|

Lepasszolná pár típusának gyártását a HAL

Kapacitásproblémákkal küzd az indiai állami repülőgépipari vállalat, a HAL (Hindustan Aeronautics Limited).

A HAL neve szinte minden Indiával kapcsolatos beszerzés esetén felmerül, mint helyi gyártó partner. Ők végezik a Szu-30MKI gyártását (már több mint 153 darab elkészült a megrendelt 182 példányból), szintén náluk készül licenszben a BAE Hawk Mk.132 típusú sugárhajtású kiképzőgép, de fejlesztettek saját típusokat is, mint az Tejas LCA többfeladatúnak szánt könnyű vadászbombázó vagy a szintén problémás HJT-36 sugárhajtású kiképzőgép. Talán forgószárnyas vonalon maradandóbbat sikerült alkotni, a helyi licenszgyártásban készülő Aérospatiale Alouette II (HAL Cheetah, majd Cheetal) és Alouette III (HAL Chetak) helikopterekből szerzett tapasztalatokat, majd német segítséggel tervezték meg a HAL Dhruv többfeladatú könnyű helikoptert. És akkor még a jelenleg futó fejlesztési programokról, vagy a tervezett beszerzésekről és licenszgyártásokról még nem is beszéltünk.

HAL Dhruv – itt éppen a US Army katonáival, egy indiai-amerikai hadgyakorlaton ,

Száz szónak is egy a vége, eléggé elfoglalt a HAL mostanában, emiatt a vállalat vezetői azon dolgoznak, hogy a Dhruv helikopter gyártásának országon belül alvállalkozót találjanak. Nem is annyira a katonai megrendelések miatt, inkább a nagyszámú polgári vonalról érkező érdeklődés következtében döntött úgy a vállalat vezetése, hogy azt házon belül már nem tudják kiszolgálni.

Jelenleg még csak az információbekérés fázisában tartanak, de az biztos, hogy ha “meg akarják fejni” a civil szféra “szent tehenét” is, akkor mindenképpen szükséges lesz egy olyan partnerre, akire nyugodtan rá merik bízni a saját fejlesztésű típusuk gyártását.

És akkor még ott van az a kapacitáshiány (és egyéb minőségbeli hiányosságok), ami miatt a Dassault Aviation nem meri rábízni típusának licenszgyártását a HAL szakembeire (helyette a Reliance Industries vállalatot preferálták), emiatt a megrendelt 36 példány mind francia gyártású lesz…

Fórum hozzászólások

 • Hindustan Aeronautics Limited (HAL) Dhruv és Rudra advanced light helicopter (ALH)  http://tarmak007.blogspot.hu/2012/02/alh-rudra-ready-to-spit-fire-hal.html
 • Ezen a héten rendezik az Aero India 2013-at, így több új hír is várható Indiából.

  Először a szakkiállításon mutatják be a Rudra-t, az indiai fejlesztésű és gyártású felfegyverzett könnyű helikoptert.

  http://www.ainonline.com/aviation-news/ain-news-live-aeroindia/2013-02-04/hal-unveils-weaponized-operational-rudra-alh

   

   
 • Az Indiai Hadsereg megkapta az első Rudra helikopterét. Összesen 60 db-ot rendelt a típusból.

  http://www.aviationnews.eu/2013/02/08/army-gets-its-first-indigenously-made-rudra-attack-helicopter/

   
 • Tényleg érdekes hogy Indiai,Kínai,Orosz gépben nem gondolkodunk csak EC vagy AW jöhet szóba. Pedig keleten inkább le lehetne bartellezni egy ilyen üzletet. Míg a két kétbetűsnél semmit sem kapnánk cserébe, ott csak fogyasztók vagyunk.
 • Tényleg érdekes hogy Indiai,Kínai,Orosz gépben nem gondolkodunk csak EC vagy AW jöhet szóba.
  Sehol sem jelent meg, hogy a keletiekről szó sem lehet... Szerintem ők maguk se törik magukat, hogy eladjanak néhány gépet nekünk...
 • Ezt a típust is szívesen látnám magyar szolgalatban.
  Hasonló méret/kategória, mint az AW139. Ezért a polgári szerveknek (talán a katasztrófavédelmet kivéve) már túl nagy, a hadseregnek meg, ha Mi-8 alternatívaként nézzük, akkor túl kicsi. Persze ez csak akkor lényeges, ha mindössze két kategóriát akarunk beszerezni.
 • Február 11-én Dzsammu és Kasmír indiai államban lezuhant egy Dhruv helikopter. Mindkét pilota életét vesztette. Ez volt a típus 5. katasztrófája.
  [​IMG]
 • Mennyiből zuhant le eddig 5? Mik lehetnek az okok, Tudja valaki? Tervezési hiba,építési,üzemeltetési,pilóta hiba?
  És hogyér adják?
  Remélem, hogy túl drága nekünk ez a típus! :D
 • Mennyiből zuhant le eddig 5? Mik lehetnek az okok, Tudja valaki? Tervezési hiba,építési,üzemeltetési,pilóta hiba?
  És hogyér adják?
  73-bol . Tobbnyire konstruktor hibárol beszéltek...
  Darabja 8-10 millio USD.

  Egyébként Peruban is lezuhant ketto az elmúlt 2-3 évben.

Ugrás a fórum topichoz