|

Megújulnak a görög Falconok

Zöld lámpát kapott Görögország azon kérése, miszerint a legújabb F-16V verzióra modernizál(tat)hassa a Fighting Falcon flottáját.

Az amerikai kormány jóváhagyta a délkelet-európai ország vezetőinek kérését, melynek értelmében megnyílt a mód a hellén Sólymok modernizációjára. A DSCA közleménye szerint 123 gép újul meg 2.404 milliárd dollár értékben, az F-16V Viper csomag fő alapja az APG-83 AESA radar, de megújul a bevetéstervező számítógép, a kommunikációs rendszer, valamint az aktív és passzív önvédelemért felelős eszközök is. (Bár utóbbinak legfejlettebb változatát csak 26 példány kapja meg.)

Az első F-16V Viper | Forrás: Lockheed Martin ,

Görögország jelenleg 155 darab F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázóval rendelkezik, a flottát a Block 30, Block 50, Block 52+ és Block 52+ Advanced verziójú példányok alkotják. A helyi ipar már nem egy modernizációban vett részt, így nem ismeretlen számukra a típus bütykölése. A bejelentésben azonban egyelőre a Lockheed Martint említik csak, a texasi Fort Worth-ben található üzeme lesz a projekt fővállalkozója, amennyiben megvalósul, ugyanis a tényleges megrendelés és szerződéskötés még várat magára.