|

Megkezdődött a USS Nimitz vélhetően utolsó nagyjavítása

A USS Nimitz a Puget Sound Naval Shipyard egyik, itt még elárasztott szárazdokkjában. U.S. Navy photo by Thiep Van Nguyen II,

Március 1-vel megkezdődött a U.S. Navy aktuálisan legöregebb repülőgép-hordozójának újabb körös felújítása, modernizálása – az 1975 óta hadrendben álló USS Nimitz (CVN 68) a hónap első napján érkezett meg a honi kikötőjének közelében lévő hajógyár 6-os számú szárazdokkjába. A lassan 4,5 évtizede szolgáló hordozóegyébként nem is régen, 2015-2017 folyamán ugyanitt egy 16 hónapos felújításon esett át, amit 2017 nyarától egy őrjárat követett. Ezt kipipálva érkezett ismét a Seattle közeli hajógyárba.

A Nimitz osztályú egységek 50 év körülire tervezett szolgálati idejét, a CVN 68 korát és utódjának, a CVN 79-nek állapotát figyelembe véve vélhetően a mostani lesz az utolsó nagyobb horderejű munka ezen repülőgép-hordozón. A USS Nimitz várhatóan 2019-ben lesz újból őrjáratra küldhető és valamikor 2022 környékén válthatja majd le a Ford osztályú CVN 79 USS John F. Kennedy.

A USS Nimitz bevontatása az elárasztott. U.S. Navy photo by Thiep Van Nguyen II,

Az elkövetkező 15 hónap folyamán felújítást és állagmegőrzési jellegű munkák alá kerül többek között a hajótest, a hajócsavar tengelyek, propellerek, felújítják a lakókörleteket és különféle frissítéseket kapnak a hakó elektronikai komponensei. A tervek szerint a felújításon résztvevők összesítve mintegy 315 000 munkaórát raknak majd a hajó kipofozásába 2019 májusáig.

A Puget Sound Naval Shipyard and Intermediate Maintenance Facility (PSNS-IMF) szárazdokkjába tuszkolás egy másik szemszögből. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Christopher R. Jahnke,