|

Japán hadihajót küldött a Közel-Keletre

Japán február 2-án, vasárnap egy hadihajót indított útnak a Közel-Keletre tankerei védelmére, amit az élénk kalóztevékenységen kívül a rendkívül feszült amerikai-iráni viszony is terhel.

A japán romboló, a JS Takanami (DD-110) a hazai hajók védelmén kívül hírszerzési, információ gyűjtési feladatot is ellát majd az Ománi-öbölben. Az útvonal rendkívül fontos a szigetországnak, évente több ezer japán hajó halad át rajta, illetve olaj exportja 90 %-a származik a térségből.

A JS Takanami indulása

Japán alapvetően baráti kapcsolatokat ápol Iránnal, nagyrészt emiatt nem csatlakozik az USA által vezetett nemzetközi koalícióhoz (Washington határozott kérése ellenére), amely a Közel-Kelet tengeri útvonalait hivatott védelmezni. A Takanami azonban nem lesz teljesen egyedül, egy Dzsibuti melletti reptérről már régebb óta üzemel két japán felségjelű P-3C tengerészeti járőrgép, amelyek szintén az érintett térségben végzik feladatukat.

A JMSDF Orion járőrgépeinek egyike Srí Lanka haditengerészetével közös gyakorlaton.

Maga a romboló 2003-ban állt szolgálatba, 5 tagú osztálya névadójaként, az előző, 9 tagú Murasame-osztály módosított, fejlesztett változataként. Bár a 6 300 tonnás egység már nem tartozik a legkorszerűbbek közé, nem képvisel lebecsülendő erőt. Csöves fegyverzet terén egy OTO Melara-licensz 127 mm-es löveggel és két 20 mm-es, Phalanx pontvédelmi gépágyúval van ellátva, 8 db hajóelhárító rakéta és két db tripla 324 mm-es torpedó vető mellett egy 32 cellás amerikai Mk 41 vertikális indítóval látták el, melyből ESSM légvédelmi- és VL-ASROC tengeralattjáró elhárító rakétákat indíthatnak. Egy SH-60 közepes helikopter üzemelhet a tat fedélzet platformjáról, a forgószárnyasnak hangár is rendelkezésére áll.


arbalest