|

Amerikai könnyű-harckocsi körüli fejlemények

Az amerikai haderő utolsó nagyobb mennyiségben rendszeresített könnyű-harckocsija az M551 Sheridan volt. Kivonását követően nem pótolták új típussal, habár az M8 Armored Gun System nagyon ígéretesnek tűnt, mégsem rendszeresítették. A Stryker dandárok elterjedésével, ezekben a 8X8 alapon kifejlesztett Stryker MGS páncélvadászokat használják. Minden jel szerint a hadsereg döntéshozói belátták, hogy a Stryker alvázra épült páncélvadászok képességeikben messze alulmaradnak egy dedikált könnyű harckocsitól, ezért tavalyi év végén leadtak egy kisebb rendelést BAE Systems számára 12 darab prototípus leszállítására 376 millió dollár értékben. Ezekkel a könnyű harckocsikkal a jövőbeni dandárokat (IBCT Infantry Brigade Combat Team) erősítenék meg.

M8 Armoured Gun System

Az M8 harckocsi, képességei terén sok tekintetben egyedi a világon. Tervezésénél szempont volt az ejtőernyővel való célbajuttatás lehetősége is, ezért 3 szintű páncélvédelemmel látták el: Level 1, 2 és 3. Alappáncélzattal ejtőernyővel dobható, Level 2 páncélzattal elveszíti ezt a képességét, de még szállítható marad C-130 repülőgépekkel. Maximális védelmet nyújtó Level 3 páncélozással csak C-5 Galaxy és C-17 Globemaster repülőgépekkel lehet szállítani – egyszerre 5 valamint 3 darabot.

A jármű fő fegyvere egy 105 milliméteres harckocsiágyú, amit egy 21 lőszert befogadó automata töltőberendezés táplál. A jármű testébe még további 9 tartalék lőszernek van hely. Ezt kiegészíti még 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuska, valamit tetőre szerelt .50-es nehézgéppuska.

A jelenlegi legyártott példányok jelentősen modernizált változatok. Elektronikájukat napjaink szintjére hozták fel és ellátták hálózat alapú hadviseléshez szükséges kommunikációs berendezésekkel is.