|

ICEX 2018

Március 10-én a USS Connecticut meglátogatta az Ice Camp Skate területét. U.S. Navy photo by Mass Communication 2nd Class Micheal H. Lee,

Kora tavasz az ICEX gyakorlatot is jelenti a U.S. Navy és adott esetben a Royal Navy számára. Az Arktisz jege alatt két évente megrendezésre kerülő gyakorlat 5 hete alatt a haditengerészet besegít a tudományos kutatásokba is. Az ICEX 2018 első jégpáncél áttörésére március 7-én került sor – két éve egy Los Angeles, idén egy Seawolf, a USS Connecticut (SSN 22) hajtotta végre ezt a feladatot. Mivel azonban a U.S. Navy részéről jellemzően 2 tengeralattjárót küldenek a gyakorlatra elmondható, hogy a sarki jégen idén is átfurakodott egy Los Angeles is, történetesen a lenti fotón látható USS Hartford. A Royal Navy részéről egyébként a Trafalgar osztályú HMS Trenchant (S91) vesz részt a március 7-vel elstartolt gyakorlaton.

A USS Hartford SSN 768 március 9-én emelkedett a felszínre az ideiglenes kutatótábor közelében. A háttérben az SSN 22. U.S. Navy photo by Mass Communication 2nd Class Micheal H. Lee,

Az ICEX gyakorlatról 2011-ben írtunk kicsit részletesebben.

USS Connecticut a március 9-i jégáttörést követően. U.S. Navy photo by Mass Communication 2nd Class Micheal H. Lee,

Videó az eggyel korábbi gyakorlat kapcsán:

Fórum hozzászólások

 • A MIG-eket is csak agressornak használták a NATO gyakorlatokon.
  Felfoghatjuk úgy is,hogy jobbak agyunk mint bárki más mert nem csak agressor alakulataink hanem agressor haderőnk van... :D
 • Őszintén szólva, jó hogy részt veszünk ilyen gyakorlatokon is.
  Jó kis video, kicsit közelebb hozza a végrehajtókat a nézőhöz,mint az itthon megszokott felvételek, amit gyakorlatokon készítenek.
 • Mackensen

  Óvatosan bánnék a nagyobb tűzerővel mert a Stryker optikai és tűzvezető rendszere lehetővé teszi a 12,7-es nehéz géppuskában rejlő potenciál 100%-os kihasználását ellenben a BTR-el ahol ez szerintem még 50%-ot* sem éri el.

  *Éjszaka passzív módban max 400 méter a lőtáv ha bekapcsolják a sugárvetőket akkor 800 méter(viszont ilyenkor magadra festesz egy ide lőjetek táblát).A fegyverek irányzása kézi erővel történik ezért noha alkalmas lenne rá a légi célok leküzdése gyakorlatilag lehetetlen ezen kívül a menet közbeni tűzvezetés is csak lőszerpocsékolás.Erre jön rá a toronylövész figyelő műszereinek minősége(80-as évek szovjet haditechnikai színvonal 2014-ben) és látószöge is.
 • Ezt nem értem, a bakonyi gyakorlótelepeken semmi sincs? Ez most úgy hangzik hogy MO csak sivatagból állna. Ahogy a videót néztem semmi különlegeset nem láttam azon kívül hogy homokos talajon mozogtak, nálunk meg kavics van. Az erdei fenyőerdő vagy pár domb,bucka, gödör ekkora nagy szám?
  Vastag Gábor százados a Litvániába kiküldött magyar erők századparancsnokaként elmondta: a gyakorlás természetesen nagyon hasznos volt, hiszen Magyarországon ilyen típusú erdőségekkel és ilyen szinten átszegdelt területtel ritkán lehet találkozni.
 • Ezt nem értem, a bakonyi gyakorlótelepeken semmi sincs? Ez most úgy hangzik hogy MO csak sivatagból állna. Ahogy a videót néztem semmi különlegeset nem láttam azon kívül hogy homokos talajon mozogtak, nálunk meg kavics van. Az erdei fenyőerdő vagy pár domb,bucka, gödör ekkora nagy szám? <blockquote>Vastag Gábor százados a Litvániába kiküldött magyar erők századparancsnokaként elmondta: a gyakorlás természetesen nagyon hasznos volt, hiszen Magyarországon ilyen típusú erdőségekkel és ilyen szinten átszegdelt területtel ritkán lehet találkozni.
  </blockquote>

  Kapásból mondom, hogy a nyíregyházi (egykori) lőtér mellett elbújhat annak a terepnek az átszegdeltsége xD
 • Szlovák (média)para...,na kitől félnek már megint:

  http://www.topky.sk/cl/10/1446179/VIDEO-Vojenska-kolona-v-Bratislave--Urady-netusia--koho-armada-sa-prehana-po-Slovensku-

  [​IMG]

  http://www.bumm.sk/belfold/2014/12/21/hadoszlop-halad-at-pozsonyon-a-kormanynak-fogalma-sincs-melyik-hadsereghez-tartoznak

  :DDD
 • [​IMG]

  <i>Az izraeli légierő pilótái elégedetten repülhettek haza Görögországból. Az elmúlt években Törökország helyett riválisával, Görögországgal épített ki gyümölcsöző kapcsolatot az izraeli haderő. Ennek köszönhetően most az F-16I Soufa vadászbombázó repülőgépek pilótái az orosz Sz-300PMU1 légvédelmi rakétarendszerek ellen gyakorolhattak „élesben”.
  A NATO-tag Görögország ugyanis 1997-ben Oroszországtól vásárolt ilyen, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket. A cél eredetileg Ciprus görög ellenőrzése alatt álló területének légvédelmének erősítése volt. Törökország tiltakozása miatt végül az Sz-300-asok Krétára kerültek.

  Az izraeli kétüléses támadó repülőgépek így az Iniohos-hadgyakorlat alatt olyan, működő rakétarendszerek ellen gyakorolhattak, melyekhez hasonló légvédelmi rendszereket Irán kíván hadrendbe állítani a közeljövőben. Ez pedig felbecsülhetetlen értékű információt és tapasztalatot jelenthet, ha az izraeli légierő az iráni Sz-300-asokkal kerülne szembe. </i>
  http://www.honvedelem.hu/cikk/50850

  [​IMG]
 • [​IMG]

  Az első thai - kínai hadgyakorlat. Gripen vs kínai légierő.

  http://alert5.com/2015/11/09/rtafplaaf-joint-air-exercise-falcon-strike-is-from-nov-16-27/
 • November másodikán elkezdődött a kétévente megrendezésre kerülő "Blue Flag" hadgyakorlat Izraelben. Az idei gyakorlatsorozatra az USA-ból, Görögországból, Lengyelországból, Olaszországból, Németországból, Franciaországból, és idén először Indiából érkeztek a harci repülőgépek.
  Illetve kisebb szárazföldi egységek, India pld egy c-130 ra való katonát elhozott saját "Garud" elitalakulatából.
  a képen: érkezik a Luftwaffe.
  [​IMG]

Ugrás a fórum topichoz