|

Vészesen fogy a Bangladesi Légierő

Balesetet szenvedett és megsemmisült a Bangladesi Légierő két Jakovlev Jak-130 ‘Mitten’ típusú sugárhajtású kiképzőgépe.

December 27-én, helyi idő szerint 18 óra 50 perckor összeütközött és lezuhant a Bangladesi Légierő két Jakovlev Jak-130 ‘Mitten’ típusú sugárhajtású kiképzőgépe a fővárostól, Dhakától 292 kilométerre délkeletre. Az éjszakai gyakorlórepülésen lévő gépek fedélzetén tartózkodó hajózószemélyzetből mind a négy pilóta sikeresen katapultált, kisebb sérülésekkel szállították őket kórházba. Ellátást igényelt továbbá két fiatalkorú is, akiket a lakott területre zuhanó roncsok sebesítettek meg, melyek ráadásul tüzet is okoztak.

Forrás: BAF ,

Az idei év nem a Jakok éve volt, csak a Jak-130-asból 6 szenvedett repülőeseményt, ebből 4 példány zuhant le, melyből 1 orosz és 3 bangladesi gép volt. A típusból az ázsiai ország még 2015-ben 800 millió dollár értékben 24 példányt rendelt a Jakovlev-tervezőiroda termékéből, de ha így folytatnak, gyorsan fog fogyni a flotta. Remélhetőleg nem kezdenek el versenyezni a szomszédos India repülésbiztonsági statisztikáival…