|

Vadiúj Hueykat vásárol Csehország

A Trump kormányzat jóváhagyását követően megnyílt az út a csehek kérése előtt, így tucatnyi új szállítóhelikoptert vásárolhat a közép-európai állam.

A DSCA közleménye értelmében az FMS intézményének köszönhetően 12 darab Bell UH-1Y Venom típusú kéthajtóműves szállítóhelikoptert vásárolhat Csehország 575 millió dollár fejében, melynek köszönhetően a típus első exportmegrendelőjévé vállnak. A Super Huey néven is emlegetett forgószárnyas mellett tartalékhajtóművet, Brite Star II FLIR rendszert, passzív és aktív önvédelmi rendszereket, pótalkatrészeket, logisztikai támogatást, valamint M240, GAU-17A és GAU-21 gépágyúkat is kapnak a csomagban, továbbá a műszakiak és hajózók képzése is a szolgáltatás részét képezi. Bár az amerikai kormány jóváhagyását megkapták, az üzlet még nem köttetett meg, a csehek más lehetőségeket is megvizsgálnak a döntés előtt.

A Yankee az UH-1 család legújabb tagja Bell Helicopter,

A Bell UH-1Y Venom a Vietnamot is megjárt UH-1 Huey kései leszármazottja, konkrétabban a hazánknak is ajánlott UH-1N Twin Huey továbbfejlesztéséből jött létre. Megalkotásakor az AH-1 Cobra és a Huey rendszereit és alkatrészeit akarták közös nevezőre hozni, hogy egyszerűsítsenek a két típus logisztikai igényén. Ebből a frigyből jött létre az AH-1Z Viper és az UH-1Y Venom, melyek alkotóelemeinek 84%-a megegyezik.