|

Dél-Korea új légvédelmi járművet fejleszt 8×8 alapon

Az EDEX 2018 kiállításon bemutatkozott BiHo II névre hallgató páncélozott járművet a koreai Hanwha cég fejleszti. Elődjével ellentétben a BiHo II immáron gumikerekes platformra építkezik, az ígéretek szerint a 30/40 mm-es főfegyverzete földi célok ellen is használható lesz.

Forrás: southkoreanmilitary.com ,

A 2018. szeptemberében megtartott DX Korea kiállításon mutatták be a Tigon harcjárművet, melynek alapjára a BiHo II-t is tervezték . Az alapvetően hegesztett acél páncélzattal védett eszköz természetesen kiegészítő páncélzattal is ellátható a védelem fokozása érdekében. Meghajtását amerikai fejlesztésekre bízták, az 525 lóerős motor a Caterpillar terméke, a 6+1 sebességes váltót az Allison szállítja.

Egy másik kép a prezentációból, amelyen jól látható, hogy a megrendelő igényeire szabható a fegyverzet. Forrás: southkoreanmilitary.com ,

A SPAAG (Self-Propelled Anti-Aircraft Gun) három fős személyzete a járműben foglal helyet (vezető, parancsnok, lövész), a torony egyediségét a moduláris felépítés adja, ugyanis légvédelmi feladatok mellett páncéltörő feladatkörben is alkalmazható, amennyiben a vásárló úgy kívánja.

Mint látható, a felépítményt nem csak 8×8 alapra helyezhető. Forrás: southkoreanmilitary.com ,

Visszatérve a bemutatott járműhöz, a gépágyú mellett (amit természetesen időzítővel is elláttak) AIM-9X MSL vagy Stinger MSL rakétával lehet felszerelni. A felderítést a torony tetején elhelyezkedő 3D AESA lokátor biztosítja (maximum 35 km), míg a tűzvezetést a torony jobb oldalán található egység végzi, maximum 15 km távolságig. Vadászrepülőgép méretű cél követésére 7 km-ig képes, ugyanez az érték UAV-méretű cél esetén 3 km-re módosul. (Lent az előd K30 Biho, amit a világ egyik legjobb SPAAG-rendszerének tartanak.)