|

F-35 helyett F-15-ösöket vásárolhat Izrael

Bár az Izraeli Légierő elégedett az eddig  átvett 9 darab F-35I Adir-ral, úgy tűnik, egy harmadik századnyi gép megrendelése helyett inkább új gyártású F-15-ösök mellett teszi le voksát a vezetőség.

Izraeli források szerint az IAF (Israeli Air Force) néhány hónapon belül dönt legújabb vadászbombázó rendeléséről. Eddig egyértelműnek tűnt, hogy már csak a Lockheed Martin 5. generációba sorolható gépében gondolkodnak, a most nyilvánosságra került hírek azonban arról számolnak be, hogy a légierő parancsnoka, Amikam Norkin inkább újabb F-15-ösök beszerzése felé hajlik. A vezérőrnagy májusban nyújtja be javaslatát, melyre a megvalósulás előtt még a vezérkarnak, valamint a védelmi minisztériumnak is rá kell bólintania.

Az Izraeli Légierő F-15I Raam gépe a 2017-es Függetlenség Napja alkalmából tartott ünnepségen | Forrás: commons.wikimedia.org ,

Az IAF öregedő harcigép flottája szükségszerűvé teszi új beszerzések lebonyolítását. Ugyan az utolsó F-16A/B gépekkel repülő századot tavaly állították le, mind a mai napig alkalmazzák a 70-es években beszerzett F-15A/B-ket. Utóbbiak átestek a Baz-2000 modernizációs programon – mely során megteremtették a JDAM bombák alkalmazásának lehetőségét -, ennek ellenére a koruk és kihasználtságuk miatt nyugdíjazásuk hamarosan elkerülhetetlenné válik. A fiatalabb F-15I Raam (Mennydörgés) gépek is betöltötték már a 20. életévüket, így egyedül az F-16I Sufa-k (Vihar) mondhatók relatíve újnak.

Az ország idáig 50 példányt rendelt a saját igényeik szerint kialakított F-35I Adir típusból, ezekkel két századot töltenek fel 2024-ig. Norkin vezérőrnagy szerint nyilvánvaló hátrányai ellenére az F-15I újabb verziójának megrendelése több pozitívummal is járna. Az F-35 legnagyobb előnye a “lopakodó” kialakítás, ez azonban korlátozza a hordozható fegyverzet mennyiségét. Ha pedig a külső függesztőkre is bombákat pakolnak, akkor már az öreg vadászbombázó képességei többet nyújtanak. Az F-15-ös ugyanis képes nagyobb fegyverek hordozására, ráadásul azokat a bázistól nagyobb távolságra képes alkalmazni. Egy másik indok, hogy a légierő kombinálva használhatná a két típus előnyeit ahelyett, hogy csupán az egyikre támaszkodna teljesen.

Első izraeli F-35I

Nagy pillanat az Izraeli Légierő számára: levegőbe emelkedik első F-35I Adir vadászbombázójuk. Lockheed Martin,

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az IAF összesen 50 példányt kapna az 5. generációs típusból, csupán eltolnák a harmadik század felállítását a következő évtized végére. Akárhogy is döntenek, a szerződés aláírására 2020 után kerülhet sor, a finanszírozást pedig a 2016-ban jóváhagyott és jövőre érvénybe lépő, 10 évre szóló amerikai haditechnikai támogatásból oldják meg.

Fórum hozzászólások

 • molnibalage
  [​IMG]

  Érdekes kevert konfig. A törzs alattit nem ismerem fel és a bal külső fehér rakéta is érdekes, hogy miért van fent. Az valami régebbi AAM-nek tűnik.
  Azok nem AIM-7-esek?
 • molnibalage
  [​IMG]

  Érdekes kevert konfig. A törzs alattit nem ismerem fel és a bal külső fehér rakéta is érdekes, hogy miért van fent. Az valami régebbi AAM-nek tűnik.
  Python 3-as szerintem.
 • fishbed
  Mondjuk elég vegyes a rakéta függesztés. Sparrow, amram,python 3 aztán 2db python 4 vagy 5-ös.
  Gondolom egy szükségmegoldás, függesztették ami épp volt.
 • fishbed
  Mondjuk elég vegyes a rakéta függesztés. Sparrow, amram,python 3 aztán 2db python 4 vagy 5-ös.
  Ez valami nagyon '90-es évekbeli fotó lehet.
 • molnibalage
  [​IMG]

  Érdekes kevert konfig. A törzs alattit nem ismerem fel és a bal külső fehér rakéta is érdekes, hogy miért van fent. Az valami régebbi AAM-nek tűnik.
  A középső az egy Ophir felderítő pod, az Amraam előtt a CFT-n meg van egy EL/L-8222 ECM pod
 • molnibalage
  [​IMG]

  Érdekes kevert konfig. A törzs alattit nem ismerem fel és a bal külső fehér rakéta is érdekes, hogy miért van fent. Az valami régebbi AAM-nek tűnik.
  Python-3 izraeli légiharc-rakéta, infravörös önvezérlésű, a 80-as években volt jópár-tucatnyi légigyőzelmük vele. Lehet, hogy már az élettartama vége felé járhatott, és azért függesztették fel hogy közeli légiharc esetén azt indítsák elsőként. A törzs alatti az talán valami elektronikai felderítő-konténer, vagy ki tudja, az izraeliek nem túl bőbeszédűek a saját elektronikájukról.
 • fishbed
  Mondjuk elég vegyes a rakéta függesztés. Sparrow, amram,python 3 aztán 2db python 4 vagy 5-ös.
  A 2011-ben Ostravában kiállított izraeli F-15ösökön is hasonlóan vegyes fegyverzet volt, csak póttartályokkal. Szerintem ez is valamilyen "megemlékező fotózás" lehetett.
 • A Sas visszatér: nyolcvan új példány az F-15-ösökből

  Negyvenöt éve repült az első Eagle, de ma is dolgozik a gyártósor. Hogyan lesz a modernizált F-15EX az ötödik generációs F-35-ös fegyverhordozója?
  Az amerikai fegyveres erők beszerzési programja az Egyesült Államokon kívül is érdeklődésre tart számot, némi információt nyújtva az amerikai haderőfejlesztés irányairól, vagy akár a hiányosságokról. A 2020-as lista azonban olyan tételt tartalmaz, ami világszerte komoly meglepetést okozott. A hadügyi tárca száztíz harci gépet tervez beszerezni, héttel kevesebbet, mint 2019-ben, ezen belül negyvennyolc F-35-öst, nyolccal kevesebbet, mint az idei tervszám, és a légierő számára – itt a meglepetés – nyolc F-15EX típusú gépet, ami része, és ez az igazi meglepetés – egy nyolcvan gépes Eagle-csomagnak, amit 2024-ig tervez szolgálatba állítani a US Air Force. Korábban a haderőnemnek épp az F-35-ösök beérkezése volt az, ami kvázi feleslegessé tette ezeknek a negyedik generációs gépeknek a további szolgálatba állítását.

  [​IMG]

  Az F-15-ösök váratlan reneszánsza – ezzel a címmel írt elemzést minderről a tekintélyes aviatikai szaklap és portál, a FlightGlobal. A cikk arra emlékeztet, a típus első példánya 1972-ben repült, vagyis negyvenöt évvel ezelőtt, amikor még Nixon volt az elnök és tartott a vietnami háború... Az is kétségtelen viszont, hogy az eredetileg a McDonnell Douglas által fejlesztett, erős, kéthajtóműves, többfeladatú, robusztus gépnek (sokan még mindig nem hiszik el, de fél szárnnyal is leszállt egyszer...) most is működik a gyártósora, hála a katari és a szaúdi megrendeléseknek. De mi szükség van erre a gépre annak a légierőnek, amely nem is egy, hanem immár két ötödik generációs típust tart szolgálatban?

  Az elsődleges funkció az üzemidejüket kirepült F-15C-k pótlása elfogó vadászként. Más feladatkörben pedig éppenséggel az F-35-ös mellé rendelik a hadszíntereken az „öreg” kollégákat, mégpedig abból a megfontolásból, hogy az F-15-ös úgymond fegyverhordozója legyen a fejlettebb, de kisebb típusnak, amelynek belső fegyver-rekeszébe bizonyos nagyobb támadófegyverek nem férnek el, ha pedig külső fegyvertartókra függesztik a méretes muníciót, vége a „lopakodó” jellegnek és előnyeinek.

  [​IMG]

  Vagyis az F-35-ös a maga alacsony észlelhetőségű kiképzésével, akár az ellenséges légtérben repülve, megtalálja és megjelölheti a célpontokat, az adatátviteli rendszer révén a céladatok megjelennek az F-15-ösök személyzete és fegyverrendszere számára is, és a megfelelő eszközt tehát erről a nagyobb gépről indíthatják, távolabbról, onnan, ahol a nem „lopakodó” gépek sincsenek annyira kiszolgáltatva a célpontot védő rakétáknak és vadászoknak. A szisztéma kicsit hasonlít arra az amerikaik által régóta használt „Vadmenyét-formációra”, amely elsősorban az ellenséges légvédelmi egységek kiiktatását kapta feladatul, hasonló munkamegosztással, a kilencvenes évek elején Magyarországon is tartott bemutatót az akkori felállásban Wild Weasel kötelék, egy F-16-os a maga akkor fejlett szenzoraival, és a hatalmas teherbírású F-4 Phantom.

  Az sem lényegtelen, hogy noha az F-35-ös csak egy hajtóműves, az egy órára jutó üzemeltetési költsége ennek ellenére magasabb, 35 ezer dollár körüli. Mindeközben az F-15-ösökre bővebben van személyzet és az évtizedek alatt kiépült alkatrész-bázisa is stabil. A nyolcvan gép az F-15EX variáns lesz. A modernizálás elsősorban a passzív és aktív védelmi rendszer felújítását és új repülési szoftvert jelent, és valószínű, legalábbis a gyártó Boeing azt reméli, hogy a megrendelés egyben erősíti majd a Sasok újabb külföldi eladásainak esélyeit is.
  http://iho.hu/hir/a-sas-visszater-nyolcvan-uj-peldany-az-f-15-osokbol-190320
 • anonim999
  Az elsődleges funkció az üzemidejüket kirepült F-15C-k pótlása elfogó vadászként.
  Ez rész furcsa, mert elfogó vadász, mint típus megszűnt az F-106-tal 1988-ban. Az F-15 "klasszikus légifölény" vadászgép. Attól, hogy QRA és esetleg háborús készültségből végez felszállást ettől még nem elfogó vadászgép. Simán F-15-öt feladatkörét betölti.

  Más feladatkörben pedig éppenséggel az F-35-ös mellé rendelik a hadszíntereken az „öreg” kollégákat, mégpedig abból a megfontolásból, hogy az F-15-ös úgymond fegyverhordozója legyen a fejlettebb, de kisebb típusnak, amelynek belső fegyver-rekeszébe bizonyos nagyobb támadófegyverek nem férnek el, ha pedig külső fegyvertartókra függesztik a méretes muníciót, vége a „lopakodó” jellegnek és előnyeinek.
  Milyen fegyverekre gondolnak itt?

  A JSOW-nak lesz hajtóműves változata, ami tudtommal elfér az F-35-be. Milyen hosszabb lándzsa kell amikor a stealth képesség miatt 100 km távolságig jó esetben azt csinál a gép, amit akar? Ok, JASSM, de hajtóműves JSOW mellett minek? Az F-35A egyik lényege, hogy a stealth miatt közel tud menni és nem 2-4 db nagyobb cuccot indít, hanem 8 db SDB I/II-őt.

  Az külső függesztésű F-15-ös ellen alsó hangon 250 km távolságig jó az Sz-400, de elvi szinten messzebbre is jó az 40N6-tal. Persze lehet horizont alá menni, annak minden következményével. Tehát minek kell olyan platform, ami igen kevés célt indít, ergo igen kevés célcsatornát foglal le? SDB-vel közel menni nem tud, hiába visz el egy rakatot.

  [​IMG]

  Vagyis az F-35-ös a maga alacsony észlelhetőségű kiképzésével, akár az ellenséges légtérben repülve, megtalálja és megjelölheti a célpontokat, az adatátviteli rendszer révén a céladatok megjelennek az F-15-ösök személyzete és fegyverrendszere számára is, és a megfelelő eszközt tehát erről a nagyobb gépről indíthatják, távolabbról, onnan, ahol a nem „lopakodó” gépek sincsenek annyira kiszolgáltatva a célpontot védő rakétáknak és vadászoknak.
  Púder. Erre van megfelelő platform, úgy hívják B-52 és B-1. Erre új vadászgép elég elég muris és drága. Vagy egyszerűbb lenne akkor benyögni a valóságot, hogy túl lassan érkezik az F-35A, öregszik és kevés az F-16C, kell réskitöltés. Arcvesztés lehet, de az FB-111 is így született meg, ami azért nagyon nem volt egy B-1A sem B-1B...

  A szisztéma kicsit hasonlít arra az amerikaik által régóta használt „Vadmenyét-formációra”, amely elsősorban az ellenséges légvédelmi egységek kiiktatását kapta feladatul, hasonló munkamegosztással, a kilencvenes évek elején Magyarországon is tartott bemutatót az akkori felállásban Wild Weasel kötelék, egy F-16-os a maga akkor fejlett szenzoraival, és a hatalmas teherbírású F-4 Phantom.
  Hujujujujujuj...

  Szezon és fazon. Az F-4G az 100%-ban SEAD gép, semmi másra nem használták. Az F-16-osra lehetett már AGM-45 és AGM-88-at is tenni, de nem volt HTS pod. Ez esetben max. arról lehet szó, hogy az F-4G adott át valahogy adatokat (volt azon Link 16....?), de ha ez nem volt lehetséges, akkor a HTS pod nélküli F-16C legfeljebb HAS (HARM As Senor) módban indíthatta az AGM-88-at, tehát ez nem igazán jó hasonlat. Ezen inkább arról szólhatott, hogy az F-4G volt a SEAD és az F-16C a DEAD bombákkal. Csak ez "picit" más dolog.

  Az sem lényegtelen, hogy noha az F-35-ös csak egy hajtóműves, az egy órára jutó üzemeltetési költsége ennek ellenére magasabb, 35 ezer dollár körüli.
  Na ez az, ahol megroppan az ég...

  https://www.google.com/url?sa=t&rct...08-2012.xlsx&usg=AOvVaw39KBqhK9jBZNWYd8m_K9Xc

  Izé. Az összes F-15 változat drágábban repült már 6-10 éve is. Azóta volt infláció is és a gépek öregedtek. Az upgrade-ek költségei is rakódnak rá az átlagra. Az F-35A költsége meg csökkenni fog jó darabig.

  Mindeközben az F-15-ösökre bővebben van személyzet és az évtizedek alatt kiépült alkatrész-bázisa is stabil.
  Én nem vettem észre valamit és nagy hirtelen megszűnt a generális USAF pilótahiány? Tessék csak beírni azt a keresőbe, hogy "USAF lacks pilot" vagy "USAF pilot shortage". 2016 óta csak úgy ömlenek a cikkek. Ez kezdetben 1000 pilóta volt. a 2018-as cikkben ez már 2000. Tehát kétszemélyes gépekkel csökkentjük a pilótahiányt az egyszemélyes F-35A-val szemben? Tessék...? Keresem a kandi kamerát.

  https://www.businessinsider.com/air...-shortage-but-struggling-with-training-2018-7

  Hát gyerekek, ekkora púderozását annak, hogy "kilobbiztunk 8 db gépet és esetleg még többet" még a büdös életben nem láttam.
 • molnibalage
  Ez rész furcsa, mert elfogó vadász, mint típus megszűnt az F-106-tal 1988-ban. Az F-15 "klasszikus légifölény" vadászgép. Attól, hogy QRA és esetleg háborús készültségből végez felszállást ettől még nem elfogó vadászgép. Simán F-15-öt feladatkörét betölti.


  Milyen fegyverekre gondolnak itt?

  A JSOW-nak lesz hajtóműves változata, ami tudtommal elfér az F-35-be. Milyen hosszabb lándzsa kell amikor a stealth képesség miatt 100 km távolságig jó esetben azt csinál a gép, amit akar? Ok, JASSM, de hajtóműves JSOW mellett minek? Az F-35A egyik lényege, hogy a stealth miatt közel tud menni és nem 2-4 db nagyobb cuccot indít, hanem 8 db SDB I/II-őt.

  Az külső függesztésű F-15-ös ellen alsó hangon 250 km távolságig jó az Sz-400, de elvi szinten messzebbre is jó az 40N6-tal. Persze lehet horizont alá menni, annak minden következményével. Tehát minek kell olyan platform, ami igen kevés célt indít, ergo igen kevés célcsatornát foglal le? SDB-vel közel menni nem tud, hiába visz el egy rakatot.

  [​IMG]


  Púder. Erre van megfelelő platform, úgy hívják B-52 és B-1. Erre új vadászgép elég elég muris és drága. Vagy egyszerűbb lenne akkor benyögni a valóságot, hogy túl lassan érkezik az F-35A, öregszik és kevés az F-16C, kell réskitöltés. Arcvesztés lehet, de az FB-111 is így született meg, ami azért nagyon nem volt egy B-1A sem B-1B...


  Hujujujujujuj...

  Szezon és fazon. Az F-4G az 100%-ban SEAD gép, semmi másra nem használták. Az F-16-osra lehetett már AGM-45 és AGM-88-at is tenni, de nem volt HTS pod. Ez esetben max. arról lehet szó, hogy az F-4G adott át valahogy adatokat (volt azon Link 16....?), de ha ez nem volt lehetséges, akkor a HTS pod nélküli F-16C legfeljebb HAS (HARM As Senor) módban indíthatta az AGM-88-at, tehát ez nem igazán jó hasonlat. Ezen inkább arról szólhatott, hogy az F-4G volt a SEAD és az F-16C a DEAD bombákkal. Csak ez "picit" más dolog.


  Na ez az, ahol megroppan az ég...

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwj8y6z5jZHhAhWkmIsKHc-oD6sQFjAAegQIBRAC&url=https://timemilitary.files.wordpress.com/2013/04/afcap-data-for-2008-2012.xlsx&usg=AOvVaw39KBqhK9jBZNWYd8m_K9Xc

  Izé. Az összes F-15 változat drágábban repült már 6-10 éve is. Azóta volt infláció is és a gépek öregedtek. Az upgrade-ek költségei is rakódnak rá az átlagra. Az F-35A költsége meg csökkenni fog jó darabig.


  Én nem vettem észre valamit és nagy hirtelen megszűnt a generális USAF pilótahiány? Tessék csak beírni azt a keresőbe, hogy "USAF lacks pilot" vagy "USAF pilot shortage". 2016 óta csak úgy ömlenek a cikkek. Ez kezdetben 1000 pilóta volt. a 2018-as cikkben ez már 2000. Tehát kétszemélyes gépekkel csökkentjük a pilótahiányt az egyszemélyes F-35A-val szemben? Tessék...? Keresem a kandi kamerát.

  https://www.businessinsider.com/air...-shortage-but-struggling-with-training-2018-7

  Hát gyerekek, ekkora púderozását annak, hogy "kilobbiztunk 8 db gépet és esetleg még többet" még a büdös életben nem láttam.
  Köszönöm az észrevételeidet, véleményedet, tanulok belőlük.
 • molnibalage
  Hát gyerekek, ekkora púderozását annak, hogy "kilobbiztunk 8 db gépet és esetleg még többet" még a büdös életben nem láttam.
  Én nem tudom, mennyire követed az amerikai belpolitikát, de Jim Mattis tábornok, korábbi védelmi miniszter lemondását követően most az a Patrick M. Shanahan a védelmi miniszter az USA-ban, aki 31 évet húzott le a Boeing-nél és egészen a senior vice president pozícióig vitte.
  És láss csodát, visszavágták a 2020-as F-35A megrendelést és behúzták az F-15EX-et.
  Az USAF soha nem jelezte korábban, hogy érdekli a 2001-ig gyártott F-15E modernizált változata. Ezek különféle jelölések alatt csak külföldre kerültek, a Boeing termékeiből végül már csak a Super Hornet és Growler gépeket adták el a Pentagonnak és azon belül is csak a Navy-nek.
  Az utolsó Boeing termék, amit az USAF átvett, az a Raptorok úgymond kvázi "fele".
  Szóval ennek az irracionális döntésnek erősen összeférhetetlenség szagú személyi háttere van.
 • anonim999
  Boeing azt reméli, hogy a megrendelés egyben erősíti majd a Sasok újabb külföldi eladásainak esélyeit is.
  Nem tudom ki hogy van vele? De számomra eme mondat elolvasása után rögtön a lengyelek ugrottak be :)
 • Allesmor Obranna
  Én nem tudom, mennyire követed az amerikai belpolitikát, de Jim Mattis tábornok, korábbi védelmi miniszter lemondását követően most az a Patrick M. Shanahan a védelmi miniszter az USA-ban, aki 31 évet húzott le a Boeing-nél és egészen a senior vice president pozícióig vitte.
  És láss csodát, visszavágták a 2020-as F-35A megrendelést és behúzták az F-15EX-et.
  Az USAF soha nem jelezte korábban, hogy érdekli a 2001-ig gyártott F-15E modernizált változata. Ezek különféle jelölések alatt csak külföldre kerültek, a Boeing termékeiből végül már csak a Super Hornet és Growler gépeket adták el a Pentagonnak és azon belül is csak a Navy-nek.
  Az utolsó Boeing termék, amit az USAF átvett, az a Raptorok úgymond kvázi "fele".
  Szóval ennek az irracionális döntésnek erősen összeférhetetlenség szagú személyi háttere van.
  Pontosan erről beszélek.
 • Lehet,hogy én vagyok tájékozatlan de nem nagyon volt ez jellemző az amerikai csúcsvezetőkre.Nem emlékszem rá,hogy Bush vagy Obama alatt történt olyan,hogy egy miniszter a volt cégének adott megrendelést úgy,hogy az a megrendelés az amerikai államnak minden tekintetben a rosszabb választás legyen.Ugyanis itt nem arról van szó,hogy van előnye az F-15-nek az F-35-tel szemben szóval dobok már egy csontot a volt cégemnek hanem arról,hogy nulla előnye van az F-15-nek az F-35-el szemben még is dobok egy csontot.A vajda csinált ilyen itthon...
 • dudi
  Lehet,hogy én vagyok tájékozatlan de nem nagyon volt ez jellemző az amerikai csúcsvezetőkre.Nem emlékszem rá,hogy Bush vagy Obama alatt történt olyan,hogy egy miniszter a volt cégének adott megrendelést úgy,hogy az a megrendelés az amerikai államnak minden tekintetben a rosszabb választás legyen.Ugyanis itt nem arról van szó,hogy van előnye az F-15-nek az F-35-tel szemben szóval dobok már egy csontot a volt cégemnek hanem arról,hogy nulla előnye van az F-15-nek az F-35-el szemben még is dobok egy csontot.A vajda csinált ilyen itthon...
  Esetleg nem lehetséges, hogy túl drága mulatság lenne F-35 küldeni mondjuk a tálibok esetleg az Isis ellen, mert kicsit durva lenne az ár érték arány egy feltételezett veszteség alkalmával? A régi flotta meg szépen lassan csak kiöregedik? Ez amolyan jó az F-4ek A-6-ok korában az A-1 skyraider is adott célokra felfogás lehet inkább. És tegyük hozzá, mint lehetséges célpontnak Kínának is igen sok "idős konstrukciójú" technikája van, amihez nem biztos, hogy kell F-35-ös .
 • galland
  Esetleg nem lehetséges, hogy túl drága mulatság lenne F-35 küldeni mondjuk a tálibok esetleg az Isis ellen, mert kicsit durva lenne az ár érték arány egy feltételezett veszteség alkalmával? A régi flotta meg szépen lassan csak kiöregedik? Ez amolyan jó az F-4ek A-6-ok korában az A-1 skyraider is adott célokra felfogás lehet inkább. És tegyük hozzá, mint lehetséges célpontnak Kínának is igen sok "idős konstrukciójú" technikája van, amihez nem biztos, hogy kell F-35-ös .
  Bizosan olcsóbb az F-35 mint csak egy valamire tartani egy típust amit méregdrága üzemeltetni.Már eleve az F-35 mellett bármit rendszerben tartani felesleges pénzkidobás
  (Talán az F-22 kivételével de abból meg alig van).
 • galland
  Esetleg nem lehetséges, hogy túl drága mulatság lenne F-35 küldeni mondjuk a tálibok esetleg az Isis ellen, mert kicsit durva lenne az ár érték arány egy feltételezett veszteség alkalmával? A régi flotta meg szépen lassan csak kiöregedik? Ez amolyan jó az F-4ek A-6-ok korában az A-1 skyraider is adott célokra felfogás lehet inkább. És tegyük hozzá, mint lehetséges célpontnak Kínának is igen sok "idős konstrukciójú" technikája van, amihez nem biztos, hogy kell F-35-ös .
  Jelenleg az F-35A Lot 11 utáni flyaway ára kb. fele annak, ami az F-15SA/SG csomag árban van. Az F-15SA és SG saccolt darabára 100M USD táján van a kiegészítő felszerelés nélkül, pl. Sniper TGP pod vagy HTS pod (bár F-15-ön olyat még nem láttam asszem).

  Igazából az sejlik fel, hogy egy podokkal teleaggatott F-15X a podok árával, hogy csak karcolja az F-35A integrált rendszereinek képességeit alulról többe kerül. A kevesebb tartalommal bíró F-15E drágábban repül, az új gépek ára magasabb.

  Ezen vezérfonál alapján tökmindegy, hogy ha odaveszne egy gép, akkor pusztán az anyagiakat nézve mennyibe fájna. Vonalvastagságnyi különbség van mondjuk egy F-15E, egy F-35A vagy Navy részéről Super Hornettel CAS-olni. Még az agyonsztárolt A-10C is bőven 15k USD/óra felett repül és volt, hogy a 20k-t karcolgatta, ami pontosan az F-16C-nél szerepel a linkel Excel táblázatban. Csak az F-16C utazósebessége úgy min. kétszer nagyobb. Tehát azonos reakció időhöz kevesebb gép és repóra is elég. Szóval azzal érvelni, hogy az A-10C olcsóbb mondjuk úgy, elég muris próbálkozás.
 • molnibalage
  Jelenleg az F-35A Lot 11 utáni flyaway ára kb. fele annak, ami az F-15SA/SG csomag árban van. Az F-15SA és SG saccolt darabára 100M USD táján van a kiegészítő felszerelés nélkül, pl. Sniper TGP pod vagy HTS pod (bár F-15-ön olyat még nem láttam asszem).

  Igazából az sejlik fel, hogy egy podokkal teleaggatott F-15X a podok árával, hogy csak karcolja az F-35A integrált rendszereinek képességeit alulról többe kerül. A kevesebb tartalommal bíró F-15E drágábban repül, az új gépek ára magasabb.

  Ezen vezérfonál alapján tökmindegy, hogy ha odaveszne egy gép, akkor pusztán az anyagiakat nézve mennyibe fájna. Vonalvastagságnyi különbség van mondjuk egy F-15E, egy F-35A vagy Navy részéről Super Hornettel CAS-olni. Még az agyonsztárolt A-10C is bőven 15k USD/óra felett repül és volt, hogy a 20k-t karcolgatta, ami pontosan az F-16C-nél szerepel a linkel Excel táblázatban. Csak az F-16C utazósebessége úgy min. kétszer nagyobb. Tehát azonos reakció időhöz kevesebb gép és repóra is elég. Szóval azzal érvelni, hogy az A-10C olcsóbb mondjuk úgy, elég muris próbálkozás.
  Az USAF olcsóbban fogja kapni mint Szaud-Arábia vagy Szingapúr.
 • dudi
  Bizosan olcsóbb az F-35 mint csak egy valamire tartani egy típust amit méregdrága üzemeltetni.Már eleve az F-35 mellett bármit rendszerben tartani felesleges pénzkidobás
  (Talán az F-22 kivételével de abból meg alig van).
  An arra gondoltam anno a cikk olvasása után, hogy lassan tényleg jobban járhatnának új F-22-esek gyártásával.
 • borisz
  An arra gondoltam anno a cikk olvasása után, hogy lassan tényleg jobban járhatnának új F-22-esek gyártásával.
  Erre gyak nincs esely. A hangzatos szólamokkal ellentetben nem oriztek meg mindent. Az egyik konzervált kontener felnyitáskor tokures volt. Az f119 hajtóművet mar nem gyartjak
 • molnibalage
  Erre gyak nincs esely. A hangzatos szólamokkal ellentetben nem oriztek meg mindent. Az egyik konzervált kontener felnyitáskor tokures volt. Az f119 hajtóművet mar nem gyartjak
  Olyan deja vu érzésem van...Megvan! Magyar Néphadsereg 89'-90' táján, egynémely század technikai felszerelése...:confused:
 • misinator
  Olyan deja vu érzésem van...Megvan! Magyar Néphadsereg 89'-90' táján, egynémely század technikai felszerelése...:confused:
  Ilyenkor sírjunk, vagy nevessünk, hogy kb. bárhol megtörténhet ez?

Ugrás a fórum topichoz