|

Csehország megduplázná a helikopterflottáját

Az orosz-ukrán konfliktus számos ország védelmi beszerzéseire hatással volt, a csehek például a beszerzés alatt álló Bell helikopterek mennyiségének megduplázásán dolgoznak.

Jana Černochová védelmi miniszter a közelmúltban további AH-1Z Viper és UH-1Y Venom beszerzéséről beszélt. Kifejtette, hogy Bell Helikoptertől megvásárolt (és 2023 folyamán leszállításra kerülő) négy harci és 8 szállító helikopter az orosz-ukrán konfliktus árnyékában elégtelen mennyiség. Azóta kiderült, hogy Černochová megduplázná az amerikai forgószárnyasok mennyiségét. A tárcavezető törekvései mögött anyagi támogatás is meglesz hamarosan, ugyanis Prága is követni tervezi a NATO-iránymutatást és a GDP 2%-ára emelné a védelmi büdzsét.

Az UH-1Y (előtérben) és AH-1Z (hátul) az amerikai tengerészgyalogság igáslovai is Cpl. Eric Tso, U.S. Marine Corps

Csehország még 2017-ben kapta meg a kongresszusi jóváhagyást 12 darab UH-1Y Venom vásárlására, melyet később úgy módosítottak, hogy a szállítóhelikopterből beszerzendő mennyiséget 8 darabra mérsékelték, a maradék 4 példány helyett a Huey-leszármazottal 84%-ban megegyező AH-1Z Viper típusból vásároltak. A 2019-ben szignózott kontraktus értéke 645 millió dollár.