|

Bemutatkozott a modernizált Backfire

Ahogy arról előzetesen beszámoltunk, augusztus 16-án kigördült a kazanyi Gorbunov repülőgépgyár kapuján a Tupoljev Tu-22M3 modernizált változatának a Tu-22M3M jelzésű verzió első példánya. A gép hamarosan megkezdi a földi próbákat, melyek sikeres teljesítését követően még az idén levegőbe emelkedhet.

A prototípus teljesen megújult elektronikát kapott, emellett szerkezeti megerősítésekre is sor került. A gyár vezérigazgatója szinte új gépként harangozta be a modernizált példányt, mely az átalakításokkal további 40-50 évig repülhet az Orosz Légierő kötelékében. A gép új avionikája, a navigációs és harci rendszerei standardizálva lettek a Tu-160M hasonló berendezéseivel. A tervek szerint a prototípus a földi tesztek után szeptemberben emelkedhet először levegőbe. Az orosz védelmi minisztérium a tesztek eredménye alapján dönti el, hogy megrendelje a bombázók sorozatos átalakítását, ha minden rendben halad, 30 repülőgép újulhat meg a Tu-22M3M szintnek megfelelően.

Fórum hozzászólások

 • gacsat
  Most akkor így mennyi a hatótávolsága?
  Utántölthető szóval kis túlzással amíg össze nem esnek a pilóták a székben...
 • Konkrétan a képre válaszolva, így se több, mint eddig, hiszen a képen még a nem utántölthető változat van. Alapból a harci hatósugara alapnak tekinthető fegyverzettel 2200-2400km. Átrepülési távolság 5100-6800km, de ekkor a visszaút már nem adott, tehát ez csak elég szélsőséges esetben tekinthető hatótávnak.
  A fenti adatokhoz kellene hozzáadni a 3000km-es fegyver hatótávolságot, de ez csak vízfelszíni célok ellen értendő.
  Mivel a Tu-22M3M se fog rendelkezni semmiféle komfortjavító rendszerrel, azaz a hajózók valószínű továbbra is az öreg KT-1-es ülésekben fognak ülni (hacsak ezeket nem cserélik le valamelyik K-36DM verzióra), a légiutántöltéssel maximum az egy felszállásból elvihető hagyományos fegyverzet mennyisége fog nőni, de a hatótáv érdemben nem.
  A mostani bevetéseken a Mozdok-Szíria oda-vissza repüléseket csupán 3 tonna fegyverzettel hajtották végre.
 • molnibalage
  A START szerződés ezek szerint semmis? Mert azok miatt szüntették meg a légi-urántölthetőségüket tudtommal.
  Mai helyzet szerint az OF kevés stratégiai bombázóval rendelkezik így az a 30 darab amit M3M szintre terveznek modernizálni nem oszt nem szoroz.(A SZU felbomlása után fokozatosan leépült a stratégiai bombázók száma)
 • Ez a protó már megkapta az új fedélzeti elektronikát amit a Tu-160M-be is szánnak és ezen a gépen fogják letesztelni.
 • deze75
  Azt szeretném kérdezni mi lett az a tudor az orrkúp tetején...van köze a radarhoz?
  Az utántöltő csőcsonk borítása lesz.
 • A Tu-22M4-es egyetlen példánya, a 4504-es átalakított M3-as:

  [​IMG]

  Jól látható, hogy a gép pótbeömlőinek száma 9-ről 12-re növekedett, mert az NK-32-esnek nagyobb a levegőátfutása, mint az NK-25-ösnek.

  [​IMG]

  [​IMG]

  A gép érdekessége, hogy bár a beömlők szekcióját lemódosították, de a gép végül nem kapta meg az NK-32-eseket, mert a programot még az érdemi átépítés előtt leállították.
  De a Tu-22M3M programhoz így 27 évvel később legalább megvannak az akkori tapasztalatok.
 • A pótbeömlők azok az eredeti Tu-22M-en is csak utánégetéshez kellenek vagy mindig? Ha mindig, akkor miért nem nagyobb szívócsatornát csináltak? Ilyen finomságokról lehet tudni valamit? Egyszerűbb ilyen "ajtóval" szabályozni, mint kúppal? A szívócsatorna első része úgy tudom szabályozható.

  (Az egész elv kicsit az F-111-es egyes változataira emlékeztet engem.)
 • A levegőbeömlőknek is van légellenállásuk, a kialakításukat egy adott sebességtartományra optimalizálják. Ez alatt az átáramló keresztmetszetük bizonyos hajtómű üzemmódhoz már nem elégséges, így ezekhez az alkami helyzetekhez pótbeömlőket nyitnak meg. Attól, hogy hangsebesség felett még csökkentik is a belső keresztmetszetet, a külső konturral nemigen tudnak mit kezdeni, így a fő beömlő a lehető legkisebb méretűre készül, ami ugyanakkor a lehető legtöbb levegőt képes a hajtóművek számára biztosítani, üzemmódtól függően. Ez egy olyan ellentmondás, amit csak kiegészítő beömlőkkel lehet feloldani.
 • The modernized version of the Tu-22M3M long-range bomber was presented today in Kazan. The roll-out and test assignment ceremony took place at the Kazan Aviation Plant. The new aircraft has both significantly modernized hardware and combat abilities and, as the Long Range Aviation Command reported, the bomber now has artificial intelligence.

 • Ennek kellett volna, de ez a példány még a szokásos nagyjavított NK-25-ösökkel repült.
  Szerintem az NK-32-2-esek még nincsenek gépbe építhető állapotban.

Ugrás a fórum topichoz