|

Új szállítógépet kapott Szlovákia

A mai napon adták át hivatalosan a Szlovák Légierő számára a megrendelt két C-27J Spartan teherszállító repülőgép első példányát. A gép még október 24-én érkezett északi szomszédunkhoz.

Szlovákia 2008-ban döntötte el, hogy a kiöregedőben lévő An-26-osokat olasz gyártmányú C-27J Spartan teherszállító repülőgépekkel váltja le. Északi szomszédunk pénzügyi okokból némileg halasztotta ugyan a beszerzést, de 2014-ben végül aláírták a megállapodást két példányról, amiket az eredeti tervek szerint 2016 év végéig át kellett volna adnia a gyártónak, ám végül közel egy évet csúszott az átadás. A második példányt várhatóan 2018 során veheti át a Szlovák Légierő.

Az új gépet Peter Gajdoš védelmi miniszter adta át | Forrás: hlavnespravy.sk ,

Szlovákiának egyébként nagy szüksége lenne a gépekre: a szerződéskötés körüli problémák miatt is elvesztegettek pár évet, ami alatt An-26-osaik élettartama végleg elfogyott. A legutolsó, még repülőképes példány 2016. február 4-ig volt szolgálatban, azóta pedig kizárólag az L-410-esek képviselik a szlovák merevszárnyú légi szállító képességet.

Forrás: hlavnespravy.sk ,