|

Francia járőrhajókat vásárol Argentína?

Úgy tűnik mégiscsak lehet valami azon argentin tervekből, miszerint francia járőrhajókkal erősítenék meg haditengerészetüket. A felek tervei szerint hamarosan véglegesítendő üzletben összesen 4 hajó kerülne a dél-amerikai országba, melyből 3 lenne új építésű.

A L'Adroit tengeri útján

A L’Adroit tengeri útján – valamiért Hermes névvel (a vízrebocsátáskor még L’Adroit volt rápingálva, és a DCNS most is úgy hivatkozik rá a hírben.) Naval Group,

A negyedik hajó a Naval Group (korábban: DCNS) és a PIRIOU koprodukciójában létrejött L’Adroit. A partoktól messze is tevékenykedni képes járőrhajók piacára betörni kívánó francia felállás a 2012-re elkészült hajót a Francia Haditengerészet részére bocsátotta tesztelésre és ezáltal az exportlehetőségek futtatására.

A L’Adroit a Kership OPV vonalának legnagyobb változata. ,

Kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy megépítésekor a L’Adroit ugyan még a Gowind hajócsaládba tartozott, viszont 2013-ban a két francia hajógyár úgy döntött, hogy KERSHIP nevű közös vállalatuk termékkínálatába emelik át a hajócsalád egyszerűbb, tisztán járőrhajó vonalát, a nagyobb korvettek maradnak csak a Gowind név alatt. A Kership járőrhajó kínálatában a közel 90 méteres L’Adroit kiépítése jelenti a csúcsot, de elérhetőek kisebb változatok is.

A L’Adroit belső tereinek elrendezése – a hangárban egy 5 tonnás könnyű helikopter fér el, míg a helipad alkalmas akár 12 tonnás forgószárnyasok – pl.: NH90 – fogadására is. DCNS,

Ahogy a címből sejteni lehet a beszerzés kapcsán már voltak megfutott körök, a felek 2016 óta egyeztetnek a dologról, tavaly rá is bólintottak a dologra, ám a hírek szerint 300 millió Euro körüli árat az argentinok végül elkezdték sokallni, árcsökkentést kértek. Erre a franciák mutattak hajlandóságot, 2018 februárjában adtak egy új ajánlatot, amit elvileg elfogadtak az argentinok, jelenleg a részletek véglegesítése zajlik. Egyes források szerint a nyárig megszülethet a szerződés.