|

Pilótahiba okozta az izraeli F-16-os vesztét

Az Izraeli Légierő (IAF) vasárnap hozta nyilvánosságra a kivizsgálás eredményét, mely végső soron a pilótákat jelölte meg az eset felelőseként. A két hajózó annyira koncentrált a feladatuk végrehajtására, hogy figyelmen kívül hagyták a rakéta indítására figyelmeztető rendszer jelzését, és nem megfelelően hajtották végre az ilyenkor szükséges önvédelmi intézkedéseket.

Az egész február 10-én kora reggel kezdődött, amikor egy iráni drón megsértette az izraeli légteret. Az IAF egyik AH-64 Apache helikoptere érkezett meg elsőként és lőtte le az UAV-t, közben pedig 8 darab F-16I Sufa vadászbombázót készítettek fel az ellencsapásokra. Szíria területén kaptak 12 szír és iráni célpontot, köztük a kilövőállást, ahonnan a pilóta nélküli gépet is útjára indították. A gépek a légvédelmi tűz ellenére sikeresen kiiktatták célpontjaikat, majd visszafordultak a bázisuk felé. A szíriai légvédelem azonban a hazafele tartó útjukat is megnehezítette, ekkor – a korábbi híreknek megfelelően – egy Sz-200 Vega rakétája (NATO kódnevén SA-5 Gammon) elég közel haladt el az egyik vadászbombázóhoz, hogy a közelségi gyújtója működésbe lépjen, és a robbanás repeszei eltalálták az F-16-ost. A bevetés során összesen 27 rakétát indítottak az izraeli kötelékre, ebből 13-at miközben az iráni drón kilövőállásra csaptak rá.

A Sufa roncsa a földetérés után | Fotó: Reuters ,

A pilóta és a fegyverkezelő sikeresen katapultáltak, a személyzet nélkül maradt repülőgép pedig már izraeli területen, Kibbutz Harduf közelében csapódott a földnek. A kutató-mentő szolgálat jól vizsgázott, 52 perccel a gépelhagyás után már kórházban kezelték a személyzetet. A pilóta súlyosabb sérüléseket szenvedett, de a fegyverkezelője kisebb sebesüléssel megúszta az esetet, már mindkettőjüket hazaengedték a kórházból.

Az egyik indított Sz-200-as maradványai | Forrás: ynetnews.com ,

A részletekről az izraeli haderő vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot számolt be a médiának. A bizottság részletekbe merülve elemezte a bevetést, a vizsgálat megfelelőnek ítélte meg a küldetés megtervezését, és a hírszerzés alapossága sem hagyott kívánnivalót maga után, a bevetés során sikerült kiiktatni a célokat. A roncsok között megtalálták az F-16-os önvédelmi rendszereit is, mely a vizsgálatok szerint működőképes volt, és figyelmeztette a személyzetet a rakétaindítás tényére. A másik hét vadászbombázó meg is kezdte az ellentevékenységet, az állandó elektronikai zavarás mellé a dipólköteg és infracsapda szórók is működésbe léptek, a lelőtt gép személyzete azonban nem követte az ilyenkor bevett protokollt, mely szerint az önvédelem prioritást élvez a feladat végrehajtásával szemben.

A légierő képviselői hozzátették, hogy az indított rakéták száma meghaladta a korábbi bevetéseken tapasztaltat, azonban ezt is számításba vették a feladat tervezésekor. Azt is megerősítették, hogy az oroszoknak, akikkel rendszeresen egyeztetnek a légi konfrontálódás elkerülése végett, semmi közük nem volt az UAV indításához.

 

Fórum hozzászólások

 • kacsacsor
  Eddig 176 ezer menekült.
  [​IMG]
  Abban bízok, hogy a nagykutyáknak (a nagy-részének) Kardigán és bábhadserege bevonulása szíriába (mindamellett semmilyen ensz határozat nem ad erre jogot neki) otthon belpolitikailag annyira kínos lesz, hogy lépni fognak. Mert valljuk be, itt arról szól ez a döntés, hogy mennyi szavazót és népszerűség vesztést okoz ez nekik otthon. Erről persze nem árultak el semmit, de a sietve meghozott EU-s azonnali nyilatkozat az sejteti, hogy komoly érvágásra számíthatnak, ha hagyják az egészet. Ha nem így lett volna, nem tartanak a nagykutyák azonnali virtuális röpgyűlést. Szorítja a nyakukat a dolog. Pld Jemennél még véletlenül sem volt ilyen aggódás, pedig ott súlyos járvány és éhínség volt, komoly áldozatokkal. Az emberi jogok is attól függenek, hol élnek az emberek. Anno Ruandával se foglalkoztak. Tehát a kulcs a saját ország beli belpolitikában van, ott okoz-e veszteséget nekik a török bevonulás, na meg a háborús bűncselekmény (a lakosságcsere).
 • Több mint hárommillió menekültet küldene vissza a Szíriában létrehozandó biztonsági övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki erre hivatkozva indított támadást a polgárháború sújtotta ország északi részén élő kurdok ellen. A menekültek visszaküldése azonban nem csak a háború miatt nehéz feladat: legtöbbjük városokban él és dolgozik, gyerekeik születnek, majd török iskolába íratják be őket. Ankarában és a török-szír határon beszélgettünk a menekültkérdésről törökökkel, szírekkel és az őket támogatókkal.
  "Ha visszaküldenének, belehalnánk" – Erdogan háborúja szír menekültek szemével
 • Hétfőn Mark Esper amerikai védelmi miniszter, aki előre be nem jelentett látogatásra utazott Afganisztánba, Kabulban már közölte: a Pentagon (védelmi minisztérium) azt tervezi, hogy kisebb létszámú csapatot hátrahagy az ottani olajmezők védelmére annak érdekében, hogy azok ne kerülhessenek az Iszlám Állam terrorszervezet kezére. Esper ugyanakkor leszögezte, hogy ez a terv még nem végleges. Amerikai sajtóinformációk szerint Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor már tájékoztatta a javaslatról Trump elnököt, aki támogatta is az elképzelést.
  Egy "kis hadsereget" Szíriában hagy Donald Trump


  Donald Trump amerikai elnök szerint egy kis létszámú amerikai csapat Szíriában marad. Trump szerint a Szíriában maradó kevés amerikai katona Szíria teljesen más részén, részben a jordániai és az izraeli határhoz közel, részben pedig Irakhoz közel tartózkodik majd.
  Közben az amerikai katonák a korábbi washingtoni bejelentésnek megfelelően elhagyták Szíria északkeleti vidékét. "Mindig is azt mondtam, hogy ha már oda megyünk, óvjuk meg az olajmezőket" - mondta az elnök a Fehér Házban újságíróknak.
  Egy kis létszámú amerikai kontingens marad Szíriában
 • zeal
  Én is csodálkoztam, hogy két pohár meg egy "Óóóó..." = egy üveg, de ez van.
  Már 2 üvegnél járok, plusz a pálesz. (Aztamindenit' a családi pálesz mekkora higitó hulladék... :hadonaszos:) :D:D:D
  Pezsgőtől (már 1 üvegtől is) 1 napig minimum mocskos másnapos lennék, 2 üvegtől és pálesz "dugóktól" a tetejére pedig legalább 2 nap teljes lepusztulás iszonyatos fejfájással. Ezt a pezsgő dolgot nem nekem találták ki. 1-2 deci maximum, ezt már megtanultam. :)
 • https://kitekinto.hu/2019/10/21/europan-kivul/megis-maradhatnak-sziriaban-amerikai-csapatok/176343/
  "Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy csapatokat hagyjon a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia ellenőrzése alatt álló északkelet-szíriai olajmezők térségében, hogy az energiahordozók ne juthassanak az Iszlám Állam vagy más terrorszervezetek kezére – közölte Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfőn Kabulban. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: végleges döntés a kérdésben – különösen, ami a kontingens létszámát illeti – még nem született."

  Ez elég aljas húzás. Ha kurdok Irakba menekülnek, akkor miért is maradnának nekik olajmezőik Szíriában? Ráadásul mi ez a szar duma a terroristákról. Eddig úgy volt, hogy a terület az SDF területe az pedig, ha jól tudom tagozódik a Szír Hadseregbe. Szóval nem tudom mi ez szarkavarás megint. Azok a lelőhelyek mindíg is a Szír állam tulajdonában voltak, míg az ISIS, majd a kurdok vezette SDF rá nem tette a kezét...
 • "A miniszter szerint a lépés segíthetné a régió stabilizálását, ebbe a zónába térhetnének vissza az országból elmenekült emberek, de fogadná az országon belüli civil lakosságot is. A nemzetközi felügyeletbe a németek bevonnák Oroszországot és Törökországot is, mint a környék katonai akcióiban különösen aktív szereplőket.

  Kramp-Karrenbauer hozzátette, Németország kész katonákat is küldeni a térségbe a helyzet normalizálása érdekében."

  A németek azok, akik belpolitikailag érintettek a kurd kérdés megoldásában. Természetesen az utóbbi években legtöbbet vesztő kormánypárt nyilatkozgat, mivel (véleményem szerint) ha nem tesznek semmit, további népszerűség vesztésre számíthatnak a kurd kérdés miatt.
  Németország egy nemzetközileg felügyelt biztonsági zóna létrehozását javasolja Szíriában

  https://index.hu/kulfold/2019/10/22...zag_nemetorszag_kurdok_iszlam_allam_javaslat/
 • Még mindig tárgyalnak. Hogy mikor lesz vége azt nem lehet tudni. Itt egy hosszabb vágatlan részekből a tárgyalások megkezdéséről, az akkor még üres sajtóteremmel.
 • Leonidas
  "A miniszter szerint a lépés segíthetné a régió stabilizálását, ebbe a zónába térhetnének vissza az országból elmenekült emberek, de fogadná az országon belüli civil lakosságot is. A nemzetközi felügyeletbe a németek bevonnák Oroszországot és Törökországot is, mint a környék katonai akcióiban különösen aktív szereplőket.

  Kramp-Karrenbauer hozzátette, Németország kész katonákat is küldeni a térségbe a helyzet normalizálása érdekében."

  A németek azok, akik belpolitikailag érintettek a kurd kérdés megoldásában. Természetesen az utóbbi években legtöbbet vesztő kormánypárt nyilatkozgat, mivel (véleményem szerint) ha nem tesznek semmit, további népszerűség vesztésre számíthatnak a kurd kérdés miatt.
  Németország egy nemzetközileg felügyelt biztonsági zóna létrehozását javasolja Szíriában

  https://index.hu/kulfold/2019/10/22...zag_nemetorszag_kurdok_iszlam_allam_javaslat/
  Érdekes ez a német aktivitás...
 • https://syria.liveuamap.com/en/2019/22-october-cpmplete-text-of-turkish-russian-agreement-on
  https://syria.liveuamap.com/en/2019/22-october-it-is-very-important-that-we-managed-to-agree

  ha jól értem, a szultán - és a török közvélemény - megkapja a 30 kilométeres biztonsági övezetet
  azzal a kisebb korrekcióval, hogy ott max járőrözhetnek a ruszkikkal, a határon szír határőrök fognak állni
  a megállapodásban a migrácsok betelepítéséről nem esik szó
 • valamint nem esik szó afrinról albabról és a mostani hadjáratban már elfoglalt részről
  az marad már ahogy van, vélhetően szíriának elveszett
 • Leonidas
  Ez pedig egy élő live stream

  Na végzett a csapat. A video végén van. Most jönnek a reakciók. Furcsán néznék ha Kardigánnak megengednék, hogy telenyomja szír lázadóval a sávot, mert ugye az súlyos háborús és emberiesség ellenes bűntett, ebbe ép eszű ország nem mehet bele. Egyenlőre nincs ensz felhatalmazás sem a megegyezésre. Bár a másik négy "nagykutyával" biztos alaposan egyeztetett Putyin.
  aamen
  valamint nem esik szó afrinról albabról és a mostani hadjáratban már elfoglalt részről
  az marad már ahogy van, vélhetően szíriának elveszett
  Ezt majd megtudjuk később, hogy mik a részletek. A németek is nagyon jönnének szétválasztó járőröknek.
 • aamen
  https://syria.liveuamap.com/en/2019/22-october-cpmplete-text-of-turkish-russian-agreement-on
  https://syria.liveuamap.com/en/2019/22-october-it-is-very-important-that-we-managed-to-agree

  ha jól értem, a szultán - és a török közvélemény - megkapja a 30 kilométeres biztonsági övezetet
  azzal a kisebb korrekcióval, hogy ott max járőrözhetnek a ruszkikkal, a határon szír határőrök fognak állni
  a megállapodásban a migrácsok betelepítéséről nem esik szó
  Miert maradna torok kezen? Miert kellene torokorszagnak egyaltalan?
  A masik zseb se kellett nekik.
  A toroknek nem a terulet kell. Minek is kellene egy csomo kurd a nyakaba? Pont elenkezoleg.
  A toroknek az kell amit nyilatkoznak is egy utkozozona amit ok ellenoriznek es a fegyveres kurd csoportokat felszamolhatjak ott es megakadajozhatjak hogy torok teruletre fegyver vagy kurd harcos kerzljonn.

Ugrás a fórum topichoz