|

A USS Mount Whitney

A Földközi-tengeren hajózó USS Mount Whitney (LCC 20) U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Krystina Coffey,

Az Egyesült Államok 6. flottájának zászlóshajójaként funkcionáló USS Mount Whitney (LCC 20) parancsnoki hajó a napokban Nyugat-Afrika partjaihoz, a Guineai-öbölbe látogatott: az olaszországi Gaeta városát honi kikötőjének tudó hajót a Obangame Express 2018 gyakorlatra vitte legénysége. Utóbbi a régió legnagyobb, a térségbeli kooperációt fejleszteni, csiszolni hivatott gyakorlata az Egyesült Államok regionális parancsnokságának (U.S. Africa Command) szervezésében.

A USS Mount Whitney a 2 db Blue Ridge osztályú hajó egyike – testvérhajója a USS Blue Ridge (LCC 19) Japánba van előretolva Jokoszuka honi kikötővel. A 60-as évek közepén megrendelt hajókat 1970-71 folyamán állították hadrendbe, tehát már relatíve öreg hajókról van szó. Ettől még jó ideig aktív állományban maradnak – a Mount Whitney például 2015-ben, majd 2017-ben esett át élettartam hosszabbító nagyjavításon és modernizáláson a horvát Viktor Lenac hajógyárban, melynek köszönhetően 2039-ig az aktív állományban maradhat.

A hajóosztály mindkét példányának hegyhez köthető a neve: az LCC 19 az Appalache részét alkotó Blue Ridge hegységről, míg az LCC 20 a kaliforniai Sierra Neveda hegységben legmagasabb csúcsa után kapta nevét. A Mount Whitney egyébként az alsó 48 tagállam legmagasabb hegycsúcsa is egyben. A kontinens és Észak-Amerikán belüli elhelyezkedése révén az Egyesült Államok legmagasabb hegycsúcsa egyébként az Alaszkában található Denali, avagy korábbi nevén Mount McKinley.