|

Csúszik a szlovák MiG-ek váltótípusának kiválasztása

A védelmi miniszter, Peter Pellegrini az mellett tette le a voksát, hogy kabinetjével több időt szánnak a MiG-29-esek váltótípusának kiválasztására. Az eredeti tervek szerint június 29-ig kellene döntésre jutniuk a két pályázó, az F-16V és a JAS-39C/D Gripen között, de inkább csúsztatják a győztes kihirdetését. A miniszter úr kiemelte, hogy mivel egy komoly, több milliárd dolláros döntésről lévén szó, szeretnének részletes, minden kétséget kizáró költségtervet készíteni.

Szlovákiának 2019 őszéig van szerződése Oroszországgal a 12 darab MiG-29-es üzemben tartásáról, ez évi 20-50 millió dollárjába kerül az adófizetőknek. A szerződés részeként több tucat orosz szakember tartózkodik állandó jelleggel a szliácsi bázison, jelenleg azonban erősen úgy tűnik, hogy vendéglátogatásuk elhúzódik még akkor is, ha Pozsony azonnal aláírja a szerződést valamelyik gyártóval.

A 0921-es oldalszámú szlovák MiG-29AS bemutatót repül. Lassan átadja a stafétát. Rácz Gyula, HTKA.hu,

A Saab-al már évek óta folytatnak egyeztetéseket, a svédek 18-24 hónap alatt szállítanák le a kért mennyiségű Gripen-t. Ha az F-16-osokra esik a voksuk, akkor tovább kell várniuk, 2023 körül érkezhetnek meg a szlovák „Harci Sólymok”. Ezeken felül utóbbi némileg nagyobb kapacitásával csábíthatja a maga oldalára a döntéshozókat, míg előbbi mellett az alacsonyabb költségek szólnak, de akármelyiket is választják, az előrelépést jelentene az orosz vadászokhoz képest. A minisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra a beszerzés és az üzemeltetés költségeit.

A svédek más oldalról is próbálják vonzóbbá tenni ajánlatukat, a Gripen győzelme (melyet már egyszer kihirdettek) esetén karbantartó központot hoznának létre északi szomszédunknál, így a magyar és a cseh Gripeneknek sem kéne Svédországba repülnie a nagyjavításokra.

Pozsony ambiciózus terveket szövöget hadereje modernizálásával kapcsolatban, 2030-ig 6,5 milliárd dollárt szánnak új eszközök beszerzésére. A hadi költségvetés jelenleg a GDP 1,2 százalékát emészti fel, ezt 2020-ra 1,6, míg 2024-re a NATO által kért 2 százalékra növelnék.