|

Bemutatkozott a modernizált Backfire

Ahogy arról előzetesen beszámoltunk, augusztus 16-án kigördült a kazanyi Gorbunov repülőgépgyár kapuján a Tupoljev Tu-22M3 modernizált változatának a Tu-22M3M jelzésű verzió első példánya. A gép hamarosan megkezdi a földi próbákat, melyek sikeres teljesítését követően még az idén levegőbe emelkedhet.

A prototípus teljesen megújult elektronikát kapott, emellett szerkezeti megerősítésekre is sor került. A gyár vezérigazgatója szinte új gépként harangozta be a modernizált példányt, mely az átalakításokkal további 40-50 évig repülhet az Orosz Légierő kötelékében. A gép új avionikája, a navigációs és harci rendszerei standardizálva lettek a Tu-160M hasonló berendezéseivel. A tervek szerint a prototípus a földi tesztek után szeptemberben emelkedhet először levegőbe. Az orosz védelmi minisztérium a tesztek eredménye alapján dönti el, hogy megrendelje a bombázók sorozatos átalakítását, ha minden rendben halad, 30 repülőgép újulhat meg a Tu-22M3M szintnek megfelelően.

Fórum hozzászólások

 • gacsat
  Gyanítom, a TU-22esekben a 70es évekből való számítógépek vannak. Meg farokgépágyú.
  A 80-as évek terméke de mind1...A farok gépágyúhoz meg van zavaró töltetű lőszer...
 • jani22
  Off:

  Apám felvitt Ferihegyre bámulni, a Tu-134-es hangja le akarta borítani az épületet! :D
  Mostanában a leghangosabb a két F-15ös volt. Mint 79ben (vagy mikor) a Tu-144es.
 • gacsat
  Mostanában a leghangosabb a két F-15ös volt. Mint 79ben (vagy mikor) a Tu-144es.
  72 tavaszán volt, elsős repszerelő-inas voltam és osztálykötelékben húztunk ki Ferihegyre, hogy láthassuk a csodát!! :):D
 • emel
  72 tavaszán volt, elsős repszerelő-inas voltam és osztálykötelékben húztunk ki Ferihegyre, hogy láthassuk a csodát!! :):D
  És? Fékernyővel szállt le?
 • gacsat
  Ahoz, hogy érjen valamit, évente cserélni kellene az önvédelmi berendezéseit. Így csak akkor mehet, ha már úgyis meg van nyerve a háború.
  Évente. Persze. Te nem vagy magadnál... Még a jenkiknél sincs csere sokszor évtizedes léptékben. Inkább inkrementális fejlesztések. A fejlesztések egy része meg simán képesség megtartás, mert mondjuk a 30+ éves ALQ-131 egyes részeit már nem gyártják, ezért újra kell tervezni egy részét. Az AIM-120-szal is történt már ilyen.

  gacsat
  Ezt mond meg azoknak az özvegyeinek is, akiket Grúzia fölött lelőttek. Viszont nem kell megmondanod azon B1 pilóták özvegyeinek, akiket Szerbia fölött NEM lőttek le. Mivel volt vontatható csalijuk.
  És az megvan, hogy az 1995-ös eszköz és mai napig gyak. ugyanazt használják. Na ennyit az "évenkénti" cseréről.

  Miért is kéne évente cserélni a hardvert, ha a fenyegetések hardveresen nem évente változnak?

  Na haragudj, de tényleg hasznos lenne, ha kommentelés előtt elszámolnál húszig és néha gondolkoznál is. Mert a legalapvetőbb logikának is ellentmondanak azok a nem is tudom mik, amikkel rendszeresen telihányod a fórumokat. Nem igazán értem, hogy ilyen téveszmék leírásával mi a célod.

  koppany
  Roni féle anyagból szívsz, nagyon ütős....
  Hát kb.

  dudi
  a hardvert ngyon ritkán cserélik mindenhol...Nézd csak meg az ilyen téren kirakat USAF-ot...
  Hát igen. Az USAF az eszközei magas szintű kihasználásáról ismert, de lassan ott tartunk, hogy nagyítóval kell keresni olyan F-15E változatot, ami nem fejlettebb, mint az USAF által használt géppark. Konkrétan senkinek nincs olyan F-15E-je, ami F100-PW-220-as hajtmóűvel repül...

  De az USAF F-16-os flottára is igaz ez. Azok pl. mai napig ALQ-131/184-re szorulnak, miközben a 2000 után eladott F-16-osokon integráltak már az eszközök.

  ui. Éljen soká a 22222-ik kommentem.:D:hadonaszos:
 • gacsat
  És, bele lehetett menni?
  Valószínűleg volt akinek igen, de mi akkor még 0-kilométeres inasok voltunk, örültünk hogy nemcsak csukott szemmel nézhettük a Tupoljev-csodát. Felszállni viszont néhányan láttuk (akik megvárták), az nem volt valami nagy mutatvány, előtte szállt fel egy visító hajtóműves B-707, na az tudott kapaszkodni, emelkedett mint a rakéta. A Tupi meg csak szép komótosan felszállt, pedig jóformán üres volt, csak pár utassal mentek talán Prágába. Szóval óvatosak voltak vele ...
 • ghostrider
  H-22 rakétával
  [​IMG]

  [​IMG]

  Nem az a kifejezett széparcú jószág,de nem is eztért szeretjük.
  Szemből olyan,mintha quasimodo-nak 2 púpja lenne.:eek:
 • Roni
  http://airrecognition.com/index.php...ic-bomber-performs-18-successful-flights.html

  Bezzeg 2013-táján ment a hazug orosz propaganda hogy 2020-ra ebből is 30 db lesz modernizálva.!
  A határtalan optimizmust nem nevezném hazugságnak. Akkor ennyi erővel az F-35 gyártás annak felfutás hiánya is hazudozás? Az ugye megvan, hogy a full prod. rate-et ott is megint halasztották?

  Az persze más kérdés, hogy LRIP azt jelenti, hogy éves szinten is 100-nál több gép készül már. Csak, ha 3000+ gép legyártása a cél, akkor ez is lassú. Mert erre nem szánnak 30 évet.

  Roni, tényleg egy jótanács. Néha azért gondolkozzál már el és számolj el 20-ig kommentelés előtt. Akár kétszer is.
 • ghostrider
  Közben azért történt néhány nem igazán várt dolog náluk. Nehéz lenne ezért hazugnak tartani őket.
  Hát hogyne persze ! Mert képesek lettek volna 2300!! (de legyen csak 1000 db) t-14-et hadiredbe állítani ? 2020-ig? o_O
  Meg 60 db pakfa 2020--ra mi?
  A t-90m 10 év mutogatás után eljutnak oda hogy lesz 10 db jövőre ;) mert ez igazán nem nagy dolog de ez is feladja nekik a leckét.
 • molnibalage
  Akkor ennyi erővel az F-35 gyártás annak felfutás hiánya is hazudozás? Az ugye megvan, hogy a full prod. rate-et ott is megint halasztották?

  Az persze más kérdés, hogy LRIP azt jelenti, hogy éves szinten is 100-nál több gép készül már. Csak, ha 3000+ gép legyártása a cél, akkor ez is lassú. Mert erre nem szánnak 30 évet.

  ŐŐŐ pár éve már lehetett hallani hogy évi 300 gép legyártása a cél szóval szép lassan meg lesz az a közeljövőben .
 • Szerintem meg - talán - nem úgy néz ki jelenleg a világ, hogy konvencionális, elhúzódó, tömeges anyag és mennyiségigényes háború törne ki Oroszország, NATO, Kína között bármelyik variációban.
  A szomszédos államokat befenyíteni az is elég, ami van (A grúzok egy darabig még emlékezni fognak...).
  Igen, jó lenne haladni a vetélytársakkal, a korral egy vágyott tempóban. De (már) nem megy:
  Nem a Szovjetunió-féle hadigazdaság van, nem fanatizálható, a világtól informálisan elzárt lakosság, s nem az elektroncsövek korszaka, amikor nem számított a pár éves lemaradás, ha volt 600 kW-ot biztosító tápforrásod... (MiG-25).

  A durva elrettentő eszközök megvannak, a nyugati társadalmak meg már elkényelmesedtek, infrastrukturálisan hihetetlen mértékben sérülékennyé váltak (Csak robbantsd fel a transzformátortelepeket, meg le az M0 körgyűrű felüljáróit és próbáld ezután ellátni Budapestet zökkenőmentesen...)

  Szóval a tábornokok vágyai és álmai ráérnek teljesülni.
 • Roni
  Hát hogyne persze ! Mert képesek lettek volna 2300!! (de legyen csak 1000 db) t-14-et hadiredbe állítani ? 2020-ig? o_O
  Meg 60 db pakfa 2020--ra mi?
  A t-90m 10 év mutogatás után eljutnak oda hogy lesz 10 db jövőre ;) mert ez igazán nem nagy dolog de ez is feladja nekik a leckét.

  Ettől többe a van a Szíriai,meg az ukrán sztori,simán meglett volna,bónusznak még a Krím is befigyelt,+szankciók,és nincs államadósságuk/annyi deviza tartalékuk van,hogy bármikor kifizethetnék ami van,teljesen jól állnak a lehetőségeikhez képest.
  Hidd el,nem akarod te az látni,amikor hadigazdaságra váltanak....;)

Ugrás a fórum topichoz