HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

HVP teszt a 2018-as RIMPAC gyakorlaton

160717-N-KR702-209 PACIFIC OCEAN (July 17, 2016) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Shoup (DDG 86) fires a MK 45 5-inch gun during a live fire exercise during Rim of the Pacific 2016. Twenty-six nations, more than 40 ships and submarines, more than 200 aircraft and 25,000 personnel are participating in RIMPAC from June 30 to Aug. 4, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The world's largest international maritime exercise, RIMPAC provides a unique training opportunity that helps participants foster and sustain the cooperative relationships that are critical to ensuring the safety of sea lanes and security on the world's oceans. RIMPAC 2016 is the 25th exercise in the series that began in 1971. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Holly L. Herline/Released)

A mozaikszó a Hyper Velocity Projectile, azaz a nagy sebességű lövedék angol megfelelőiből áll össze és a hír apropója, hogy tavaly ebből 20 darab indítása történt meg csendben (és nem hivatalosan) a Rim of the Pacific gyakorlat során, amit június 27 – augusztus 2 között tartottak.

Az USNI News részére nyilatkozó névtelen forrás pusztán annyit szivárogtatott ki, hogy az új, irányított lövedék tesztjére sor került, ám, hogy mindez sikerrel zárult e vagy sem, nem derült ki. A tavalyi RIMPAC során egyébiránt elsüllyesztették az USS Racine névre hallgató hajót, rakétákkal illetve más fegyverekkel, mely utóbbi szintén nem került részletezésre.

Forrás: Baesystems.com ,

2018. januárjában Vincent Sabio a HGWS (Hypervelocity Gun Weapon System) program vezetője annyit nyilatkozott, hogy még tárgyévben megtörténhetnek a tesztek, amelyre úgy néz ki sor is került. Noha az US Navy semmilyen megerősítést nem adott az állításokat illetően, szakértők szerint hatalmas mérföldkő szemtanúi lehettek a gyakorlaton résztvevők, mivel az Mk45 5 inches ágyúkkal felszerelt amerikai hajók (Arleigh Burke-osztályú rombolók, Ticonderoga-osztályú cirkálók és más jövőbeni felszíni egységek) egy „olcsó”, de nagyon hatásos eszköz birtokába juthatnak.

Az amerikaiak reményei szerint a HVP a jövőben hagyományos töltettel képes lesz elérni a hangsebesség háromszorosát, amely noha feleannyi az áhított railgun sebességének, mégis hatalmas előrelépés a jelenleg alkalmazott lövedékekhez képest. A tervezett 50 mérföldes hatótávolság pedig szintén több a rendszerben álló megoldásoknál.

HVP alkalmazása. Forrás: taskandpurpose.com ,

S, hogy mit is várnak el az új fejlesztéstől? A sebességnek és hatótávolságnak köszönhetően képessé válnak az „időérzékeny” célpontokra csapást mérni, továbbá a felszíni célpontok mellett (legyen az egyébként hadihajó vagy nagy sebességű, de kis méretű vízi jármű) a meglévő légvédelmi megoldásokat kívánják kiegészíteni repülő eszköz vagy éppen rakéta-fenyegetés kivédésére.

A haditengerészet aggálya az, hogy a legújabb ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) és az SM-2 (Standard Missile) elég drága ahhoz, hogy (kisarkítva) drónokra lövöldözzenek vele. A Phalanx CIWS és a RAM (Rolling Airframe Missile) már alkalmasabb erre a célra, de a nyilatkozat szerint ezek a hajók utolsó védőbástyái. A legújabb Block II ESSM 2 millió dollárjába fájt az US Navy-nek, míg a RAM 640.000 dolláros ára is több, mint a HPV 85000-es árcédulája (egyébként itt megjegyzik, hogy háromszorosa, mint amúgy szerették volna, de még így is olcsóbb, mint a fentiek).

Mint a képen látható, nem csak tengeri platformon kívánják alkalmazni, amennyiben a tesztek sikerrel zárulnak. Forrás: 1bp.blogspot.com ,

Egy Arleigh Burke hozzávetőleg 600 darab lövedéket képes magával vinni és az Mk45 percenkénti 16-20 lövéses tűzgyorsaságának köszönhetően nagy területet tud lefedni. A RIMPAC során tesztelt konfiguráció sem nyilvános természetesen, de ha kerekítve egy lövedék 100.000 dollárba is kerül, még akkor is olcsóbb a rendszeresített rakétafegyverzetnél.

Mint ahogy megjegyezték, a költségek növekedhetnek még, tekintve, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a zavarás elleni védelem, valamint a különböző célpontok elleni irányítás típusok tesztelésére. Továbbá nem elfelejtve azt, hogy a légi célpont elleni változatnak jobb manőverező képességgel kell rendelkeznie, mint „hagyományos” társának.

A HVP megoldást nyújthat a Zumwalt-osztályú rombolók 155 mm-es ágyúinak irányított lövedékkel történő ellátására, miután az Amerikai Haditengerészet törölte a költségek miatt az LRLAP (Long-Range Land Attack Projectile) programot, ami amúgy 800.000 dollárba fájt volna lövésenként.

Exit mobile version