|

12 darab Rafale beszerzése mellett döntött Horvátország

Úgy tűnik, hamarosan befejeződhet a horvátok vesszőfutása a MiG-21-esek leváltására, Franciaországból érkezik a megoldás.

A horvát jutarnij.hr értesülései alapján Zágráb hamarosan tizenkét darab Dassault Rafale típusú vadászbombázó beszerzéséről dönthet. A portál szerint az üzlet értéke, mely 10 együléses és 2 kétszemélyes példányt, hozzájuk tartozó fegyverzetet, egy szimulátort és a kiképzést foglalja magába, nem fogja meghaladni az 1 milliárd euro összeget, és amennyiben a szerződés még az idei év folyamán aláírásra kerül. Az első 6 repülőgépet a francia fél már 2024 folyamán leszállítaná. Update: 2021. május 28-án, pénteken Andrej Plenković horvát miniszterelnök bejelentette, hogy megszületett a döntés a gépek beszerzéséről.

A Rafale beszerzésével Horvátország elöregedő MiG-21-es flottájának leváltását célozza meg, a jugoszláv örökségből származó maréknyi vadászgép üzemeltetése az évek előre haladtával egyre nagyobb nehézséget jelent déli szomszédunknak. A megjelent információk alapján a Rafale F3R verziójú vadászbombázók használtan, a Francia Légierő kötelékéből kerülnének leszállításra a horvátok számára, a szükséges pilótaállomány átképzése pedig 2 évig tartana.

Forrás: [1]