|

Amerikai – francia – dán találkozó a Vörös-tengeren

4 hadihajó szoros kötelékben egymás mellett
Amerikai, dán és francia rombolók, cirkálók és fregattot szoros kötelékben a John C. Stennis repülőgép-hordozó fedélzetéről megörökítve.

Márciusban ázsiai útra indult a felújított és modernizált francia repülőgép-hordozó. A Charles de Gaulle állandó kíséretét természetesen francia hajók adják, de a Marine Navale 2 hadihajója, egy atom-tengeralattjárója és 1 ellátóhajója mellé ideiglenesen 1-1 angol és portugál hadihajó is betársult a Földközi-tengeren.

A Vörös-tengeren, április 15-én készült fotósorozatban kiszúrható lesz egy másik nemzet hadihajója is, méghozzá a dánok egyik Iver Huitfeldt osztályú fregattja. A légvédelmi feladatokra specializált hadihajó a touloni kihajózásuk óta tagja a francia köteléknek, melytől április 24-én köszön majd el. Addig is megfordul még velük a Seychelle-szigeteknél és a Perzsa-öbölben is.

A Dán Királyi Haditengerészet HDMS Niels Juel (F 363) légvédelmi fregattja a Vörös-tengeren.

A Vörös-tengeren áthaladóban a dánokkal kiegészült francia kötelék találkozót tartott a térségben őrjáraton lévő amerikai repülőgép-hordozóval, mely jelenleg a USS John C. Stennis (CVN 70).

Amerikai és francia repülőgép-hordozók egymás mellett hajózás közben.
Az együttműködést csiszoló gyakorlatok lefolytatása mellett fotózkodásra is sor került, a köteléket pedig a francia és amerikai repülőgép-hordozó páros vezette fel.
Kinagyítva a képet látható, hogy ezek a gépek csak a fotósok kedvéért lettek kiállítva.

Persze attól mert az előző képen csak úgymond statikus sorra voltak kiállítva az amerikai gépek, attól még mindkét fél emelt merev- és forgószárnyas technikát is a levegőbe.

Amerikai – francia kötelék húz át a Charles de Gaulle hordozó felett.
A Dán Királyi Légierő által üzemeltetett AgustaWestland AW101 Merlin a USS John C. Stennis fedélzete felett.
Francia NH90 érkezése az amerikai repülőgép-hordozóra.
A testőrség látható komponense: a USS McFaul (DDG 74) romboló, a USS Mobile Bay (CG 53) cirkáló, a HDMS Niels Juel (F 363) fregatt és a dán hadihajóhoz hasonlóan légvédelmi fókuszú francia FS Forbin (D 620) romboló.
Le Charles de Gaulle et l'USS Stennis naviguent côte à côte

[#Cooperation_FR_US] Le Charles de Gaulle et la frégate de défense aérienne Forbin engagés au sein de la #TF473 naviguent dans la Mer Rouge aux côtés du groupe aéronaval du John C. Stennis.

Közzétette: Armée française – Opérations militaires – 2019. április 16., kedd
A találkozó és gyakorlat elemeinek kipipálását követően mindenki indult a maga dolgára.
A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó vezette kötelék, pontosabban annak szigorúan csak a francia komponense egészen Szingapúrig hajózik majd, ahova a tervek szerint május végén érkeznek majd meg, menet közben gyakorlatozva az indiai, illetve a régióban tartózkodó japán hadihajókkal.

Ugyan nem ezen vörös-tengeri találkozóhoz kapcsolódik szorosan, de végezetül javasolnánk egy, a Marine Nationale által nemrégiben közzétett videót, melyben felújított, modernizált a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóba kaphatunk betekintést.