|

Lelőttek Szíria felett egy izraeli F-16-ost

Szombat reggel sziréna hangja zavarta fel Izrael északi részén lakó civilek életét, egy iráni gyártású, szíriai területről indított drón tartott ugyanis az ország felé. Az azonosítatlan UAV-t már izraeli légtérben sikerült elfogni és megsemmisíteni, egy harci helikopter személyzete lőtte le a gépet.

Az esetre reagálva szinte azonnal ellencsapásra indultak az IAF vadászbombázói, mélyen szíriai területen mértek csapást több célpontra, köztük az UAV-t indító platformot is kiiktatták. A bevetést azonban az Izraeli Légierő sem úszta meg veszteség nélkül, az egyik kétüléses F-16I Sufa vált a szír légvédelem áldozatává. A gép izraeli területen zuhant le, mindkét pilóta katapultált, őket a kutató-mentő szolgálat sikeresen felszedte és kórházba szállította. Mindkettejük állapota stabil, egyikük azonban súlyos sérüléseket szenvedett. A szírek állítása szerint a vadászbombázót Sz-200 Vega légvédelmi rendszerrel kényszerítették a földre. A 2006-os libanoni háború óta ez volt az első idegen kezűség miatti harci vesztesége a légierőnek.

Az izraeli haderő Iránra mutogat, a következőképpen reagáltak a reggel történtekre: „Irán olyan szituációba taszítja a régiót amelyről maguk sem tudják, hogy hogy fog végződni. Mi magunk több eshetőségre is fel vagyunk készülve… akárki is felelős ezért az esetért, megfizet majd érte.”

F-16I teljes terheléssel ,

A gépveszteséget követően a csapásmérők második hulláma is megindult, az 1982-es libanoni háború óta ez volt a kifejezetten a szír légvédelem ellen irányuló legnagyobb volumenű bevetésük. 12 célpontot, köztük 4 szír és 4 iráni légvédelmi egységet támadtak. A Hezbollah természetesen sikerként könyvelte el a vadászbombázó megsemmisítését, és arról nyilatkoztak, hogy egy új stratégiai fázis kezdetét jelentette a szombat reggel.