|

Tankerral ütközött egy norvég fregatt

Mára virradóan tankerrel ütközött a Trident Juncture NATO gyakorlat egy feladatáról hazafelé tartó HNoMS Helge Ingstad (F313) fregatt. Az ütközésben a Fridtjof Nansen osztály 4. tagjaként 2009-ben szolgálatba álló hadihajó komoly léket kaphatott, mert az elsüllyedés kivédése érdekében partközelbe vitték, legénységét pedig evakuálták az éjszaka folyamán.

A máltai zászló alatt hajózó, 250 méteres, megtöltve bő 112 000 tonna vízkiszorítású Sola TS nevű tankerral Bergentől cirka 50 kilométernyire északnyugatra, a Sture olajterminál közelében, hajnali 4 óra környékén bekövetkezett balesetben egyértelműen a Norvég Királyi Haditengerészet hadihajója húzta a rövidebbet, de szerencsére komolyabb személyi sérülés egyik hajón sem történt – a HNoMS Helge Ingstad fedélzetén tartózkodó 135 főből mindössze 7 fő sérült meg könnyebben. A Norvégiából éppen elfelé hajózó tanker a hírek szerint nem sérült meg, olajszivárgás nem keletkezett, de a hajó visszatér átvizsgálásra.

Ezzel szemben a hírek és az alábbi élő videón látottak alapján a fregattba jelentős mennyiségű víz juthatott, illetve jut be, mert mostanra nagyon meg van dőlve, a helikopter fedélzet egy része már víz alá került. Az élő videót visszapörgetve látható, miként alakult a hajó dőlése relatíve rövid idő alatt.