|

Gépágyú találattól semmisült meg a Belga Légierő egyik F-16-osa

Október 11-én, helyi idő szerint 14 óra 10 perckor különös baleset történt a Holland Légierő Florennes támaszponján, Belgium déli részén. Egy F-16-oson időszakos karbantartási munkálatokat végeztek, amikor egyelőre ismeretlen okokból a gépágyú elsült és a kirepülő lövedékek eltalálták az állóhelyen repülésre előkészített, megtankolt F-16AM vadászbombázók egyikét. Az FA-128 oldalszámú sérült gép azonnal lángra kapott, majd felrobbant. Az égő roncsot több detonáció rázta meg, melynek köszönhetően a közelben álló Fighting Falconok közül több másik is megsérült és a műszaki személyzet néhány tagja is sérüléseket szerzett, őket a helyszínen ellátták. A tűz megfékezésére a repülőtéri tűzoltók mellett polgári egységek is érkeztek.

Egy robbanás rázta meg a vidéket melyet több másik is követett, a balesetben két gép is megsérült, az egyik teljesen kiégett. Tony Delvita,

Az eset következtében az FA-128 oldalszámú F-16AM veszteséglistára került, míg két másik példány javítása válik szükségessé.

Az egyelőre rejtély hogyan fordulhatott elő, hogy éles lőszerrel töltve kezdték meg a karbantartást, amint az is, hogyan sikerült elsütni a többszörösen biztosított rendszert. Mindenesetre a baleset kivizsgálását azonnal megkezdték.