|

Hat használt vadászgép Jordániának

Reggel 6 darab használt, MLU-korszerűsítésen átesett F-16BM szállt fel a hollandiai Leeuwarden bázisról és vette az irányt új otthona, Jordánia felé.

A kétüléses Fighting Falconok egy 2007-es szerződés következtében kerülhetnek Jordániába. Az elmúlt pár hétben mind a hat gép átesett egy technikai felkészítésen, melyet a hosszú út tett szükségessé. A munkálatokban a holland műszakiak mellett részt vettek a jordán szerelők is.

Jordán F-16-osok (RJAF)

Továbbá a repülés előtti napokban az arab pilóták számára szoktatórepüléseket tartottak, a szárnyalások alatt a gépek első ülésében a hazai, holland pilóták, míg hátul a „vendégek” foglaltak helyet. A hazaúton pedig már az arab pilóták irányítják a gépeket, ha minden a tervek szerint halad, akkor holnap érkeznek Jordániába. A jordán pilóták előtt nem ismeretlen a típus, hiszen az arab ország összesen közel 60 darab F-16-ossal rendelkezik a típus különböző változataiból.

Jordán F-16

A Jordán Királyi Légierő összesen 22 darab használt F-16-ost vásárolt Hollandiától és Belgiumtól, az első hármat 2005-ben, a többit 2006-07 folyamán.