|

Ukrajnában újulnak meg az Antonovok

Az ukrán Antonov gyár berkein belül végzik el az Indiai Légierő Antonov An-32 „Cline” típusú kéthajtóműves, turbóprop katonai teherszállító-repülőgépeinek modernizálását.

Az indiai megrendelésre kifejlesztett An-32-es a hazánkban is szolgáló (és lassan lecserélésre érett) An-26-os erősebb variánsa. Az ázsiai ország kérésére erősebb, 5100 lóerős, Al-20 típusú gázturbinákkal látták el. A típus 1976-os szűzrepülése és a ‘80-as évekbeli szolgálatba állítása óta igen csak elöregedett, nem ártana neki egy kis ráncfelvarrás.

2007 decemberében az ukránok ajánlat nyerte el a tendert, a szerződést idén júniusban írták alá. Bár korábban úgy volt, hogy a gépeket Indiában modernizálják, jelen állás szerint Ukrajnában születnek újjá, legalábbis a 105 példány egy része.

IAF An-32

A gépeket újrafestik, modernizálják. A nagyjavítás után a naptári élettartamuk 25-ről 40 évre növekszik, a szállítható rakomány maximális tömegét 6.7 tonnáról 7.5-re emelik. A pilótafülke zajszigetelését javítják. A gépek erőforrásait a szintén ukrán Motor Sich korszerűsíti.

Az indiai szállítógépek korszerűsítése decemberben kezdődik, a következő hónapban érkezik ugyanis az első felújítandó példány a kijevi üzembe.