|

Izraeli kooperációban készül az F/A-50-es radarja

Korábban felmerült, hogy az F/A-50 Golden Eagle hagyományos mozgatható antennával rendelkező, Izraelből származó, EL/M-2032 jelzésű radart fog kapni, melyet az Elta szállít. A korábbi elképzelésekbe a közelmúltban egy kissé belenyúltak.

A terv annyiban változott, hogy a két ország haditechnikai cégei az EL/M-2032 radar technológiáján alapuló berendezést fejlesztenek ki közösen. Az EL/M-2032 hatótávolsága 65-100 km a célpont mozgási irányától függően, így az új berendezés is hasonló, ha nem jobb felderítési tulajdonsággal rendelkezik majd. Az első darab 2010 vége felé készülhet el és 2011-re kell szolgálatba állítani. A koreai LIG Nex1 az izraeli Elta segítségével dolgozik majd a projekten, melynek eredményeként a résztvevők reményei szerint egy hagyományos pásztázású, mozgatható antennájú radarberendezés születik. Ugyanez a típus kerül majd a korszerűsített KF-16-osok orrába is.

01

Az Eltával kötött szövetség túlnyúlik a jelenkoron, az újraindított KF-X program termékébe is izraeli segítséggel kifejlesztett, de már AESA-technológiájú radar kerül.