|

Legyorsulható-e egy F-16-os?

Szeptember 20-án a Teknofest Istanbul Aerospace and Technology Festival keretében egy különleges gyorsulási versenyt rendeztek, melyen igen díszes társaság mérte össze magát:

– Reb Bull Racing 2014-es Formula 1-es autója, az RB14 volánjánál az osztrák Patrick Friesacher
– Tesla GT (Tesla P100DL) kagylóülésében az Svéd Túraautó Bajnokságban (STCC) versenyző finn
– Kawasaki H2R Superbike nyergében az ötszörös Supersport Világbajnokság győztes Kenan Sofuoğluval
– egy Aston Martin New Vantage
– egy Lotus Evora GT 430
– egy Bombardier Challenger 605 üzleti repülőgép
– a Solo Turk díszfestésű F-16-osa, amit Erhan Gunar repült

A negyed mérföldes (~400m) távot végül Kenan Sofuoğlu és a Kawasaki H2R Superbike nyerte, melyet 9.254 másodperc alatt teljesített.

Fórum hozzászólások

 • Franc se tudja mi volt akkor és ott.
  Személy szerint hülyeségnek tartom a CIA beavatkozást, aztán lehet a titkosított akták mélyén olyan dolgok lapulnak amik miatt mindkét félnek jobb hülyének tettetni magát.
 • Allesmor Obranna
  https://index.hu/kultur/media/2019/06/06/cia_csernobil_putyin_tv_hbo_sorozat/

  Ellensorzat készül, ahol a CIA volt a felelős. Az RBMK reaktortípus és a magasan képzett üzemeltetők viszont nem annyira.
  Egyetlen angol nyelvű oldal tette fel a hírt, amit átvett a magyar média. Jelzem az angol oldal ez:
  https://www.themoscowtimes.com/2019/06/04/putins-media-struggle-to-deal-with-hbos-chernobyl-a65866

  Számomra ez egy orosz ellenes propaganda oldalnak tűnik, de lehet tévedek.
 • Shed
  Egyetlen angol nyelvű oldal tette fel a hírt, amit átvett a magyar média. Jelzem az angol oldal ez:
  https://www.themoscowtimes.com/2019/06/04/putins-media-struggle-to-deal-with-hbos-chernobyl-a65866

  Számomra ez egy orosz ellenes propaganda oldalnak tűnik, de lehet tévedek.
  Az összes, erről a témáról szóló oldal az általad is linkelt szöveget ismétli, ugyanakkor a nevezett Alekszej Muradov-nál, a szóba hozott rendezőnél egyelőre nem látni semmiféle Csernobillal kapcsolatos munkát, ami készülne.
 • 2ndt
  Lesz meg meglepetes es asztalmarkolas:) Amugy az elso par resz jo ezektol eltekintve.
  Végignéztem, bár néhol belepörgettem.
  • A Mt-os robbanásos rész orbitális hülyeség volt, de első blikkre nagyon komoly műszaki ökörséget emlékeim szerint nem láttam, bár nagyon későn nézem meg és itt-ott beletekerve csak olvasva az angol feliratot.
  • Az utolsó részben a tárgyalás során előadott szövegek azért mondjuk úgy, hogy eléggé hogy is mondjam.... Filmszerűek voltak.
  Az viszont tetszett, ahogy igen részletesen elmagyarázták, hogy mi volt a kiváltó ok és mi volt a reaktor alapvető viselkedése. Csak aztán teljes katyvasz lett az egész.
  • Ismerteti a pozitív üregtényezőt Legaszov a tárgyaláson, meg még a Xe felhalmozódást is (asszem, valamelyik alsóbb két táblája volt), majd drámaian kinézve kijelenti, hogy nem baj, ha a bíróság ezt nem érti és nem tudja... ha a kezelők sem.
  • Csak ehhez képest a flashback-ben meg az egyik kezelő már mát Xe pit és 24 órás vészleállítás és egyebekről beszél. Na, akkor most bakker tudták vagy sem ezt...? Vagy a Xe pit-et ismerték, de csak az poz. üregtényezőt nem? Kicsit szétesett itt a történet.
  • Azt sem tudom, hogy a valóságban tényleg ennyire erőltette és úgy a tesztet Gyatlov, ahogy. Erősen éreztem azért azt, hogy ez megint filmszerű. Ennek utána kellene nézni.
  A többi filmszerű rész is olyan, hogy filmben megállja a helyét és részben mai szemmel rendszer kritika, hogy pl. miért Scserbina lett a főnök (persze közel sem úgy, ahogy a filmben). Hogy azért bízták csak rá, mert jelentéktelennek tűnt a probléma első körben. (Persze nézőkén első gondolat, hogy akkor miért nem cserélték le később...)

  Összességében jó sorozat - leszámítva a Mt-os igen súlyos baromságot - de hype nagyobb körülötte, mint a valódi értéke a filmnek. Igen, a felső 10%-ban van, de hogy nálam azért nem no.1 az IMDB top 250 sorozatban az is fix. Ahhoz a Mt-os ökörség túl fájdalmas. Igen, a '80-as éveket szépem újraalkották, de ez úgy 6-10 éve már nem nagy truváj, az Argo filmtől kezdve más sorozat is megcsinálta ezt. Mondhati egy AAA film/sorozatnál ez a minimum.
 • Tévedések a sorozatban:

  http://www.karpatalja.ma/karpatalja...mi-maradt-ki-belole-es-mi-a-legfobb-tevedese/

  "A szovjet döntéshozók még közvetlenül a robbanás után sem állították le a csernobili típusú reaktorokat, illetve nem végezték el a szükséges módosításokat – ezt az HBO sorozata állítja. A főhős Legaszov professzor e küzdelemben bukik el, és csak öngyilkossága vezet áttöréshez. Itt azonban a film torzítja a valóságot: a katasztrófa vizsgálatát a szovjet hatóságok gyorsan megkezdték, és igen gyorsan rájöttek a hiba okára – a folyamat nem húzódott évekig. Ám a vizsgálat tanulságait valóban nem kommunikálták a lakossággal....
  A film azt suggalja, hogy a titkolózás mindvégig tartott Csernobil ügyében, és végül is ez vezetett a Szovjetunió bukásához. Csernobil a valóságban éppen a Szovjetunió demokratizálásához járult hozzá, igaz, iszonyatos áldozatok árán. Archie Brown brit történész szerint Gorbacsov három hónap múlva leváltotta a baleset felelőseit, és az “emberi hibát” emelte ki a tragédia előidézésében. Tehát nem csupán évek múlva keresték a felelősöket egy leszámolásjellegű kirakatperben....
  Az sem igaz szakértők szerint, hogy egy esetleges második katasztrófa még nagyobb, akár “négy megatonnás” robbanást idézett volna elő, ami Hirosimánál is pusztítóbb lett volna, és többek között Magyarországot is súlyosan érintette volna. A megszólaltatott nemzetközi szakértők ugyan nem mertek pontos adatokról nyilatkozni, de szerintük ez túlzás volt a filmben. Az sem igaz, hogy a bekövetkezett katasztrófa már maga is Hirosimával lett volna egyenértékű.

  Szintén dramaturgiai túlzás a filmben, hogy az égő reaktormagot, pontosabban annak helyét bórral és homokkal beszóró helikopterek közül az egyik belezuhan a füstölgő erőműbe. Egy helikopter ugyan jóval később, hónapokkal a reaktormag eloltása után lezuhan az erőműnél, de valószínűleg azért, mert egy daruba beakadt. Nem valószínű az sem, hogy az erőmű alatt alagutat fúró bányászok meztelenül dolgoztak volna, talán egy-kettő közülük megtette ezt, de általánosságban ez aligha történt így."
 • szuvorov
  Az sem igaz, hogy a bekövetkezett katasztrófa már maga is Hirosimával lett volna egyenértékű.

  Hátööö... Attól függ, hogyan nézzük. Tudomásom szerint a kiszóródás úgy két nagyságrenddel nagyobb mértékű volt, mint a hirosimai bombáé.
 • Az "ellen" Csernobil sorozatról először egy videó. Ebben a forgatásról számol be Mozir városának egy lakosa, aki sorkatonát és rendőrt is alakít a sorozatban. Statisztaként volt jelen a forgatáson. Nem is annyira az a lényeg amit mond, hogy milyen sok ember és technika szükséges a forgatáshoz, hanem a 6:11-nél látható forgatási feladatlap,vagy mi, jobb szót nem tudok rá. Ott láthatjuk rajta az NTV logója mellett azt,hogy Alekszej Muradov lesz a rendező, Robert Filatov pedig az operatőr. A napi időjárást is láthatjuk, meg ami még fontosabb, balra fent a forgatási nap dátumát: 27.06.2018. Vagyis a sorozat annyira "az HBO által bemutatott sorozat sikere után jövő hirtelen ötlete" volt az oroszoknak, hogy már tavaly nyáron zajlott a forgatása... Plusz a videó feltöltésének dátuma is elég árulkodó
 • Rövid cikk a sorozatról és interjúrészlet Alekszej Muradov rendezővel: " a Csernobilról szóló filmsorozat elkészítésének gondolata 5 évvel ezelőtt merült fel bennem először. A nézőknek be akarjuk mutatni,mi történt a robbanást megelőző órákban,a robbanáskor, és az azt követő hónapokban. A nézők rengeteg drámai és tragikus történetszállal találkoznak majd."
  A sorozat fő történetszála: "1986-ban a KGB ukrán SZSZK beli igazgatóságának feltűnik,hogy a CIA fokozottan érdeklődik a Csernobili Atomerőmű iránt. Rájönnek, hogy az amerikaiaknak egy Albert Lenz nevű ügynököt(Dmitrij Uljanov) sikerült bejuttatniuk Pripjaty városába. Az ellenséges ügynök tevékenységének megállítására a Pripjatyba vezénylik a katonai kémelhárítás alezredesét, Andrej Nyikolajevet (Igor Petrenko). Azt már csak én teszem,hozzá,hogy ez a szereposztás elég sok jót ígér, mert ők az "Alvók" sorozatban már nagyon jól alakítottak ilyen szerepeket.
  https://www.vokrug.tv/product/show/chernobyl_2018/
 • Valaki nem ismer egy olyan filmet ami egy óceánjárón játszódik és valami szörnyeszerű lény megeszi az embereket ?
  És valami furcsa mingiun féle nagy tűzerejű fegyvereik vannak a túlélőknek ? Majd az egyik tag mondja ."ezek nem eszik az embereket hanem isszák"
  Majd a film végén egy furcsa üvőltés és megmozdul egy egész sziget.

  Régen láttam de csak ennyire emlékszek belőle
 • Roni
  Valaki nem ismer egy olyan filmet ami egy óceánjárón játszódik és valami szörnyeszerű lény megeszi az embereket ?
  És valami furcsa mingiun féle nagy tűzerejű fegyvereik vannak a túlélőknek ? Majd az egyik tag mondja ."ezek nem eszik az embereket hanem isszák"
  Majd a film végén egy furcsa üvőltés és megmozdul egy egész sziget.

  Régen láttam de csak ennyire emlékszek belőle
  Kísértethajó 1998

Ugrás a fórum topichoz