|

Repülő Kawasaki – VIDEO

A Kawasaki név hallatára szinte mindenki a száguldozó zöld-fekete festésű motorkerékpárokra gondol, de mást is gyárt ám a japán cég. Ez is száguldozik, bár kissé több kereke van, sőt a tegnapi napon bebizonyította, hogy repülni is tud.

A Japán Önvédelmi Légierő (JASDF) következő generációs szállítógépének fejlesztésében újabb, vízválasztónak számító mérföldkövet ünnepelhetett, ugyanis tegnap a Gifu Légibázisról levegőbe emelkedett a C-2 prototípusa.

A Kawasaki Heavy Industries (KHI) által gyártott kéthajtóműves szállítógép fejlesztése még 2001-ben kezdődött egy közel 3.8 milliárd dolláros kormányzati projekt keretében. A program a légierő szállítási igényének kielégítése mellett egy, a C-2-n alapuló tengerészeti járőrgép kifejlesztését is magába foglalta. A Kawasaki új szállítógépe a kiöregedő C-1 és C-130 Hercules helyére érkezik, míg a P-X a haditengerészet P-3 Orionjait váltja.

httpv://www.youtube.com/watch?v=MFAwjCb4jUs&feature=player_embedded

22 hozzászólás “Repülő Kawasaki – VIDEO”

  1. Hát igen a japánok nem problémáznak mint az európai kollégáik.

    Kel nekik egy új szállító gép inkább kifejlesztik mint hogy külföldről vegyenek .

    3.8 milliárd dolláros meg áttételesen a hazai ipar támogatása.

    9 évig tártot hát istenem.
    A következő fele annyi ideig fog tartani.

    Jó nem egy kompozit gép de ha ennek a szárnyába valami megreped tönkremegy gyorsan javítható és nem a fél Tokiói műszaki egyem vakargatja a fején hogy kellene javítani

  2. Formavilágát tekintve leginkább egy Il-76-osra hasonlít, amire a B-777 turbinái keveredtek. Gondolom jól fel fogja porszívózni a repteret, de amilyenek a japánok, előtte biztos felseprik az egész betont a császár neve napja tiszteletére.

    Mellesleg a 9 év nem is sok, mert állítólag a japánok maguktól nehezen újítanak gépészetileg – nemrég olvastam, hogy a híres sínskanzen is valójában német, a Siemens építette nekik az 1964-es olimpiára, de ezt nem reklámozták.

    Utána húsz évig azt a golyóorrú 210km/h-s vonatot másolták és csak mikor a franciák 1979-ben beléptek a 300km/h-s TGV-vel, akkor kezdtek saját fejlesztésbe. Azóta a Siemens maga is beszállt a szuperexpress piacra és lekörözte őket a 400km/h-val, persze a biztonság rovására.

  3. Nem LittleBigMac, egyszerűen Sajtburger!
    Japán megteheti azt, hogy saját igényeiknek tervezzenek egy gépet és megépítsék, gyártsák rendszerben tartsák és így tovább! Az igazat megvallva respect és tisztelet nekik! 3,8 milliárdot ennél ésszerűbben nem lehet felhasználni, hogy még prodoktum is legyen!
    Ehhez képest az Airbus mennyinél jár 11-nél? – ebben most nem vagyok biztos, javítsatok ha kell!
    Valahol van olyan az íze, hogy egyik zsebünkből a másikba a pénzt, de van eredménye!

  4. Megnézetem a Wikin összehasonlítás képpen az A400al és semmivel sem tud többet az Airbus,ugyan akkora szinte a max felszálló súlya is.
    De ez a gép olcsóbb lesz,kíváncsi lennék hányan rendszeresítik japánokon kívül,lehet sikeres lesz talán az USA is ezt választja a C-17esek mellé az A400 helyett?!
    A pici „LittleMacet”
    De elférne itt Pápán is a C-17esek mellet 5-6db természetesen HUNAF felirattal:D

  5. Nem akarok ünneprontó lenni, de tudtommal tervezési hiba folytán kisebbre sikeredet a hátsó raktérajtó a kelleténél, így nem fért be rajta az a jármű, aminek a méreteire alakították ki a belső teret:). Ja és kompozitot használtak rendesen, tudtommal azért késett a program, mert hajszálrepedések jelentkeztek a szárny kompozit anyagaiban, a raktérajtó problémája csak plusz extra volt. Gondolom a raktérajtót azóta már kijavították és úgy tűnik a kompozit problémáin is annyit gondolkoztak, hogy végül megoldották.
    Egyébként tényleg nagyon fain kis-nagy gép.

  6. > Megnézetem a Wikin összehasonlítás képpen az A400al és semmivel sem tud többet az Airbus,ugyan akkora szinte a max felszálló súlya is.

    Földig érő turbofanokkal nem lehet terepen leszállni, mert kiszívja az ürgét a lyukból, ami miatt feljelentenek a környezetvédők vagy egyéb indok. Az A400M légcsavaros, így alkalmas előretolt reptér használatára!

  7. Utána húsz évig azt a golyóorrú 210km/h-s vonatot másolták és csak mikor a franciák 1979-ben beléptek a 300km/h-s TGV-vel, akkor kezdtek saját fejlesztésbe. Azóta a Siemens maga is beszállt a szuperexpress piacra és lekörözte őket a 400km/h-val, persze a biztonság rovására

    Nekem egy 1300-as Yamahám van,210-nél még gyorsul….