, melyet luxus módon építettek át. Sok-sok tonna megerősített beton nyújtotta biztonság, helyre kis faépület, saját kifutópálya, kút, nuku radioaktivitás, stb.

És igen másrészt ezen amerikai árak miatt kapta ez az aukció a Tesco gazdaságos címkét tőlünk.

No Responses to “Tesco gazdaságos atombunker”

  1. Csak egy kis helyesbites:

    A 15 m * 15 m (225 m^2)az egesz teruletre vonatkozik, a bunker maga kb. 10 m^2 + a WC. A 5*5-os foldteruleten pedig a ROC kunyhoja allt.

    A 225 m^2-es bunker 20.000.- fontert a hulyenek is megerne. :-)

  2. Teljesen jogos!

    Szóval nemkicsit benéztem a 15 métert, nemtom miért. Talán nem ártott volna, ha gyorsan összeszorzom a 15×15-öt akkor talán feltűnt volna, hogy fenemód nem stimmel a dolog. Ráadásul oldalarányban sem adja ki a téglalap alakot… :)

    Köszi az észrevételt, módosítottam a hibás részt!
    225 négyzetméternyi bunkerért meg tényleg kedvező ár lenne a 20K Font :D